Yazar "Akbar Hameed Hameed, Yashar" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bor ve Tuz Stresi Altındaki Soya (Glycine Max L.) Köklerinin Nitrojen Metabolizması ile Antioksidan Sistem Arasındaki Etkileşimin Belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021) Akbar Hameed Hameed, Yashar; Bağcı, YavuzTuz stresi bitkilerin büyümesini, gelişimini ve yaşam döngüsünü kısıtlayan abiyotik streslerin en önemlisidir. Bu çalışmanın amacı, tek başına ya da eş zamanlı olarak yapılan tuz stresi (40 mM ve 80 mM NaCl) ve bor uygulamalarının (250 µM ve 750 µM H3BO3) soya fasulyesi bitkisinin (Glycine max L.) fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerinde oluşturduğu etkileri araştırmaktır. Bu çalışmada, köklerin bağıl su içerikleri (RWC), ozmotik potansiyel (ΨΠ), lipid peroksidasyon seviyeleri, hidrojen peroksit (H2O2) miktarı ve antioksidan sistem enzimleri [süperoksit dismutaz (SOD), peroksidaz (POX), katalaz (CAT), glutasyon redüktaz (GR), askorbat peroksidaz (APX)] ve azot döngüsüne ait enzimler [Nitrat redüktaz (NR), Nitrit redüktaz (NiR), Glutamat sentaz (GOGAT), Glutamin sentetaz (GS) ve Glutamat dehidrogenaz (GDH) incelenmiştir. Yalnız bor uygulamalarında soya köklerinin bağıl su içeriği (RWC), ozmotik potansiyel (ΨΠ) kontrole göre herhangi bir değişim göstermezken, stres ve stresle birlikte bor uygulamasında koşullarında RWC ve ozmotik potansiyel (ΨΠ) düzeyleri azalmıştır. Yüksek tuz miktarı (80 mM) uygulanan soyada süperoksit dismutaz (SOD), peroksidaz (POX) ve askorbat peroksidaz (APX) artışa neden olmuştur. Bu enzim aktivitelerinde artışlara rağmen, stres altında oluşan hidrojen peroksit miktarı (H2O2) süpürülememiş ve devamında lipid peroksidasyon (TBARS miktarı) artmıştır. 80 mM tuz uygulaması soya köklerinde azot döngüsüne ait NR, NiR, GOGAT ve GS enzim aktivitelerinde azalmaya neden olmuştur. Diğer yandan, tuz stresi ile birlikte bor uygulamasıyla, bu enzimlerde gözlenen değişimler tersine çevrilebilmiştir. NADH-GDH ve NAD-GSH aktiviteleri yüksek tuz koşullarında (80 mM) azalırken, düşük tuz ve bor uygulamalarında ise bu aktivitelerde artış izlenmiştir. Tüm bu enzim aktiviteleri değerlendirildiğinde tuz stresine maruz kalan soya köklerine uygulanan bor ile H2O2 miktarı etkili olarak süpürülmüş ve lipid peroksidasyon düzeyleri azalmıştır.