Yazar "Demir, Fikret" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Energy Input-Output Analysis in Rose Oil Agriculture in Isparta Province(ANKARA UNIV, FAC AGR, 2013) Gokdogan, Osman; Demir, FikretIn this study, it was aimed to determine the energy balance in oil rose production in Isparta province in Turkey. Simple random sampling method was used in the selection of enterprises. The survey was applied to 121 the number of farms. In 2008, a preliminary study was done face to face interviews with 121 farms. Rose cultivation trials to determine the energy balance were discussed and the tests were performed in 15 plants. In 15 plants, energy balance sheets were also determinated by observation and measurement methods in 2009 and 2010. Non-parametric data envelopment analysis was used in the measurement of productive activity efficiency. Prediction of productive activity efficiency measurement was made via SPSS and DEAP 2.10 pocket software. In cultivation of rose oil, it was determined that energy input was 16544 MJ ha(-1), energy output was 23437.35 MJ ha(-1) and output/input ratio 1.42. According the first and second years test results, it was found that the input energy of fertilizer was higher than the human labor energy input. This situation is due to inadequate practices oilseed harvest mechanization especially in the cultivation of roses.Öğe Isparta yöresinde yağ gülü üretiminde enerji girdi çıktı analizi(2013) Gökdoğan, Osman; Demir, FikretBu çalışmada, Isparta yöresindeki yağlık gül bitkisi yetiştiriciliğinde enerji bilançosunun belirlenmesi amaçlanmıştır. İşletmelerin seçiminde basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anket uygulanacak işletme sayısı 121 olarak belirlenmiştir. 2008 yılında 121 işletme ile yüz yüze anket yapılarak ön çalışma yapılmıştır. Enerji bilançosu çalışması; 121 işletme içerisinden seçilen 15 işletmede 2009 ve 2010 yıllarında yapılan gözlem ve ölçüm yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada üretim faaliyetindeki etkinliğin ölçülmesinde parametrik olmayan VZA (Veri Zarflama Analizi) kullanılmıştır. Etkinlik ölçümlerinin tahmini, SPSS ve DEAP 2.10 paket programında yapılmıştır. Yağlık gül yetiştiriciliğinde; 16544 MJ ha-1 enerji girdisi, 23437.35 MJ ha-1 enerji çıktısı elde edilmiş ve bu değerlere göre enerji çıktı/girdi oranı 1.42 olarak bulunmuştur. Birinci ve ikinci yılın ortalama genel enerji girdileri içerisinde insan işgücü enerjisi, gübre enerji girdisinden sonra ikinci sırada yer almıştır. Bu durum, yağlık gül yetiştiriciliğinde mekanizasyonun özellikle de hasat mekanizasyonu uygulamalarının yetersiz olduğunu göstermektedir.Öğe Muzun farklı kurutma şartlarındaki kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi(2012) Kara, Tansu; Demir, FikretBu çalışmada, muzun farklı kurutma havası sıcaklığı ve ön işlem şartlarında gösterecekleri kurutma karakteristikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Denemelerde hava sıcaklığı olarak 60o C, 70oC ve 80oC, hava hızı olarak 2.0 m/s alınmıştır. Muz örnekleri, kurutma öncesi ön işlem olarak 6 mm ve 9 mm kalınlığında dilimlendikten sonra kurutulmuşlardır. Elde edilen verilerden yararlanılarak istatistiki değerlendirmeler yapılmıştır. Denemeler sonucunda, hava sıcaklığının ve kurutma öncesi uygulanan ön işlemin muzun kuruma hızı üzerine etkisi belirlenmiştir. Muz örneklerine ait kuruma sabiti (k) değerleri, 6 mm kalınlığındaki muz örneklerinde 1,0571....1,6632 arasında, 9 mm kalınlığındaki muz örneklerinde ise 0,7420.... 1,4129 arasında bulunmuştur.Öğe Some Nutritional, Pomological and Physical Properties of Cornelian Cherry (Cornus Mas L.)(Elsevier Sci Ltd, 2003) Demir, Fikret; Kalyoncu, İsmail HakkıThe nutritional, pomological and physical properties of some selected cornelian cherry fruits (Cornus mas L.) from Konya (Kurucuova) were determined. The fruit characteristics ranged from 1.496 to 4.116 g for fruit weights, 9.108 to 11.967 for flesh/seed ratio, 13.6 to 24.1% for total acidity (as malic acid), 6.371 to 12.61 TSS/acid ratio 6.7 to 9.3% for total sugar and 6.924 to 8.433 for reducing sugar, the average length, width and geometric diameter ranged from 15.95 to 20.77 mm, 10.91 to 16.40 mm and 12.574 to 17.692 mm respectively; the fruit surface area, projected area and volume ranged from 498 to 989 mm(2), 147 to 320 mm(2) and 775 to 2415 mm(3) respectively; the sphericity ranged from 0.749 to 0.854; the 1000 fruit mass ranged from 1446 to 4116 g; fruit and bulk densites ranged from 8860 to 17,568 N/m(3) and 5479 to 6588 N/m(3), respectively; the hardness and elasticity modulus ranged from 1.22 to 2.44 N and 388 to 777 kPa respectively; the static and dynamic coefficients of friction ranged from 0.79 to 0.85 and 0.62 to 0.64 respectively for steel 0.89 and 0.91, 0.67 to 0.68 respectively for plywood and 0.93 to 0.96 and 0.75 to 0.76 respectively for rubber. (C) 2003 Elsevier Ltd. All rights reserved.