Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Arslan Tontul, Sultan." seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Moisture sorption isotherm, isosteric heat and adsorption surface area of whole chia seeds
    (ELSEVIER, 2020) Arslan Tontul, Sultan.
    This study aimed to evaluate moisture sorption isotherm of whole chia seed. The equilibrium moisture content (EMC) of seeds were detected by saturated salt solutions which have the water activity (a(w)) range of 0.2-0.9. The isosteric sorption heat was calculated by the Clausius-Clapeyron equation using three different sorption temperatures (15 degrees C, 25 degrees C and 35 degrees C). The adsorption surface area of seeds was also calculated by monolayer moisture content obtained from BET and GAB equation. The EMC content of seeds had an increasing trend and determined as 18-20 g H2O/100 g solid at the highest a(w) level. The whole chia seeds became less hygroscopic with the rising sorption temperatures at constant a(w). The moisture sorption isotherm was determined as Type II. The monolayer moisture content was determined as 2.39-2.91 g H2O/100 g solid. BET and Peleg were the best-fitted models. The isosteric and net isosteric heat were 77.74 and 34.74 kJ/mol at lowest moisture content, respectively. Additionally, the adsorption surface area changed between 95.31 and 102.72 m(2)/g.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim