Yazar "Şahin, Badel Uysal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Fasulyede Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola ve Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli' ye karşı dayanıklılık mekanizmalarının belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Şahin, Badel Uysal; Baştaş, Kubilay KurtuluşBu çalışma, Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola ve Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli patojenlerine karşı hassas (Aras-98) ve dayanıklı (36-K) fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde dayanıklılık reaksiyonlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. İklim odası koşullarında yetiştirilen fasulye fideleri 4 haftalık döneme geldiğinde stok kültürden Nutrient Agar (NA) besi yerinde 48 saat geliştirilen P. s. pv. phaseolicola (510-p ve 522-p) ve X. a. pv. phaseoli izolatları (120-x ve 145-x) 108 hücre ml-1 yoğunlukta süspansiyon halinde hazırlanarak Polifenoloksidaz (PPO), Peroksidaz (POX), Katalaz (CAT), Süperoksit dismutaz (SOD), Askorbat peroksidaz (APX), Fenilalanin Amonyum Liyaz (PAL) enzim aktiviteleri, Çözünebilir Toplam Protein Miktarı ve Prolin içeriğini belirlemek üzere bitkilere inokule edilmiştir. Bakteriyel inokulasyon sonrası 0., 12., 24., 36. ve 72. saatlerde kontrol bitkiler de dahil olmak üzere 1'er gram yaprak örneği alınmıştır. Ayrıca bakteriyel inokulasyon sonrası 24. saatte bitkilerden alınan yaprak numuneleri bakterilerin yaprak yüzeyinde oluşturdukları kolonizasyon ve biyofilm oluşumunun tespiti amacıyla Scanning Elektron Mikroskopta (SEM) incelenerek görüntüler elde edilmiştir. İki farklı fasulye çeşidinde de yapılan analizler sonrası tüm enzim aktiviteleri, çözünebilir toplam protein ve prolin miktarında çeşit, bakteri ve zamana göre önemli farklılıklar belirlenmiştir (P <0.01). Kontrole göre P. s. pv. phaseolicola ve X. a. pv. phaseoli için en yüksek PPO enzim aktivitesi sırasıyla 329.67± 6.88 ve 617.00 ± 16.62 ünite olarak 24. saatte; POX enzim aktivitesi ise kontrole kıyasla % 198,40'lık bir artış ile P. s. pv. phaseolicola inokulasyonu sonrası 36. saatte 36-K genotipinde saptanmıştır. En yüksek SOD enzim aktivitesi 13,51 Ügr-1/YA artış miktarı ile X. a. pv. phaseoli inokulasyonu sonrası 36. saatte Aras-98 çeşidinde saptanmıştır. CAT için en yüksek artış miktarı P. s. pv. phaseolicola inokulasyonu sonrası 72. saatte 0,4087 mmol/g-1YA/da-1enzim miktarı ile APX için en yüksek enzim aktivitesi ise P. s. pv. phaseolicola inokulasyonu sonrası 36. saatte 7.93 ± 0.83 mmol/g-1YA/da-1enzim miktarı ile 36-K genotipinde saptanmıştır. PAL enzim aktivitesi için en yüksek değer 34.91 ± 0.41 µmol gr-1 sinnamik asit saat-1 enzim miktarı ile P. s. pv. phaseolicola inokulasyonu sonrası 36. saatte 36-K fasulye genotipinde saptanmıştır. SEM görüntüleri incelendiğinde P. s. pv. phaseolicola ve X. a. pv. phaseoli inokulasyonundan 24 saat sonra Aras-98 çeşidi yaprak yüzeyinde bakterinin belirgin bir şekilde çoğaldığı ve biyofilm oluşumunun gözlemlendiği, ancak 36-K fasulye genotipi yaprak yüzeyinde bakteri yoğunluğunun hassas çeşide oranla daha az ve biyofilm oluşumunun henüz başladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak fasulyede bakteriyel hastalıklarla mücadelede en etkili yöntemin genetik dayanıklılık olduğu ve dayanıklılık mekanizmasının daha iyi anlaşılması ile çevre dostu ve daha başarılı sonuç alınabileceği öngörülmüştür.