Yazar "Ege, Didem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı zararlı mikroorganizmaların kültür ortamındaki gelişimine üzüm (Vitis vinifera L.) çekirdeği yağının etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015-03-18) Ege, Didem; Kara, ZekiMüşküle (beyaz), Öküzgözü ve Kara Dimrit (mavi-siyah) üzüm (Vitis vinifera L.) çeşitlerinin çekirdekleri ezilip yağlı materyal bir Soxhlet ekstraksiyon cihazında petrol eterinde (60–80 °C) 6 saat süreyle ekstrakte edilen üzüm çekirdeği yağları (ÜÇY) sofralık üzümlerin depolanmasını sınırlandıran mantarlardan Botrytis cinerea, Alternaria alternata, Aspregillus niger ve Penicillium expansum ve insan organizmasında zararlı gram negatif bakterilerden Escherichia coli 35218, Pseudomonas aeruginosa 27853, Klebsiella pneumonia 700603 ve gram pozitif bakterilerden Enterococcus faecalis 51299, Streptococcus pneumonia 49619 ve Staphylococcus aureus 44300'ün in vitro da gelişimi sınırlandırmada antifungal ve anti bakteriyel aktiviteleri test edilmiştir. ÜÇY etkisi besi yeri konulmuş petri kapların ve deney tüplerine ilave edilen mikroorganizmaların gelişmesi takip edilerek incelenmiştir. Mikroorganizmaların süspansiyonları steril normal tuzlu su içinde yapılmış ve 0.5 MacFarland standardı (108 hücre mL-1) ayarlanmıştır. Stok olarak 65,536 mg mL-1 ÜÇY hazırlanmış bu dozdan itibaren, seri seyreltmeler yapılarak 65,536 mg mL-1, 32.768 mg mL-1, 16.384 mg mL-1, 8.192 mg mL-1, 4.096 mg mL-1, 2.048 mg mL-1, 1.024 mg mL-1, 0.512 mg mL-1, 0.256 mg mL-1, 0.128 mg mL-1, 0.64 mg mL-1, 0.32 mg mL-1, 0.16 mg mL-1, 0.8 mg mL-1, 0.4 mg mL-1 dozlarında uygulamalar yapılmıştır (Anonim, 2000). B. cinerea, A. alternata, A. niger ve P. expansum mantar türleri ile gram-negatif Escherichia coli 35218, Klebsiella pneumonia 700603, Pseudomonas aeruginosa 27853, ve gram pozitif Enterococcus faecalis 51299 bakteri türlerine Müşküle, Kara Dimrit, Öküzgözü üzüm çeşitlerinin çekirdeklerinden ekstrakte edilen ÜÇY uygulamalarının sınırlayıcı veya engelleyici bir etkisi tespit edilemezken gram-pozitif Staphylococcus aureus 44300, 32,768 mg mL-1'lik Müşküle ve 65,536 mg mL-1 Öküzgözü çeşitlerinden elde edilen ÜÇY ile engellenmiştir. Streptococcus pneumoniae 49619 bakterisinin gelişmesi 2,048 mg mL-1, 4,096 mg mL-1 ve 32,768 mg mL-1 konsantrasyonlardaki Kara Dimrit, Öküzgözü ve Müşküle ÜÇY uygulamaları ile engellenmiştir.Öğe Effectiveness of Grape (Vitis Vinifera L.) Seed Extracts on Fungi and Bacteria Management(Selçuk Üniversitesi, 2018) Kara, Zeki; Baykan, Mahmut; Doğan, Metin; Ege, DidemGrape (Vitis vinifera L.) seeds from 3 grape varieties were powdered and the fatty material was extracted. These extracts were tested for grape storage restriction fungi Botrytis cinerea, Alternaria alternata, Aspregillus niger and Penicillium expansum and antibacteria activity for Gram-negative Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumonia, and Gram-positive Enterococcus faecalis, Streptococcus pneumonia and Staphylococcus aureus by pour plate method. The grape seed extracts (GSE) were tested against periimplantitis microflora. Suspension of microorganisms was made in sterile normal saline and adjusted to 0.5 Macfarland standard (108 Cfu mL-1 ). From the stock of 65536 mg mL-1 GSEs, serial dilutions were made up to 4 mg mL-1 . It was found that, no effective restriction and/or inhibition for tested fungi and Gram-negative Escherichia coli 35218, Klebsiella pneumonia 700603, Pseudomonas aeruginosa 27853, and Gram-positive Enterococcus feacalis 51299 bacteria while Gram-positive Staphylococus aureu 44300 was inhibited at 32768 ?g mL-1 GSE of ‘Mu?şku?le’ variety and GSE 65536 ?g mL-1 GSE of ‘Öku?zgözu?’ and Streptococcus pneumonia 49619 bacteria were inhibited at 2048 ?g mL-1 4096 ?g mL-1 and 32768 ?g mL-1 concentration of ‘Kara Dimrit’, ‘Öku?zgözu?’ and ‘Mu?şku?le’ GSEs. The results of the study showed that GSEs has potential antimicrobial effects which can be further studied.