Yazar "Eker, Nizmettin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kaplanmış Esansiyel Yağ Bileşikleri Karışımı İçeren Ticari Bir Ürünün Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri(Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü, 2022) Eker, Nizmettin; Arslan, CavitBu araştırma yumurtacı tavuk yemlerine kaplanmış formda eugenol, nerolidol, timol, linalool, geraniol ve piperine içeren ticari bir esansiyel yağ karışımı (EYK)’nın farklı miktarlarda ilavesinin performans, yumurta kalitesi, yumurta yağ asitleri, kolesterolü, bazı kan parametreleri ve canlı ağırlık değişimi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 48 haftalık yaşta 320 adet kahverengi Nick Brown hibrit yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Tavuklar kendi içinde her birinde 80 tavuk bulunan 4 ana gruba, her ana grup herbirinde 8 tavuk bulunan 10 alt gruba ayrılmıştır. Ana gruplardaki tavuklar bazal rasyona sırasıyla 0, 50, 100 ve 200 mg/kg miktarında EYK ilave edilerek beslenmişlerdir. Araştırma 12 hafta sürdürülmüştür. Yem ve su araştırma süresince ad libitum olarak verilmiştir. Performans parametreleri haftalık olarak, yumurta iç ve dış kalite özellikleri araştırmanın 4., 8. ve 12. haftasında, yumurta yağ asitleri, yumurta sarısı kolesterol miktarı, canlı ağırlık değişimi ve kan serum parametreleri ise araştırma bitiminde belirlenmiştir. Araştırma sonucunda rasyona adı geçen miktarlarda EYK ilavesinin yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve yumurta ağırlığını genel olarak etkilemediği, ancak 200 mg/kg ilavesinin yumurta verimini düşürdüğü, 100 mg/kg ilavesinin yemden yararlanma oranını gerilettidiği tespit edilmiştir. Farklı dozlardaki EYK ilavesinin yumurta ak yüksekliği, Haugh birimi ve yumurta sarı rengini etkilemediği, sadece 200 mg/kg ilavesinin yumurta sarı rengini 4. ve 8. haftalarda artırdığı, 12. haftada ise azalttığı belirlenmiştir. Araştırma genelinde kırık-çatlak yumurta oranının 200 mg/kg EYK ilave edilen grupta diğer gruplara göre arttığı, şekil indeksi bakımından 4. ve 12. haflarda gruplar arasında farklılık görülmediği, sadece 8. haftada 200 mg/kg EYK ilavesine bağlı olarak arttığı, kabuk mukavemetinin 8. ve 12. haftalarda değişmediği ancak 4. haftada 200 mg/kg ilaveli grupta azaldığı tespit edilmiştir. Yumurta kabuk ağırlığı bakımından gruplar arasında farklılık görülmemiştir. Rasyona 50 mg/kg EYK ilavesinin toplam SFA, PUFA ve ꞷ-6:ꞷ-3 oranını diğer tüm gruplara göre düşürdüğü, buna karşın toplam MUFA oranını ise yükselttiği belirlenmiştir. Rasyona 100 ve 200 mg/kg EYK ilavesinin toplam PUFA oranını düşürdüğü, 100 mg/kg ilavesinin toplam SFA, 200 mg/kg ilavesinin ise toplam MUFA’yı yükselttiği tespit edilmiştir. Rasyona 50 mg/kg EYK ilavesinin yumurta sarısı kolesterol miktarını diğer gruplara göre düşürdüğü, 100 ve 200 mg/kg ilaveli grupların ise Kontrole göre artırdığı tespit edilmiştir. Rasyona ilave edilen 50, 100 ve 200 mg/kg EYK’nın serum total protein, albümin, globülin, kolestrol, HDL, LDL konsantrasyonu ile deneme sonu canlı ağırığını etkilemediği tespit edilmiştir. Bu araştırma sonucunda, yumurta toplam SFA oranı ile ꞷ-6:ꞷ-3 oranını düşürmesi, yumurta sarısı kolesterol miktarını azaltması, buna karşın toplam MUFA oranını artırılmasından dolayı yumurtacı tavuk rasyonlarna kaplanmış formda 50 mg/kg esansiyel yağ karışımı ilavesinin daha sağlıklı yumurta elde edilmesinde etkili olabileceği, yüksek dozlardaki (100 ve 200 mg/kg) ilavelerin ise yumurta verimi ve kalitesi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği, daha düşük dozlar ile yeni çalışmalar yapılması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.