Yazar "Denek, Nihat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Deği?şi?k Şeki?llerde Üreti?len Şeker Pancarı Posası Si?lajının Kuzu ve Süt I?neği? Rasyonlarında Kullanılma Olanakları IV. Süt Veri?mi? ve Kompozi?syonu Iile Bazı Kan ve Rumen Sıvısı(Selçuk Üniversitesi, 2001 Aralık) Deniz, Suphi; Tuncer, Şakir D.; Demirel, Murat; Denek, NihatBu çalişmada, enerji bakımından zengin ve ucuz bir yem maddesi olan şeker pancan posasi, buğday samanı içeren grupta silaja %5 melas ve % 1 ore (BSYSPP), kuru ot içeren grupta ise % 5 mellas içerecek şekilde (KOYSPP), buğday saman yada kuru of lavesiyle kuru maddesi % 20'ye yükseltilerek solanmiş ve bu silajlar misir silajı ve çayır kuru otu ile süt ineği rasyonlannda kaba yem kaynağı olarak kullanilmiştir. Deneme 4x4 latin kare desenine göre dü zenlenmiştir. Gruplarda yem tüketimi, kuru madde esasına göre, silaj tüketen gruplarda benzer, çayır kuru otu tüketen grup ta ise daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Gruplann süt verimi, yağa göre düzeltmiş süt verimi, kuru maddeye göre dü zeltilmiş süt venmi ve sütün kompozisyonu benzer bulunmuştur. Yemlemeden 3 saat sonra hayvanlardan alınan rumen sivisinda pH değeri, gruplar arasında benzer bulunurken, NH3-N değeri BSYSPP staji tüketen grupta çayır kuru otu tüketen gruptan yüksek bulunmuştur (P<0.05). Rumen sivisinda taktik asit ve propiyonik asit konsantrasyonlar arasında farklık be ilenmezken, asetik asit konsantrasyonu KOYSPP sila tüketen grupta daha düşük bulunmuştur (P<0.05). Gruplanın serum total protein, glikoz, kalsiyum ve trigliserid düzeylerinde benzorik, serum úre-N, fosfor ve kolesterol düzeyleri arasında fark dar belirlenmiştir (P<0.05). Bu çalışmada, yaş şeker pancan posasinin kuru madde düzeyinin 20'ye yükseltilmesi ve melas de desteklenmesi durumunda kaštel bir silaj elde edildi ve bu silajen besleyici değerinin, süt inekleri için meseria ile eşdeğer kabul edilebileceği sonucuna varılmıştır.Öğe Hamur Olum Dönemi?nde Bi?çi?len Buğdaygil Hasıllarına Deği?şi?k Katkı Maddeleri? İlavesi?ni?n Silaj Kali?tesi? ve İn Vitro Kuru Madde Si?ndi?ri?lebi?li?rli?k Düzeyleri?ne Etki?si?(Selçuk Üniversitesi, 2004) Denek, Nihat; Tüfenk, Şahin; Can, AbdullahBu çalışmada, hamur olum döneminde biçilen arpa, ekmeklik buğday, makamalık buğday ve tritikale hasıllarının katkısız, %0.5 üre, %5 melas ve %5 buğday kiması kaukulan ile hazırlanan silajlarının, silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindinilebilirlikleri araştırılmıştır. Ham protein parametresi açısından bitk x katki interaksiyonu tespit edilmiştir (P<0.01). Ancak ham protein değerindeki artış bütün bitkiler için %0.5 üre katkısında en yüksek bulunmuştur. Silajlann ADF içeği ba kımından kalkısız silajlar ile diğer katkılar karşılaştıldığında buğday kırması ve üre katkıları, NDF değeri bakımından ise tüm katkılar silaj NDF değerini düşürmüştür (P<0.05). pH parametresi açısından da bitk x katki interaksiyonu tespit edilmiştir (P<0.05). En yüksek in vitro kuru madde sindinmi bilkiler arasında arpa silajınclan, katkılar arasında ise melas ve buğday kirması katkılı silajlardan elde edilmiştir (P<0.05). Birim alandan elde edilen sindirilebilir kuru madde miktarları bakımından en yüksek değer tritikale silajlarından, katkılar değerlendirildiğinde ise buğday loması katkılı silajlardan elde edilmiştir.Öğe Ruminant Beslemede Enerji? Kaynaıi Olarak Kullanılan Bazı Yemleri?n Enerji? I?çeri?kleri?ni?n Naylon Kese Tekni?ği? ile Beli?rlenmesi?(Selçuk Üniversitesi, 2003 Ocak) Denek, Nihat; Deniz, SuphiBu çalışmada, ruminantların beslenmesinde yaygın olarak kullanılan bazı enerji kaynağı yem maddelerinin naylon kese tekniği ile yıkımlanabilirlik ve enerji içerikleri belirlenmiştir. Bu amaçla, farklı bölgelerden toplanan 6'şar adet mısır, arpa, buğday, çavdar, yulaf ve tritikale örneği kullanılmıştır. Denemede kullanılan her yem maddesi 3 hayvanda 2'şer tekerrür halinde 2, 4, 8, 16, 24 ve 48 saat süreyle rumende inkube edilmiştir. Arpa, buğday, çavdar, yulaf ve tritikalenin inkubasyonun ilk saatlerinde (2. saat) KM'lerinin büyük oranda yıkımlandığı (sırasıyla % 73.16, % 80.70, % 81.66, % 65.17 ve % 75.87) gözlenmiştir. Mısır ise daha yavaş bir yıkılım grafiği çizmiş ve inkubasyonun 2. saatinde KM'nin sadece % 35.00'ı yıkıma uğramıştır. Mısının yavaş yıkımlanma seyri inkubasyonun 48. saatine kadar devam etmiş ve 48. saat KM yıkılımı % 86.62'ye yükselmiştir. Arpa, yulaf ve tritikalede de KM yıkılımı 48. saate kadar yükselmiş ve bu inkubasyon saatinde bu yemlerin KM yıkılımı sırasıyla % 87.78, %72.58 ve % 93.76 olarak bulunmuştur. KM yıkılımı buğdayda 16. saatte (%90.73), çavdarda ise 24. saatte (%91.04) asimtota ulaşmıştır. Yem maddelerinin yıkılabilirlik (KM ve OM) düzeyleri ile SE ve ME değerlerinin paralellik gösterdiği, yıkılımın asimtot değere ulaştığı saatlerde, enerji değerinin de asimtota ulaştığı ve daha sonraki saatlere ait enerji değerinin, bu saate ait enerji değeri ile benzer olduğu gözlenmiştir. Buna göre yem maddelerinin ME değerleri mısır için (48.saat) 13.90, arpa için (48 saat) 13.55, buğday için (16.saat) 13.53, çavdar için (24.saat) 13.68, yulaf için (48.saat) 11.25, tritikale için (48 saat) ise, 14.47 MJ/kg KM olarak bulunmuştur.