Yazar "Aydoğdu, Sultan Durmuş" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Erken bebeklik döneminde Anne sütü ve formül mama ile beslenen bebeklerin ghrelin ve leptin düzeylerinin büyüme üzerine etkisi(2011) Karataş, Zehra; Aydoğdu, Sultan Durmuş; Karataş, Ahmet; Aydın, BanuAmaç: Anne sütü (AS) ve formül mama (FM) ile beslenen sağlıklı bebeklerde ghrelin, leptin ve lipid düzeylerinin bebeklerin büyümesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kırk altı bebek beslenme şekillerine göre AS ve FM gruplarına ayrıldı ve iki kez (ortalama iki ve beş aylıkken) değerlendirildi. İlk değerlendirmede ghrelin, leptin, trigliserid ve total kolesterol düzeyleri çalışıldı. Bulgular: AS grubunda plazma total ghrelin düzeyi FM grubundan anlamlı ölçüde yüksek bulundu (p0.05). Serum leptin düzeyleri ise istatistiksel olarak anlamlı olmasa da AS grubunda daha yüksek idi. AS grubunda plazma total ghrelin düzeyleri ile ilk değerlendirmedeki orta kol çevresi ve cilt kıvrım kalınlıkları (CKK) arasında, serum leptin düzeyleri ile ilk ve ikinci değerlendirmedeki vücut kitle indeksleri (p0.05) ve ikinci değerlendirmedeki CKK’ları arasında pozitif ilişki bulundu (p0.01). FM grubunda total ghrelin düzeyleri ile ilk değerlendirmedeki baş çevreleri ve ikinci değerlendirmedeki vücut ağırlıkları arasında pozitif ilişki saptandı (p0.05). AS grubunda bir emzirme periyodu FM grubundan daha uzun (p0.01), beslenme sıklığı (p0.01) ve dışkılama sayısı (p0.05) daha fazla idi. Sonuç: AS grubunda ghrelin ve leptin düzeylerinin yüksek olması bu hormonların AS ile bebeğe geçtiğini, yüksek ghrelin düzeylerinin ilk aylarda bu bebeklerin daha hızlı kilo almasında etkili olduğunu ve bu hormonların enerji metabolizması üzerine uzun dönem etkileri olduğunu düşündürmektedir. FM grubunda ghrelin ve leptinin düşük olması FM’lerin içeriği veya biberonla beslenme şekli ile ilişkili olabilir.