Yazar "Demir, Didem Rabia" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Silifke Ovası seracılık işletmelerinde, su kaynaklarının kalite yönünden incelenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-08-01) Demir, Didem Rabia; Yılmaz, Ahmet MelihBu çalışma, Silifke Ovasını temsil edecek sera işletmeleri topraklar ile ve bu toprakların sulanmasında kullanılan yeraltı su kaynaklarının sulama suyu kalitesi yönünden incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla, Ekim 2011-Mayıs 2012 tarihleri arasında sera işletmelerinin sulanması için kullanılan kuyulardan alınan su örnekleri ve bu kuyularla sulanan tarım arazilerinin 0-30 cm derinliklerden alınan toprak örneklerinde bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; araştırma alanı toprakları kumlu killi tın?dan (SCL), tın?a (L) kadar değişiklik göstermiştir. Toprakların; pH değerleri 7,36-7,66, EC değerleri ise 375-3449 ?mhos/cm arasında, sulama sularının; pH değerleri 7,15-8,03, EC değerleri ise 437-2103 ?mhos/cm arasında değişmektedir. Su örnekleri ABD Tuzluluk Laboratuvarı Sınıflandırma sistemine göre C2 ve C3 sulama suyu sınıfında olup, orta ve yüksek tuzludur. Sonuçta sulama suları EC değerlerinin yüksek çıkmasının nedeni, yeraltı sularına deniz suyunun karışması olabilir.