Yazar "Aydoğdu, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı mısır çeşitlerinin rastık hastalığına (ustilago maydis (DC) Corda.) karşı duyarlılıklarının belirlenmesi ve gübrelemenin hastalık üzerine etkisi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006) Aydoğdu, Mehmet; Boyraz, NuhBu araştırma, bazı mısır çeşitlerinin rastık hastalığına (Ustilago maydis (DC) Corda.) karşı hassasiyetlerinin belirlenmesi ve azotlu gübreleme ile organik gübrelemenin hastalık üzerine etkisini tespit etmek amacıyla 2005 yılında yürütülmüştür. On çeşit mısırın hastalığa karşı reaksiyonlarının incelendiği deneme sonucu hastalığa tam dayanıklı bir çeşit saptanamamıştır. Bununla birlikte 35P12, Monton, Bolson ve TTM-815 çeşitlerinin hastalığa orta düzeyde dayanıklı olduğu; Pol 2001, Simon ve Ranchero çeşitlerinin hastalığa hassas olduğu; Goldeclat, Falkner ve Monzon çeşitlerinin ise hastalığa karşı çok hassas oldukları belirlenmiştir. II Denemede yer alan çeşitlerde hastalık nedeniyle % 26.4 ile % 51.7 arasında değişen oranlarda verim kayıpları tespit edilmiştir. Azotlu gübrelemenin hastalık üzerine etkisinin incelendiği denemede hem önerilen dozun üzerindeki azot dozlarında hem de azot uygulanmadığında hastalık şiddetinin arttığı saptanmıştır. Organik gübrelemenin hastalık üzerine etkisinin incelendiği denemede ise organik gübre dozu arttıkça hastalığa hassasiyetin azaldığı belirlenirken, organik gübre uygulanmadığında ise hastalığa hassasiyetin arttığı tespit edilmiştir.Öğe Farklı mısır varyete gruplarına ait çeşitlerin rastık hastalığına (Ustilago maydis DC (CORDA) karşı duyarlılıkları, tozlaşmanın hastalık üzerine etkisi ve hastalıklı koçanlarda fungal floranın belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-11-06) Aydoğdu, Mehmet; Boyraz, NuhBu araştırma, farklı mısır varyete gruplarına ait çeşitlerin rastık hastalığına (Ustilago maydis (DC) Corda) karşı duyarlılıkları, tozlaşmanın hastalık üzerine etkisi ve hastalıklı koçanlarda fungal floranın belirlenmesi amacıyla 2010 ve 2011 yıllannda yürütülmüştür. Mısır bitkilerinin (40-60 cm uzunluğunda) sap boğumlarına inokulum verilmek suretiyle, farklı mısır varyete gruplarına ait sekiz mısır çeşidinin hastalığa karşı duyarlılıklarının incelendiği deneme sonucunda hastalığa tam dayanıklı bir çeşit saptanmamıştır. Bununla birlikte Vega ve Merit şeker mısır çeşitlerinin hastalığa orta düzeyde dayanıklı olduğu; Pioneer-3394 ve Side at dişi mısır çeşitleri, Karadeniz Yıldızı sert mısır çeşidi ve Antcin-98 cin mısır çeşidinin hassas; Ada-523 at dişi mısır çeşidi ve Karaçay sert mısır çeşidinin ise hastalığa karşı çok hassas olduğu saptanmıştır. Denemede yer alan mısır çeşitlerinde hastalık nedeniyle ortalama % 23.1 ile % 41.4 arasında değişen oranlarda verim kayıpları ve 0.4 ile 8.4 arasında değişen oranlarda hastalık şiddeti tespit edilmiştir. Tozlaşmanın hastalık üzerine etkisinin incelendiği denemede, bitki tozlaşması öncesi yapılan koçan inokulasyonuyla mısır çeşitlerinde hastalıktan kaynaklanan ortalama verim kaybı % 45.5, bitki tozlaşması sonrası koçan inokulasyonuyla çeşitlerde hastalık nedeniyle ortalama verim kaybı % 35.9 olmuştur. İki yıllık tarla denemelerinde her iki yılda da tüm çeşitlerde tozlaşma öncesi koçan inokulasyonundaki ortalama hastalık şiddeti ve hastalık oranlarının tozlaşma sonrası koçan inokulasyonlarındaki ortalama hastalık şiddeti ve hastalık oranından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Rastıklı koçanlarda fungal floranın incelendiği çalışmada; altı fungus cinsi (Paecilomyces, Aspergillus, Penicillium, Acremonium, Fusarium ve Rhizopus) ve bu cinsler içerisinde en fazla oranda izole edilen yedi fungus türü (Aspergillus fumigatus, A. niger, A. parasiticus(A. flavus), Paecilomyces lilacinus, Penicillium citrinum, Fusarium solani, F. oxysporum ve Rhizopus stolonifer) saptanmıştır. En sıklıkla izole edilen cins % 31.4 oranı ile Aspergillus olurken, Penicillium % 6.4 oranı ile en az yoğunlukta saptanan cins olmuştur.Öğe Identification and Characterization of White Mold Disease (Sclerotinia sclerotiorum) in Globe Artichoke(Selçuk Üniversitesi, 2020) Aydoğdu, Mehmet; Kurbetli, İlkerGlobe artichoke (Cynara scolymus L.) is an economically important plant that is cultivated over 30 countries in the world. In 2017, wilting and lodging symptoms were observed on globe artichoke plants in three locations (Serik-Gebiz, Serik-Karadayı and Gazipaşa-Bakılar) in the Western Mediterranean Region of Turkey. To determine the cause of the symptoms, samples from necrotic tissues were cultured in vitro. Based on the morphological and ITS sequences, the causal agent was identified as Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary. Pathogenicity test was conducted using cv. Bayrampaşa in the greenhouse. Three isolates (Ser3, Ser4 and Gzp3) of S. sclerotiorum were characterized on the basis of mycelial compatibility, colony radial growth, sclerotia formation, sclerotia size, sclerotia weight and sclerotia number. Virulence of the isolates was also determined using detached leaf technique. No mycelial compatibility was detected among the isolates. Significant (P<0.01) differences were found in the examined morphological features and virulence of the isolates. Gzp3 was the most virulent isolate forming average 8.60 cm lesion length. However, lesion lengths formed by the other isolates, Ser3 and Ser4, were average 4.16 and 1.93 cm, respectively. This is the first detailed characterization of S. sclerotiorum causing crown and stalk rot in globe artichoke.Öğe Mycoflora on Maize Cobs Infected by Ustilago maydis (DC) Corda(Selçuk Üniversitesi, 2018) Aydoğdu, Mehmet; Boyraz, Nuh; Maden, SalihUstilago maydis (DC) Corda, the causal agent of maize smut disease, can formenormous galls on cobs and cause significant yield losses under favorableconditions. In addition to yield losses, U. maydis may have an influence on thekernel quality in smutted cobs. The aim of this study was to determine presence of mycoflora on the cobs infected by U. maydis. A 2-year field experimentwas conducted in Antalya Province. In the study, some maize cultivars belonging to various maize variety groups including dent corn, flint corn, sweet cornand popcorn were used as host plants. Inoculations were performed by injecting inoculum into ear silk of each cob of the plants in inoculated plots. Foreach treatment, control plots were also set up. When the kernels of cobs incontrol plots were mature enough to harvest, kernel samples in inoculated plotswere taken from smutted cobs and investigated in terms of fungal flora. A totalof 6 genera (Paecilomyces, Aspergillus, Penicillium, Acremonium, Fusarium,Rhizopus) were detected from the kernels in the smutted cobs. However, frequently isolated species were Aspergillus fumigatus, A. niger, A. parasiticus(A. flavus), Paecilomyces lilacinus, Penicillium citrinum, Fusarium solani, F.oxysporum and Rhizopus stolonifer. The most frequently isolated genus wasAspergillus (31.4%), while the lowest one was Penicillium (6.4%). The studyshowed that U. maydis may affect kernel quality of maize by harboring somefungal microorganisms in smutted cobs.Öğe Stem rust (ug99), seen as a threat globally(2012) Aydoğdu, Mehmet; Boyraz, NuhPuccinia graminis f.sp. tritici (Eriks & Henn.)?nin neden olduğu kara pas, buğdayın en tahripkâr hastalıklarından birisidir. Eğer patojen için uygun şartlar oluşursa, patojen gerek epidemi ve gerekse pandemilere neden olabilmektedir. Her zaman patojen populasyonunda genetik varyasyon ihtimali bulunmaktadır ki bu, patojenin yeni ırklarının ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu durumun güzel bir örneği Ug99?dir. 1998 yılında, Uganda?da buğdaylarda şiddetli kara pas enfeksiyonları gözlenmiş, yapılan çalışmalarda patojenin yeni bir ırkı tespit edilmiş ve bu ırk Ug99 olarak isimlendirilmiştir. Ug99 ırkı, 2005 yılında Kenya ve Ethiopya?da tespit edilmiştir. Ug99, daha sonra sırasıyla 2006 yılında Yemen?de, 2007 yılında İran?da 2009 yılında Tanzanya ve Güney Afrika?da saptanmıştır. Kara pasın bu yeni ırkı dünyada buğday üretimi için bir tehdit olarak görülmektedir. Çünkü Ug99 Afrikadan Orta Doğu ve Asya?ya sıçramıştır. Bunun yanısıra bilim adamları patojenin hakim rüzgarlar aracılığıyla dünyanın diğer alanlarına yayılacağını tahmin etmektedirler. Bu durum buğday yetiştirilen alanlar için endişe vericidir.