Yazar "Duyum, M. Hayrettin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effects of dietary inactive yeast and live yeast on performance, egg quality traits, some blood parameters and antibody production to srbc of laying hens(2015) Yalçın, Sakine; Yalçın, Suzan; Şahin, Aydın; Duyum, M. Hayrettin; Çalık, Ali; Gümüş, HıdırBu araştırma yumurta tavuğu karma yemlerine inaktif maya ve canlı maya ilavesinin performans, yumurta kalite özellikleri, bazı kan parametreleri ve koyun eritrositine karşı (SRBC) antikor üretimi üzerine etkilerini 16 hafta süreyle incelemek amacıyla yapılmıştır. Toplam 96 adet Hyline kahverengi yumurta tavuğu her biri 24 adet içeren bir kontrol grubu ve üç deneme grubuna ayrılmıştır. Gruplar her birinde 4 tavuk bulunan altı tekerrür grubu kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Bazal karma yeme 1 g/kg inaktif maya (maya otolizatı, InteWall, Saccharomyces cerevisiae), 0.5 g/kg canlı maya (InteSacc, Saccharomyces cerevisiae) ve 1 g/kg inaktif maya0.5 g/kg canlı maya ilave edilerek sırasıyla birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları karma yemleri oluşturulmuştur. Deneme sonucunda gruplar arasında yem tüketimi ile iç ve dış yumurta kalite özellikleri bakımından farklılık gözlenmemiştir. Karma yeme inaktif maya ilavesi yumurta verimini (P0.024) ve yemden yararlanma oranını (P0.017) olumlu yönde etkilemiş ve yumurta kolesterol konsantrasyonunu ise (P0.013) azaltmıştır. Gruplar arasında SRBC'ye karşı antikor üretimi ve kan serum parametreleri bakımından farklılık gözlenmemiştir. İnaktif maya ve canlı maya arasında yumurta sarısı kolesterol konsantrasyonu bakımından önemli interaksiyon (P0.032) bulunmuştur. Sonuç olarak inaktif mayanın 1 g/kg düzeyinde karma yeme ilave edilmesinin yumurta performansı ve düşük kolesterollü yumurta üretiminde yararlı olacağı kanısına varılmıştır