Yazar "Cesur, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştirme havuzlarına ilave edilen fermentasyon ürünlerinin besi performansı, fileto randımanı ve kan parametrelerine etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008) Cesur, Mehmet; Parlat, Sinan SefaBu deneme, Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştirme havuzlarına ilave edilen fermentasyon ürünlerinin (bira, kırmızı şarap veya bira + kırmızı şarap) besi performansı, fileto randımanı ve kan parametrelerine etkilerini belirleyebilmek için yapılmıştır. Bu çalışmada deneme grupları (I) Kontrol, (II) Bira grubu, (III) Şarap grubu ve (IV) Bira + şarap grubu şeklinde oluşturulmuştur. Yedi haftalık deneme süresince tanklara her gün 30 dakika süre ile 500 ml bira 2 litre su ile; 500 ml kırmızı şarap 4 litre su ile; 250 ml bira ve 250 ml kırmızı şarap 3 litre su ile karıştırıldıktan sonra havuzlara karıştırılmışlardır. Deneme boyunca performans özellikleri (yem tüketimi, canlı ağırlık kazancı ve yem değerlendirme katsayısı) kaydedilmiş, yedi haftalık deneme sonunda balıklardan alınan kan örneklerinde hemoglobin, eritrosit, lökosit, trombosit ve hemoglobin analizleri yapılmıştır. Besi performansı bakımından gruplar arasında gözlemlenen farklılılar önemli olup, en yüksek canlı ağırlık kazancı ve yem tüketimi kontrol grubunda (sırasıyla 80,56 g ve 122,21 g); en düşük canlı ağırlık kazancı ve yem tüketimi ise şarap grubunda (sırasıyla 30,58 g ve 88,82 g) gerçekleşmiştir. Keza, en düşük yem değerlendirme katsayısı kontrol grubunda (1,52), en yüksek yem değerlendirme katsayısı şarap grubunda (2,92) kaydedilmiştir. Ölüm oranı bakımından en yüksek değer kırmızı şarap grubunda gözlemlenmiş (%%40,00), en düşük değer ise bira + kırmızı şarap grubunda (%21,33) kaydedilmiştir. Hasat ağırlığı ve fileto ağırlıkları bakımından kontrol grubu ve bira + şarap grubunun diğer iki deneme grubundan daha üstün olduğu görülmüştür. Plazma parametrelerinden trombosit sayısı ve hemoglobin miktarı bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık kaydedilmemiştir. Eritrosit sayısı bakımından en yüksek grup bira + şarap grubu olup (0.036 x 106 / mm3); en düşük değer ise hiçbir fermente ürün içermeyen kontrol grubunda (0.020 x 106 / mm3) gerçekleşmiştir. Lökosit sayısı bira + şarap grubunda en düşük (183.41 x 103 / mm3); kontrol grubunda ise en yüksektir (260.51 x 103 / mm3). Gruplar arasında çatal boy uzunluğu ve fileto randımanları bakımından istatistiksel olarak önemli bir farklılık yoktur. Ancak, hasat ağırlığı ve fileto ağırlıkları bakımından kontrol grubu (I.grup) (sırasıyla 163,55 g ve 82,24 g) ve Bira + Şarap grubunun (IV.grup) (sırasıyla 161,60 g ve 81,30 g) diğer iki deneme grubundan (bira grubu için sırasıyla 153,84 g ve 77,81 g; şarap grubu için sırasıyla 140,85 g ve 71,06 g) daha yüksektir. Plazma parametrelerinden lökosit sayısı bakımından ise gruplar arasındaki farklılıklar önemli olup (En yüksek değer kontrol grubunda (260.51 x 103 / mm3), en düşük değer ise IV.grupta (183.41 x 103 / mm3) kaydedilmiştir. Trombosit sayısı ve hemoglobin miktarı bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık yoktur.