Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Doğan, Nurcan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Egzotik Bazı Mantarların (Pleurotus ostreatus, Pleurotus eryngii, Hericium erinaceus) Fizikokimyasal, Biyoaktif ve Duyusal Özelliklerinin Belirlenmesi
    (Selçuk Üniversitesi, 2022) Doğan, Nurcan; Doğan, Cemhan
    Besin değerinin yüksek olması yanında içerdikleri biyoaktif maddeler bakımından zengin gıda kaynaklarına olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu arayışta kültüre alınmış mantarlar son derece dikkat çekicidir. Bu çalışmada; ülkemizde üretim ve tüketim potansiyeli yüksek olan egzotik mantarlardan, Pleurotus ostreatus, Pleurotus eryngii ve Hericium erinaceus mantarlarının fizikokimyasal, biyoaktif ve duyusal özellikleri irdelenmiştir. Sonuçlar mantarların yüksek protein ve kül içermesine karşın düşük yağ ve kalori değerlerine sahip olduğunu göstermiştir. En yüksek protein değeri (23.31±0.1 g/100 g kurumadde) H. erinaceus da olmasına rağmen, mantarların protein değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Ayrıca biyoaktif özellikler bakımından da en yüksek toplam fenolik madde miktarı (5.06±0.21 mg GAE/g) ve antioksidan aktivite (43.11±2.74 µmol TE/g) H. erinaceus da gözlemlenmiştir. Pleurotus cinsi mantarlar arasında P. eryngii daha yüksek biyoaktivite sergilemesi yanında istatistiksel açıdan da farklılık göstermiştir (p<0.05). Duyusal açıdan ise en yüksek kabul edilirliği P. eryngii mantarı göstererek diğer mantar çeşitlerinden ayrılmıştır (p<0.05). Bu çalışma da yaygın tüketimi bulunan bazı egzotik mantarlar, çeşitli karakteristik özellikleri açısından karşılaştırılarak verilmiş olup üretici, tüketici ve literatüre katkı sağlaması hedeflenmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Pleurotus eryngii’ nin Misel Biyokütlesinin ve Farklı Olgunlaşma Seviyesindeki Gövdelerinin Ekstraksiyonunun Optimizasyonu ve Antidiyabetik Özelliklerinin Belirlenmesi
    (Selçuk Üniversitesi, Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, 2021) Doğan, Cemhan; Doğan, Nurcan
    Yenilebilir mantarlar, tarih öncesi zamanlardan beri küresel olarak tüketilen bir gıda maddesidir. Mantarların bu nama sahip olmalarında duyusal özellikleri başta olmak üzere, besleyici değeri ve tıbbi özellikleri etkili olmuştur. Ancak ülkemiz bazında bakıldığında yenilebilir mantarlar üretim, tüketim ve bilimsel çalışmalar açısından yeterli düzeye ulaşamamıştır. Bu çalışmada, Pleurotus eryngii mantarının yaşam döngüsünden farklı parçalarının ekstraksiyon koşullarının optimizasyonu, Yanıt Yüzey Yöntemi (YYY) esas alınarak araştırılmıştır. Optimize edilmiş ekstraktların toplam fenolik madde miktarı (TPC), antioksidan ve antidiyabetik etkileri incelenmiştir. Ektrasksiyon parametleri olan; sıcaklık, sıvı / katı oranı ve solvent konsantrasyonu, örneklerin TPC ve antioksidan kapasitelerini önemli ölçüde etkilemiştir. Mantarların genç meyve gövdesi miselyum biyokütlesine göre daha yüksek antioksidan ve antidiyabetik aktivite göstermiştir. Ancak meyve gövdesi yaşlandıkça bu etkiler kısmen azalmıştır. Sonuç olarak mantarların hem meyve gövdesi hem de miselyum biyokütlesi birçok biyo-fonksiyonel özelliğe sahiptir. Miselyum biyokütlesinin üretim süresinin kısa oluşu ancak aktivitesinin meyve gövdesine göre azlığı değerlendirilmesi gereken konulardan biri olup, hasat zamanının gecikmesi ile de bu özellikleri önemli ölçüde azalması yadsınamaz bir gerçektir. Bu çalışma ile P.eryngii mantarının doğal antioksidan ve anti-diyabetik gıda olma potansiyeli ortaya konulmuştur.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim