Yazar "Can, Mehmet Ferit" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ankara ili merkez ilçelerindeki sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi(Selçuk Ünivesitesi Veterinerlik Fakültesi, 2015) Can, Mehmet FeritAmaç: Bu çalışmanın amaçları, Ankara ilinde farklı ölçeklere göre sınıflandırılmış sığır besi işletmelerinde (SBİ) maliyet unsurlarının oransal dağılımının incelenmesi ve bu işletmelerdeki karlılık oranları ve kısmi verimliliklerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tabakalı rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 38 SBİ ile ilgili 2010 yılına ait teknik ve ekonomik veriler bir anket yardımıyla temin edildi. Bulgular: Besi süresi, günlük canlı ağırlık artışı, 1 kg canlı ağırlık artışı için kuru madde cinsinden tüketilen yem miktarı ve kapasite kullanım oranı (KKO) sırasıyla 208 gün, 1049 g/baş, 9.35 kg ve %65 olarak hesaplandı. Besi materyali giderleri, yem maliyetleri, işçilik giderleri, veteriner sağlık harcamaları, pazarlama giderleri, amortismanlar, bakım–onarım giderleri ve diğer giderlerin toplam maliyetler içindeki payları sırasıyla %62.87, %23.53, %4.58, %1.80, %1.39, %1.09, %0.83 ve %3.91 olarak bulundu. SBİ arasında ölçekler itibariyle KKO (P<0.01), işçilik (P<0.05) ve pazarlama giderleri (P<0.05) açısından anlamlı farklılıklar belirlendi. Ortalama mali rantabilite, ekonomik rantabilite, rantabilite faktörü, işçilik kısmi verimliliği ve yem kısmi verimliliği sırasıyla %15.30, %14.41, %11.88, 31.24 kg/ gün karkas ve 0.109 kg karkas olarak hesaplandı. Öneri: İşletmelerde 1 kg canlı ağırlık artışı için kuru madde cinsinden tüketilen yem miktarı azaltılmalı ve karlılığı artırabilmek için özellikle küçük ölçekli SBİ’lerde KKO artırılmalıdır.Öğe Fish consumption preferences and factors influencing it(SOC BRASILEIRA CIENCIA TECNOLOGIA ALIMENTOS, 2015) Can, Mehmet Ferit; Gunlu, Aytekin; Can, Hayriye YesimFish consumption preferences are affected by individuals' socioeconomic characteristics. The aims of the present paper were (i) to obtain information on fish consumption level and frequency; (ii) to investigate the associations between the socioeconomic characteristics of consumers and their preferences; and (iii) to examine the influence of determinants on fish consumption. Data were gathered through a questionnaire completed by a total of 127 randomly selected individuals from different socioeconomic backgrounds from the Antakya, Turkey. The average consumption was found to be 2.98 kg/person/year for fish. Anchovies, gilt-head sea bream, and sea bass were reported as the most consumed three species, respectively. Significant differences in fish consumption were found among age groups, gender groups, and education groups, as well as between marital statuses. A majority of the consumers eat fish once a month throughout the year or only during the winter months. Fish consumption level and frequency were significantly positively correlated with education (p<0.01), income (p<0.05) and total meat consumption (p<0.01). The stepwise multiple regression model explained 41.7% (p<0.01) of the total variance for fish consumption. The amount and frequency of the consumption in the region, which is very far below the world and Turkey average especially for lower socioeconomic groups and for less-consumed fish species, can be increased by certain policies, such as training, advertising and different marketing strategies. Moreover, consumption should be distributed equally throughout the year instead of consuming only in certain seasons.