Yazar "Demiray, Mustafa Burak" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı asma anaçları ve kısıntılı sulamanın prima üzüm çeşidinin çekirdek biyokimyasal bileşenlerine etkisi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Demiray, Mustafa Burak; Sabır, Aliİlaç, gıda ve kozmetik endüstrisi, üstün antioksidan aktivitesi olan üzüm çekirdeği ekstraktına büyük ilgi göstermiştir. Ancak üretimde yapılan bilinçsiz uygulamalar ve küresel iklim değişikliği bu tür bitkilerin biyokimyasını ve fonksiyonelliğini olumsuz etkilemektedir. İki yıl süreyle yürütülen bu araştırmada, farklı genetik yapıya sahip altı anaç üzerine aşılanan 'Prima' üzüm çeşidinde kısıtlı sulamanın üzüm çekirdeklerinde fiziksel ve biyokimyasal özellikler üzerine etkileri araştırılmıştır. Her iki yılda da 5 BB anacına aşılanan asmaların üzüm çekirdeklerinin ağırlığının, sulamanın etkisine bağlı olarak önemli ölçüde azaldığı belirlenmiştir. 2017 yılına ait üzüm çekirdeklerinde 5 BB ve 44-53 M anaçları dışındaki aşı kombinasyonlarında kısıntılı sulamaya bağlı azalmalar gerçekleşmiştir. Üzüm çekirdeğinin antioksidan aktivitesi, 5 BB anacı üzerine aşılı asmalarda her iki yılda, 44-53 M'ye aşılı asmalarda ise 2017 yılında kısıtlı sulamaya tepki olarak önemli derecede azalmıştır. Bununla birlikte 99 R, 110 R ve 140 Ru anaçlarına aşılı asmaların çekirdeklerinin antioksidan aktivitesi kısıtlı sulama koşullarından önemli derecede etkilenmemiştir. Her iki yılda elde edilen verilerde tam sulama koşulları uygulanan üzüm çekirdeği ekstraktında bulunan antosiyanin içeriği, kısıtlı sulama koşulları uygulanan asmalardan daha yüksek bulunmuştur. 2017 yılında 5 BB, 44-53 M, 99 R ve 110 R anaçlarının kullanıldığı üzüm çekirdeği ekstraktlarında, kısıtlı sulama koşullarının antosiyanin miktarında belirgin düşüşlere neden olduğu saptanmıştır. 2018 yılında da bu anaçlarda antosiyanin miktarı bakımından benzer sonuçlar elde edilmiştir. Diğer taraftan, 140 Ru ve 1613 C anaçlarının kullanıldığı asmalarda her iki yılda da antosiyanin miktarlarında önemli değişiklikler görülmemiştir. 2017'de, 44-53 M üzerine aşılanan asmalar dışındaki aşılarda kısıntılı sulamaya tepki olarak üzüm çekirdeğindeki toplam fenolikler artmıştır. Her iki yılda da 5 BB ve 44-53 M anaçlarının (ikinci yılda da 99 R anacının) kullanıldığı asmalara ait üzüm çekirdeklerinde toplam fenolik madde miktarındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Araştırmanın her iki yılından elde edilen verilerin ortalamasına göre, antioksidan aktivitenin, antosiyaninler ve toplam fenoller anlamlı şekilde pozitif korelasyon gösterdiğini göstermiştir. Bu araştırmada elde edilen bulguların, biyoaktif bileşikler üzerine artan küresel taleplerin sürdürülebilir yöntemlerle karşılanabilmesine yönelik üretim ve çalışmalar için önemli başvuru kaynağı olabileceği düşünülmektedir.