Yazar "Demiröz, Emel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı tekstürdeki üç toprağın bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerine ısıtmanın etkisi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006-10-02) Demiröz, Emel; Şeker, CevdetBu çalışma, laboratuarda sıtmaya tabi tutulan üç farkl tekstürdeki toprağın (kil, killi t n ve kumlu killi t n), seçilen fiziksel ve kimyasal özelliklerinde ortaya ç kan de i imleri belirlemek için yapılmıştır. Isıtma işlemi hava kuru ve tarla kapasitesinin %50 si neme sahip 0 olan topraklar n 250 ve 500 C sıcaklıklarda 30 dakika süreyle bekletilmesiyle oluşturulmuştur. nda 250 0C de ısıtılan topraklar n pH, Elde edilen sonuçlar, kontrol ile kıyaslandı elektrikli iletkenlik (EC), agregat stabilitesi, ekstrakte edilebilir Ca, Mg, Na ve K, yaray l P, alınabilir Fe, Cu ve Mn içeriklerinin artışın , yüzey alanının kil tekstüre sahip örnekte azaldığını ve diğerlerinde değişmediğini, organik madde kapsamının her üç toprakta da azaldığını , toprakların tekstür sınıflarında herhangi bir değişiklik olmadığını göstermiştir. Ayrıca, 250 0C de ısıtılan kil ve kumlu killi t n tekstüre sahip toprakların kireç içerikleri değişmezken, killi t n tekstürdeki toprağın kireç içeriği artmıştır. nda 500 0C de ısıtılan toprakların pH, EC, Diğer taraftan, kontrol ile kıyaslandığı agregat stabilitesi, ekstrakte edilebilir Ca, Mg, Na ve K, yaray l P, alınabilir Fe, Cu ve Mn içeriklerinde artışlar, organik madde, yüzey alan ve alınabilir Zn içeriklerinde azalışlar bulunmuştur. Ayrıca her üç toprağın da tekstür sınıf sıtma ile değişmiştir. Isıtma sıcaklığı ile orantılı olarak toprakların kil içerikleri azalırken, kum içerikleri artmıştır. Kireç içeriği bir toprak örneğinde artarken ikisinde azalmıştır. Toprakların seçilen fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine su içeriklerinin etkisi istatistiksel olarak önemli çıkmıştır. Toprak özelliklerindeki değişim tarla kapasitesinin %50 si neme sahip olan örneklerde hava kuru örneklere göre daha az olmuştur. Toprak nemi ısıtmanın olumsuz etkisini azaltmıştır.