Yazar "Akkoyunlu, Nurkan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Assessment of Trans Fatty Acid and Conjugated Linoleic Acid Content of Turkish Commercial Ice Creams(ASIAN JOURNAL OF CHEMISTRY, 2012) Çakmak, Yavuz Selim; Zengin, Gökhan; Akkoyunlu, Nurkan; Aktümsek, Abdurrahman; Güler, Gökalp ÖzmenIn this study, 27 commercial ice creams belonging to 4 different brands sold in Turkey were analyzed for their fatty acid composition, with relevance on their trans fatty acid and conjugated linoleic acid content. 16:0 palmitic acid was major fatty acid in all samples, except for cacao and chocolate ice creams. Other predominant fatty acids were 12:0 lauric acid, 18:0 stearic acid and 18:1 (09 oleic acid. Saturated fatty acids occurred in the largest proportions in all samples followed by monounsaturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids. The total percentages of saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids ranged between 61.56-80.99, 13.30-210.86 and 3.68-8.02 %, respectively. Trans fatty acids and conjugated linoleic acid contents in ice cream samples were between 0.71-2.66 and 0.17-0.91 %, respectively. The results of this research have demonstrated that trans fatty acid, and conjugated linoleic acid content of ice creams obtained in Turkey are favorable levels when compared to many countries.Öğe Türkiye'deki dondurmaların trans tağ asidi ve CLA içeriğinin belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-09-24) Akkoyunlu, Nurkan; Aktümsek, AbdurrahmanBu çalışmada, Türkiye'deki marketlerde satılan dondurmaların trans yağ asidive konjuge linoleik asit (CLA) içeriği belirlenmiştir. Dört farklı markaya ait toplam 27 dondurma (kakaolu, antepfıstıklı, çikolatalı, bademli, vanilyalı, maraş ve kaymaklı) incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda dondurmalarda 45 farklı yağ asidi tespit edilmiştir.Palmitik asit kakaolu ve çikolatalı dondurmalar hariç incelenen tüm örneklerde major yağ asidi olarak bulunmuştur. Laurik asit, stearik asit ve oleik asit diğer yüksek yüzdeye sahip yağ asitleridir.Doymuş yağ asitleri (SFA), tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) ve aşırı doymamış yağ asitleri (PUFA) sırasıyla %61,56-80,99, %13,30-30,86 ve %3,68-8,02 olarak belirlenmiştir. Dondurma numunelerinde trans yağ asitleri ve CLA içeriği sırasıyla %0,71-2,66 ve %0,17-0,91 arasında dağılım göstermektedir.