Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Cesur, Gamze" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencilerinin pişirme ve yiyecek hazırlama becerilerinin kariyer kararına etkisi
    (Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2024) Cesur, Gamze; Ünüvar, Şafak
    Bu çalışmada; gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi alan öğrencilerin, yiyecek hazırlama ve pişirme becerilerinin kariyer kararına etkisi incelenmiştir. Araştırma nicel araştırma deseninde tasarlanmıştır. Veri edinme tekniği olarak anket tekniğinden faydalanılmıştır. Anket tekniği kullanmadaki temel amaç, kısa zamanda olabildiğince fazla katılımcıya ulaşmak olarak ifade edilebilir. Çalışmada araştırmamızın değişkenlerinden olan pişirme ve yiyecek hazırlama becerilerini ölçmek için Gizem Keleş (2020) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılarak geçerlilik ve güvenilirliği belirlenmiş ölçekten yararlanılmıştır. Pişirme ve yiyecek hazırlama ölçeği toplamda 33 madde ve 2 alt boyuttan oluşmaktadır. Pişirme becerileri alt boyutunda 14, yiyecek hazırlama becerileri alt boyutunda 19 madde olup toplam 33 maddeden oluşmaktadır. Araştırmamızın 2. değişkeni olan kariyer kararı ölçeği ise Reziwanguli Yusupu (2015), tarafından geliştirilmiştir. Kariyer kararı ölçeği 30 madde ve 3 alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırma verileri, 2022-2023 yılları arasında Ankara, İstanbul, Konya, Bolu ve Mersin'deki çeşitli üniversitelerde öğrenim gören 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencisi olan toplam 315 kişi üzerinde online olarak toplanmıştır. Katılımcı formu, "Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Becerileri" ile "Kariyer Kararı" ölçeklerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında, çalışmanın amacına uygun olarak ve hipotezleri test etmek için basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, pişirme becerileri ölçeğinin pişirme yönetimi becerileri alt boyutunun bireylerin kariyer kararlarını olumlu yönde etkilediği, ancak yiyecek hazırlama teknikleri alt boyutunun kariyer kararlarını olumsuz yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, yiyecek hazırlama becerileri ölçeğinin "etiket okuma/tüketici bilinci" ve "beceriklilik" alt boyutlarının bireylerin kariyer kararlarını olumlu yönde etkilediği, ancak bütçeleme, alışveriş ve öğün planlama ve hazırlama alt boyutlarının kariyer kararlarını olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim