Yazar "Şahin, Barış" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı ekim zamanlarında yetiştirilen bazı tıbbi bitkilerin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-08-28) Şahin, Barış; Kan, Yüksel2011 yılında yapılan bu tez çalışması ile Konya?nın Göller Yöresi Havzasında yer alan sahalarına yönelik nadas alanlarında alternatif bitki olma özelliklerinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu tez çalışmasına konu olan kimyon (Cuminum cyminum L.), rezene (Foeniculum vulgare L.), kişniş (Coriandrum sativum L.), çemen (Trigonella foenum-graceum L.), çörekotu (Nigella sativa L.), anason (Pimpinella anisum L.) bitkilerinin farklı ekim zamanlarına göre verim ve kalite özelliklerindeki değişimin tespit edilmesine çalışılmıştır. Kimyon bitkisi çıkış döneminde mantari bir hastalığa maruz kalmış, bitki çıkış sonrası ölmüş, dolayısıyla denememizde kimyonla ilgili herhangi bir veri elde edilememiştir. Deneme Konya?nın Akören İlçesinde, kalite analizleri ise Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler laboratuarlarında yürütülmüştür. Mevsimin çalışma konusu bitkilerin ekimine müsaade ettiği ilkbahar döneminde, dört farklı zamanda ekim yapılmış ve deneme tesadüf bloklarında bölünen parseller deneme deseninde üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Herhangi bir gübreleme ve sulama yapılmamıştır. Çalışmada bitkilerin toprak yüzeyine çıkış süresi (gün), toprak yüzeyine çıktıktan itibaren çiçeklenmeye başladıkları zamana kadar olan süre (gün), bitki boyu (cm), şemsiye-kapsül-bakla sayısı (adet/bitki), ilk şemsiye-kapsül-bakla yüksekliği (cm), hasat zamanı (gün), tohum verimi (kg/da), bin dane ağırlığı (g), sabit yağ verimi (%), uçucu yağ verimi (%), sabit yağ bileşenleri (%) ve uçucu yağ bileşenleri (%) gibi karakterler incelenmiştir. Toprak yüzeyine çıkış süresi anasonda 26-35, çemende 5-20, çörekotunda 16-25, kişnişte 16-35, rezenede 15-33 gün, toprak yüzeyine çıktıktan itibaren çiçeklenmeye başladıkları zamana kadar olan süre anasonda 28-49, çemende 37-49, çörekotunda 35-42, kişnişte 32-47, rezenede 43-61 gün, bitki boyu anasonda 14.7-41.6, çemende 18.7-67.1, çörekotunda 12.5-62.5, kişnişte 17.7-77.8, rezenede 21.0-67.9 cm, bitki başına şemsiye-kapsül-bakla sayısı anasonda 0.7-3.1, çemende 1.0-17.5, çörekotunda 0.7-14.9, kişnişte 0.6-5.5, rezenede 1.1-7.8 adet, ilk şemsiye-kapsül-bakla yüksekliği anasonda 14.4-38.8, çemende 16.7-38.7, çörekotunda 12.5-44.3, kişnişte 16.6-55.2, rezenede 19.0-61.2 cm, hasat zamanı anasonda 145-148, çemende 110-135, çörekotunda 115-140, kişnişte 115-140, rezenede 159-195 gün, tohum verimi anasonda 2.75-17.71, çemende 14.06-143.15, çörekotunda 3.81-93.53, kişnişte 16.34-108.90, rezenede 3.96-23.81 kg/da., bin dane ağırlığı anasonda 1.90-2.70, çemende 9.75-14.25, çörekotunda 1.70-2.40, kişnişte 7.50-9.50, rezenede 3.80-5.60 g., sabit yağ verimi (%) çemende 2.38-9.88, çörekotunda 26.90-44.00 g, uçucu yağ verimi anasonda 2.45-4.10, kişnişte 0.20-0.60, rezenede 3.14-6.00 g, sabit yağ bileşenlerinden Linoleik asit çemende %43.952-46.447 ve çörekotunda %52.188-54.641, uçucu yağ bileşenlerinden Trans-anethole anasonda %89.228 ve rezenede %87.770-94.810, Linalool kişnişte %84.348-94.542 olarak tespit edilmiştir.