Yazar "Demir, Naz Nazan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe KIR MENEKŞESİ’NİN (Viola odorata) KOZMETİK VE İLAÇ AMAÇLI KULLANIMININ BİYOKİMYASAL OLARAK İNCELENMESİ(Selçuk Üniversitesi, 2017) Dülger, Dilek; Demir, Naz Nazan; Çetintaş, Ayşe; Demir, YaşarKozmetik sektörü gelişmeye açık bir alan olup, çok büyük bir tüketici kitlesine hitap etmektedir. Bu tüketici kitlesi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Alanın bu Kadar hızlı gelişmesi ve tüketici kesimin artması insan sağlığı açısından bazı sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlara karşı önlem almak isteyen tüketicilerin tercihleri hızlı sonuç alınan bitkisel kökenli organik ürünlerin lehine değişmektedir. Buda üreticileri bu doğrultuda üretilen inovatif ürünlere yöneltmektedir. Bu çalışmada Muğla yöresinde doğal olarak yetişen kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden proteaz enzimi saflaştırıldı ve karakterize edildi. (NH4)2SO4 çöktürmesi ve CM-selüloz iyon değişim kromotografisi ile kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden saflaştırılan proteaz enziminin saflığını kontrol etmek amacıyla SDS-PAGE elektorofezi uygulandı. Saf enzimin optimum pH ve sıcaklık değerleri belirlenerek 5 farklı substrat için KM ve Vmax değerleri belirlendi. Yine enzim aktivitesi üzerine 10 mM, 1 mM, 0,1 mM SDS, EDTA, ?-merkaptoetanol bileşiklerinin ve 10 mM, 1 mM, 0,1 mM Mg2+, Ca2+, Mn2+, Ni2+, Hg2+, Fe2+, Fe3+ katyonlarının etkisi araştırıldı. Ayrıca, taze bitkiden alınan ekstrelerde organik bileşen analizi yapıldı. Buna göre %38 1-octen-3-ol, %19,3 2-Hexenal ve %13,3 1-Hexanol içerdiği belirlendi. 1-Hexanol nem tutucu, kıvam artırıcı özelliğe sahip olan ve bitkiye güzel kokusunu veren aromatik bir bileşen olup nemlendirici ürünler için bitkiyi ideal kılmaktadır. Ayrıca çiçekten alınan ekstrelerde suda çözünen vitaminler ile A, D, E ve K vitamin analizi yapıldı. Analiz sonuçlarına göre antioksidan aktivite gösteren bazı önemli vitaminler içerdiği bulundu. Kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden elde edilen ekstrelerde demir indirgeme gücü belirlendi, DPPH serbest radikal uzaklaştırma aktivitesi, metal şelat aktivitesi, H2O2 uzaklaştırma aktivitesive fenolik bileşiklerin belirlenmesi tayini yapıldı. Bu sonuçlar menekşeden yeni bitkisel kaynaklı cilt bakım ürünleri geliştirilmesine imkan tanımıştır. Proteaz enziminin varlığı tasarlanan ürüne peeling işlemi özelliği katacaktır. 1-Hexanol bileşiğinin nem tutma ve kıvam artırıcı özelliği tasarlanan nemlendiricinin etkisini arttıracaktır. Antioksidan özellikli olması ve vitamin içermesi yaşlanmayı geciktirici bir etki yaratacaktır.Öğe Kır Menekşesi’nin (Viola odorata) kozmetik ve ilaç amaçlı kullanımının biyokimyasal olarak incelenmesi(Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, 2017) Dülger, Dilek; Demir, Naz Nazan; Çetintaş, Ayşe; Demir, YaşarKozmetik sektörü gelişmeye açık bir alan olup, çok büyük bir tüketici kitlesine hitap etmektedir. Bu tüketici kitlesi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Alanın bu Kadar hızlı gelişmesi ve tüketici kesimin artması insan sağlığı açısından bazı sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlara karşı önlem almak isteyen tüketicilerin tercihleri hızlı sonuç alınan bitkisel kökenli organik ürünlerin lehine değişmektedir. Buda üreticileri bu doğrultuda üretilen inovatif ürünlere yöneltmektedir. Bu çalışmada Muğla yöresinde doğal olarak yetişen kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden proteaz enzimi saflaştırıldı ve karakterize edildi. (NH4)2SO4 çöktürmesi ve CM-selüloz iyon değişim kromotografisi ile kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden saflaştırılan proteaz enziminin saflığını kontrol etmek amacıyla SDS-PAGE elektorofezi uygulandı. Saf enzimin optimum pH ve sıcaklık değerleri belirlenerek 5 farklı substrat için KM ve Vmax değerleri belirlendi. Yine enzim aktivitesi üzerine 10 mM, 1 mM, 0,1 mM SDS, EDTA, ?-merkaptoetanol bileşiklerinin ve 10 mM, 1 mM, 0,1 mM Mg2+, Ca2+, Mn2+, Ni2+, Hg2+, Fe2+, Fe3+ katyonlarının etkisi araştırıldı. Ayrıca, taze bitkiden alınan ekstrelerde organik bileşen analizi yapıldı. Buna göre %38 1-octen-3-ol, %19,3 2-Hexenal ve %13,3 1-Hexanol içerdiği belirlendi. 1-Hexanol nem tutucu, kıvam artırıcı özelliğe sahip olan ve bitkiye güzel kokusunu veren aromatik bir bileşen olup nemlendirici ürünler için bitkiyi ideal kılmaktadır. Ayrıca çiçekten alınan ekstrelerde suda çözünen vitaminler ile A, D, E ve K vitamin analizi yapıldı. Analiz sonuçlarına göre antioksidan aktivite gösteren bazı önemli vitaminler içerdiği bulundu. Kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden elde edilen ekstrelerde demir indirgeme gücü belirlendi, DPPH serbest radikal uzaklaştırma aktivitesi, metal şelat aktivitesi, H2O2 uzaklaştırma aktivitesive fenolik bileşiklerin belirlenmesi tayini yapıldı. Bu sonuçlar menekşeden yeni bitkisel kaynaklı cilt bakım ürünleri geliştirilmesine imkan tanımıştır. Proteaz enziminin varlığı tasarlanan ürüne peeling işlemi özelliği katacaktır. 1-Hexanol bileşiğinin nem tutma ve kıvam artırıcı özelliği tasarlanan nemlendiricinin etkisini arttıracaktır. Antioksidan özellikli olması ve vitamin içermesi yaşlanmayı geciktirici bir etki yaratacaktır.