Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ahmad, Aliyu Hassan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Konya ilinde yetiştirilen bazı tarımsal ürünlerin su ayak izlerinin belirlenmesi
    (Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024) Ahmad, Aliyu Hassan; Süheri, Sinan
    Bu araştırmanın amacı, Konya bölgesinde yetiştirilen bitkilerin ve bu bitkilerden elde edilen yan ürünlerin su ayak izlerini belirlemektir. Çalışmada, Konya'nın 10 ilçesinde tarımsal ürünlerin (16 tarımsal ürün) su ayak izleri hesaplanmıştır. Yapılan çalışmada 10 farklı meteoroloji istasyonunun bitki su tüketimi hesaplamasında kullanılan 1994 -2023 yılları arasındaki 30 yıllık verilerden yararlanılarak seçilen bitkilerin su tüketimleri CropWat 8.0 programı ile her ürün için ayrı ayrı hesaplanıp bu bitkilerin son 5 yıllık verimleri kullanılarak her bitki ve bu bitkilerden elde edilen yan ürünler için yeşil, mavi ve gri su ayak izleri ayrı ayrı hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre su ayak izleri açısından bölgeler arasında önemli farklılıklar olduğu bulunmuştur. Toplam su ayak izleri değerlendirildiğinde arpa (sap+dane) için su ayak izinin 366 – 598 m3/ton, aspir için 2.632 - 7.906 m3/ton, ayçiçek için 1.751 – 3.830 m3/ton, buğday (sap+dane) için 430 – 630 m3/ton, çerezlik kabak için 3.034 – 8.035 m3/ton, kuru fasulye (sap+dane) için 473 – 934 m3/ton, fiğ için 129 – 1.083 m3/ton, havuç (sap+dane) için 52 – 115 m3/ton, mısır (sap+dane) için 343 – 553 m3/ton, mısır silaj için 87 – 181 m3/ton, nohut için 1.827 – 4.910 m3/ton, patates için 153 – 249 m3/ton, yeşil mercimek için 2.057 – 6.188 m3/ton, Yonca (yeşilot) için 118 – 438 m3/ton ve yulaf (sap+dane) için 413 – 1.110 m3/ton arasında değiştiği bulunmuştur. Yan ürünlerin su ayak izlerine bakıldığında, arpa sapının 40 – 66 m3/ton, arpa tanesinin 971 – 1.586 m3/ton, buğday sapının 42 – 60 m3/ton, buğday tanesinin 1.217 – 1.724 m3/ton, kuru fasulye sapının 16 – 32 m3/ton, kuru fasulye tanesinin 1.440 – 2.850 m3/ton, mısır sapının 23 – 37 m3/ton, mısır tanesinin 664 – 1.069 m3/ton, yulaf sapının 67 – 181 m3/ton, yulaf tanesinin 1.347 – 3.622 m3/ton, Ayçiçeği yağının 3.372 – 8.723 m3/ton, ayçiçeği küspesinin 824 – 2.132 m3/ton, buğday unun 1.377 – 1.950 m3/ton, buğday razmolünün 583 – 825 m3/ton, buğday kepeğin 741 – 1.050 m3/ton, buğday bonkalitesinin 530 – 750 m3/ton, şekerin 596 – 910 m3/ton, şeker pancarı posasının 21 – 31 m3/ton ve şeker pancarı melasının 58 – 88 m3/ton arasında değiştiği bulunmuştur. Ürünlerin yetiştirildiği bölgeler diğer bölgelerle karşılaştırıldığında Akşehir'de ayçiçeği, Beyşehir'de mısır, Cihanbeyli'de yeşil mercimek, silajlık mısır ve Yonca (yeşilot), Ereğli'de Aspir, Ilgın'da patates ve yulaf, Karapınar'da Fiğ ve Havuç, Kulu'da kuru fasulye, Yunak'ta arpa, çerezlik kabak, nohut ve şeker pancarı üretimlerinin su ayak izlerinin diğer bölgelerle kıyaslandığında en yüksek olduğu, Akşehir'de şeker pancarı, Beyşehir'de nohut, Cihanbeyli'de çerezlik kabak ve fiğ, Çumra'da arpa, ayçiçeği, havuç, mısır, silajlık mısır, patates ve Yonca (yeşilot), Ereğli'de yeşil mercimek ve yulaf, Ilgın'da Yonca (yeşilot), Seydişehir'de aspir ve kuru fasulye üretimlerinin su ayak izlerinin diğer bölgelerle kıyaslandığında en düşük olduğu bulunmuştur.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim