Yazar "Erdinç, Çeknas" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effects of Different Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF) Species on Some Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Cultivars Grown in Salty Conditions(Academic Journals, 2010) Çiftçi, Vahdettin; Türkmen, Önder; Erdinç, Çeknas; Şensoy, SuatThis study was carried out to determine the effects of three different Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF) species (Glomus mosseae, Glomus intraradices and Glomus fasciculatum) on the growth and nutrient contents of four bean cultivars (Onceler, Seker, Terzibaba and Sehirali) grown under salt stress. The constant amount of NaCl (50 ppm) was added the autoclaved growth medium containing 1:1:1: ratios of soil, sand, and manure. The five gram (25 spores g(-1)) of inoculum was placed in the seedling growth medium before the seeds were sown. At the end of the study, some nutrients such as N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, and Zn and plant growth parameters such as shoot height, stem diameter, root length, leaf number, leaf area, and dry and fresh weights of shoots and roots were investigated. Moreover, the plant colonization rates of AMF species were determined. The AMF species had positive effects on the plant growth and nutrient intake. Among the bean cultivars, Onceler and Terzibaba, and among the AMF species, G. mosseae had the best results for plant growth.Öğe Effects of Humic Acid Doses and Aplication Times on the Plant Growth, Nutrient and Heavy Metal Contents of Lettuce Grown on Sewage Sludge-Applied Soils(Parlar Scientific Publications (P S P), 2006) Tüfenkçi, Şefik; Türkmen, Önder; Sönmez, Ferit; Erdinç, Çeknas; Şensoy, SuatEffects of increasing doses of humic acid (HA), applied in different periods, on the plant growth, nutrient and heavy metal contents of lettuce grown on sewage sludge-applied soils were investigated. A constant dose of 20% sewage sludge (SS) was added to experimental soil placed in pots. Various doses of HA (0, 500, 1000, and 2000 mg kg(-1)) were applied to the pots for different time periods (0, 30, 60, and 90 days before seedling transplantation). Increasing doses of HA significantly affected the plant and neck diameter, the plant height, the number of leaves, but not the plant weight. Application times of HA significantly influenced all plant growth parameters mentioned above. Moreover, there were significant effects of the interaction of HA dose and application time on the diameters, heights, and weights of lettuce plants. There were significant effects of increasing doses of HA on the N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, and Cd contents of lettuce plants. Their Cd, Cr, and Co contents decreased with increasing HA doses. Also, significant differences in N, P, K; Mn, Cd, and Ni contents could be observed for various application times of HA. Moreover, the Mn content of lettuce was affected by the time and dose interaction. As a result, the application of HA had positive impacts on the plant growth and nutrient contents of lettuce, and increasing doses of HA reduced the heavy metal contents, such as Cd, Cr, and Co, in lettuce plants. The early application of HA for lettuce, with a short growing period, had more beneficial effects for the plant growth and nutrient content.Öğe Mineral composition of inbred confectionary pumpkin candidates from Turkey originated populations(2018) Erdinç, Çeknas; Seymen, Musa; Türkmen, Önder; Fidan, Sali; Paksoy, MustafaTürkiye, çerezlik kabak üretiminde en önemli ülkeler arasındadır. Çalışmanın amacı, ülkenin farklı bölgelerinden toplanan ve S5 kademesine ulaştırılan çerezlik kabak ıslah hatlarında tohum kabuğu ve tohumdaki bazı mineral maddelerin miktarını ortaya koymaktır. Bu çalışmada, S5 kademesinde yirmi yedi kabak genotipi ve genotip olarak karakterize edilmiş iki yerel popülasyon kullanılmıştır. Tohum kabuğu ve tohumda P, K, Ca, Fe, Mg, Mn, Cu, S ve Zn minerallerinin içeriği ayrı ayrı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarında, tohum içerisindeki en yüksek mineral madde içeriği P için "A14" ve "A25", K için "A14", Ca için "B17" ve "A8", Fe için "B33" ve "C24", Mg için "A14", Mn için "C30" ve "A32", Cu için "A14", S için "A14" ve Zn için "A14" hatlarında belirlenmiştir. Tohum kabuğunda ise P için "B14", K için "A14", Ca için "A11", Fe için "B25" ve "C25", Mg için "A11", Mn için Ürgüp Sivrisi (popülasyon), Cu için "A33", S için "C18" ve Zn için "A14" hatlarında en yüksek değerler gözlenmiştir. Sonuç olarak A14 en yüksek mineral madde içeriğine sahip genotip olarak tespit edilmiştirÖğe Türkiyenin bazı fasulye genotiplerinin çeşitli bitkisel özelliklerinin belirlenmesi(2013) Erdinç, Çeknas; Türkmen, Önder; Şensoy, SuatBu çalışmada Türkiyenin değişik bölgelerinden elde edilen 125 adet fasulye genotipinin çeşitli bitkisel özellikleri değerlendirilerek genotipler arasındaki çeşitliliğin saptanması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda genotiplerde çıkış süresi, büyüme şekli, çiçeklenme süresi, taze bakla hasat süresi, orta yaprakçığın şekli, bayrak rengi, brakte rengi ve boyu, salkımdaki çiçek tomurcuğu ve bakla sayısı, bakla zemin rengi, baklada ikinci renk, gevreklik, kılçıklılık, bakla boyu ve eni, yüz dane ağırlığı, tohum şekli, tohumda ana renk ve baskın ikinci renk gibi özellikler incelenmiştir. Çalışmada genotipler arasında incelenen özellikler bakımından geniş bir varyasyonun olduğu belirlenmiştir. Özellikle yüz dane ağırlığına göre genotiplerin çarpıcı bir şekilde Güney Amerika (Andean) ve Orta Amerika (Mesoamerican) orijinli olarak gruplandığı tespit edilmiştir.Öğe Variation in the Reaction of Lake Van Basin Melon Genotypes to Fusarium Oxysporum f.sp. Melonis(FRIENDS SCIENCE PUBL, 2012) Şensoy, Suat; Demir, Semra; Türkmen, Önder; Erdinç, Çeknas; Durak Demirer, EmreThe reaction to Fusarium oxysporum f. sp. melonis (F.o.m.) race 0 and 1;2 of fifty Cucumis melo L. genotypes collected from Lake Van Basin was determined by inoculating melon genotypes with sand culture of F.o.m. race 0 and 1,2, for the pathogenicity test. Melon seedlings were evaluated with two different scales based on disease incidence and vascular discoloration. The disease frequency on the 50 melon genotypes varied differently. It was found that although there were several resistant melon genotypes to F.o.m. race 0, most of the melon genotypes were found susceptible to F.o.m. race 1,2.