Yazar "Aksu, Taylan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı Enerji̇ ve Protein Kaynaklarının Koyunlarda Ham Besi̇n Maddeleri̇ni̇n Si̇ndi̇ri̇lme Derecesi̇ ve Organizmada Azot Bi̇ri̇ki̇mi̇ Üzeri̇ne Etki̇si̇(Selçuk Üniversitesi, 2004 Ocak) Aksu, Taylan; Deniz, SuphiBu çalışma, farklı enerji (arpa ve melaslı kuru şeker pancan posası (KSPP)) ve protein (soya küspesi (SK), formaldehitle muamele edilmiş soya küspesi (FMSK), pamuk tohumu küspesi (PTK)) kaynaklanının kombine edilmesinin ham besin maddelerinin sindirilme derecesi ve organizmada azot birikimi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araş tırmada 4 baş 1 yaşlı Morkaraman toklu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan yem karmalannda kuru madde, organik madde, ham protein, ham selüloz, ham yağ ve azotsuz öz maddelerin sindirilme dereceleri benzer bulunmuştur (P>0.05). Arpa+FMSK, KSPP+FMSK, KSPP+SK+PTK ve ticari besi yeminde, bu parametrelere ait sindirilme dereceleri sırasıyla kuru madde için %79.49, 79.03, 81.20 ve 77.91; organik madde için %80.38, 80.24, 83.37 ve 80.49; ham protein için %72.48, 70.52, 76.80 ve 74.56; ham selüloz için %67.00, 70.17, 73.87 ve 65.03: ham yağ için %89.12, 85.85, 92.22 ve 84.71; N'suz öz maddeler için ise %84.26, 86.03, 87.29 ve 85.59 olarak bulunmuştur. Azot dengesi denemesinde de, gruplar arasında bir farklılığın olmadığı, organizmada biriken azot miktannin Arpa+FMSK, KSPP+FMSK, KSPP+SK+PTK ve t cari besi yeminde sırasıyla 10.14 g. 7.22 g. 7.14 g ve 8.51 g olduğu ve bu değerlerin azot tüketiminin sırasıyla %60.36, 42.98, 42.84 ve 51.05; sindirilen azot miktannin sırasıyla %82.31, 60.93, 56.58 ve 68.46'sına karşılık geldiği belirlenmiştir. Bu çalışmada, farklı enerji ve protein kaynaklanının ham besin maddelerinin sindirilme derecesini ve organizmada azot bi nikimini etkilemediği, besi rasyonlarında formaldehit muamelesi üzerinde durulması gerektiği, ayrıca bu bulguların daha güvenli yorumlanabilmesi için, yedirme denemeleri ile desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.Öğe The investigation of neuroprotective effects of pomegranate juice against low level lead induced oxidative stress in rats brain(Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2016) Aksu, Devrim Sarıpınar; Sağlam, Yavuz Selim; Aksu, TaylanAim: The aim of the study was to investigate the neuroprotective potential of pomegranate juice (PJ) against the damage of brain tissue and antioxidant system induced low level lead (Pb) exposure in rats. Materials and Methods: A total of 40 rats were divided into four groups containing 10 rats in each. The control group (1) was fed standart rat feed and daily water. A positive control group (2) received a daily dose of 2000 ppm lead (lead acetate) in drinking water; a low treatment group (3) that received a daily dose of 2000 ppm lead together with 30 µL PJ by oral gavage; and a high treatment group (4) that received 2000 ppm lead and 60 µL PJ by oral gavage daily. The experiment was lasted for 5 weeks. Levels of malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) were determined as well as the activities of superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT). Morever, histopathological examination was also performed in the brain of the rats. Results: Pomagranete juice alleviated oxidative stress by decreasing lipid peroxidation ( low MDA level) and increasing the activities of antioxidant enzymes (SOD and CAT) and GSH level in the rats exposed to lead. Severe neurodejenerative changes were observed in only groups received lead. Cellular damage of the brain was partially prevented by PJ. Conclusion: Regular consumption of pomegranate juice may provide significant benefits against the threat of chronic heavy metal exposure due to increasing intensive industrialization.