Yazar "Eser, Cevat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kışlık Yerel ve Modern Buğday Çeşitleri ile Bazı Islah Hatlarının Farklı Dönem Kuraklıklarına Karşı Test Edilmesi ve Kuraklık ile İlgili Genetik Çeşitlilik Analizleri(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Eser, Cevat; Soylu, SüleymanBu araştırma, 2018-2019 ve 2019-2020 yetiştirme dönemlerinde Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Kuraklık Test Merkezi yağmur korunaklarında yürütülmüştür. Araştırmada bitkisel materyal olarak yerel ve modern buğdaylar kullanılmıştır. Türkiye, İran ve Afganistan’dan toplanan yerel buğdaylar ile ileri kademe ıslah hattı ve çeşitlerden oluşan toplam 156 adet genotip incelenmiştir. Araştırma Augmented deneme desenine göre 4 uygulamadan (K1; ilkbahar erken dönem kuraklığı, K2: generatif dönem ve tane doldurma dönemi kuraklığı, K3: uzun yıllar yağışa dayalı koşullar, K4: tam sulu koşullar) oluşmaktadır. Çalışmada genotiplerin verim ve verim unsurları, morfolojik, fenolojik, fizyolojik ve kalite özellikleri yanında farklı gelişim dönemlerindeki kuraklığa tepkileri incelenmiş ve genetik çeşitlilik analizi yapılarak kurağa dayanıklı ıslah çalışmalarında ebeveyn olabilecek genotipler değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda tane verimi birinci yıl 91 kg/da (K1) (Afganistan yerel buğdayı, 81 nolu genotip) ile 655 kg/da (K4) (ıslah hattı, 128 nolu genotip) arasında değişirken ikinci yıl ise 51 kg/da (K1) (Türkiye yerel buğdayı, 34 nolu genotip) ile 679 kg/da (K4) (ıslah hattı, 105 nolu genotip) arasında değişim göstermiştir. K1, K2 ve K3 uygulamaları birinci ve ikinci yıl olarak, K4 uygulaması ile karşılaştırıldığında tane verimleri sırasıyla %51 ile %41, %48 ile %37 ve %9 ile %8 oranında azalmıştır. Morfolojik ve fenolojik özellikler genel olarak stres uygulamalarından negatif yönde etkilenmiştir. Kalite özellikleri içerisinde protein oranı, tane sertliği ve sedimentasyon hacmi kuraklık stresi altındaki uygulamalarda artış gösterirken; bin tane ve hektolitre ağırlığında azalma meydana gelmiştir. Genetik çeşitlilik analizlerinde ise araştırmada kullanılan materyalin 3 ayrı küme oluşturduğu tespit edilmiştir. Islah hatları ve çeşitlerin bir grup oluşturduğu, Afganistan ile Türkiye yerel buğdayları iki ayrı grup oluştururken İran yerel buğdaylarının ise her iki grupta da yer aldığı tespit edilmiştir. Bu çalışma farklı bölgelerden temin edilen yerel buğday gen kaynakları kullanılarak yürütülmüş olup, kuraklığa toleranslı ıslah çalışmalarında daha geniş bir gen havuzu ve genetik kaynak oluşturmak açısından başka ekolojilerden temin edilecek yerel buğday genotipleri ile yeni çalışmaların yürütülmesi ve bu çalışmalara moleküler yöntemlerin de entegre edilmesinin kuraklığa toleranslı çeşit geliştirmeye katkı vereceği düşünülmektedir.Öğe Orta Anadolu koşullarında şeker mısır (Zea mays L.saccharata Sturt.) çeşitlerinin taze koçan ve tane verimleri ile önemli agronomik özelliklerinin belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-04-15) Eser, Cevat; Soylu, SüleymanBu araştırma, 2012 yılında Karaman ekolojik şartlarında, şeker mısır çeşitlerinin taze koçan ve tane verimleri ile önemli agronomik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 6 şeker mısır çeşidi kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme deseninine göre taze ve tane amaçlı iki deneme halinde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda tane amaçlı üretilen şeker mısır çeşitlerinin bitki boyları 182.33 cm (Vega) – 217.66 cm (Hazar), koçan uzunluğu 17.20 cm (Merit) – 21.86 cm (Lumina), koçanda dane ağırlığı 88.30 g (Jubilee) – 145.93 (Lumina), tane verimi 362.66 kg/da (Jubilee) – 663.00 kg/da (Merit), bin dane ağırlığı 126.54 g (Jubile) – 245.27 g (Lumina), nem değerleri % 11.03 (Merit) - % 19.53 (Vega), hektolitre ağırlığı 36.17 g/lt (Jubilee) – 59.24 g/lt (Hazar) arasında değişmiştir. Taze koçan amaçlı yetiştirilen şeker mısırında ise koçanda dane sayısı 593 adet (Challenger) – 758 adet (Jubilee), koçanda dane ağırlığı 192.60 g (Lumina) – 234.33 g (Hazar), brix oranları % 11.33 (Vega) - % 19.16 (Merit), soyulmuş koçan ağırlığı 259.03 g (Lumina) – 301.61 g (Vega), pazarlanabilir koçan verimi 1096.33 kg/da (Challenger) – 1523.33 kg/da (Vega), taze koçan verimi 1384.00 kg/da (Challenger) – 1862.00 kg/da (Vega), taze tane verimi 700 kg/da (Lumina) – 996.66 kg/da (Hazar) arasında değişmiştir. Araştırma sonucunda Orta Anadolu Bölgesinde tane amaçlı olarak Merit çeşidinin, taze amaçlı olarak ise Vega çeşidinin çok daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.