Yazar "Filikci, Adeviye" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 0-24 ay arasında bebeği olan kadınların anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi ve davranışları ile anne sütünü artırmaya yönelik uygulamaları(Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020) Filikci, Adeviye; Derin, Didem ÖnayAnne sütü, geçmişten günümüze yeni doğan beslenmesinde kullanılan olumlu etkileri yaşam boyu devam eden mucizevi bir besindir. Çalışmada 0-24 aylık bebek sahibi kadınların anne sütüyle emzirme konusundaki bilgileri ve uygulamalarıyla anne sütünü artırmaya yönelik uygulamalarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini "Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği"ne giden kadınlar, örneklemini ise 0-24 ay arasında bebeği olan 348 kadın oluşturmuştur. Veriler, Mayıs 2019- Aralık 2019 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak anket formu ile elde edilmiştir. Anket formunda kadınların sosyo-demografik özelliklerinin ve emzirme, bebek beslenmesi ve anne sütünü artırmaya yönelik bilgi ve davranışlarının belirlenmesine dair sorular yer almıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, annelerin çoğunluğunun (%91.6) doğumun ardından bebeğine ilk gıda olarak anne sütünü verdikleri annelerin bir kısmının da bebeklerine ilk besin olarak formül mama, kaynamış su, zemzem, hurma ve yoğurt gibi besinler verdikleri saptanmıştır. Araştırma sonucunda, annelerin %69.2' sinin bebeklerini doğumun ardından ilk 30 dakika içerisinde, %31.3' ününde bebeklerini istedikçe\ağladıkça emzirdikleri tespit edilmiştir. Kadınların bebeğini sadece anne sütü ile besledikleri ortalama süre 4.02±0.23 ay olup, sadece emzirme süresi ile eğitim düzeyi, ekonomik durum, anne yaşı ve çocuk sayısı arasında anlamlı bir fark olduğu görülöüştür (<0.005). Doğumdan sonra bebeğe verilen ilk besin ile kadınların eğitim düzeyleri ile verilen ilk besin arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu (p<0.05), yaş, ekonomik durum ve çocuk sayısı ile farkın anlamsız olduğu belirlenmiştir (p>0.05). 24 yaşından küçük, lise mezunu, asgari ücret ve üzerinde aylık gelire sahip ve tek çocuk sahibi kadınların daha yüksek oranda ilk yarım saat içinde bebeklerini emzirdiği görülmüştür (p<0.05). Kadınların ek gıda vermeye başlama zamanları ile kadınların yaşı, eğitim düzeyleri ve ekonomik durumları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu (p<0.05) çocuk sayısı ile anlamlı bir ilişkinin olmadığı (p>0.05) belirlenmiştir. 25-34 yaş aralığındaki, ortaokul ve üzeri eğitimi olan, 1 çocuğu olan ve asgari ücret ve üzerinde aylık gelire sahip kadınlar bebeklerine daha yüksek oranla 5-6 ay sadece anne sütü vermiştir (p<0.05). Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, annelerin %24.4'ünün sütünü yeterli bulmadığı bununda nedeninin %41.2 oran ile bebeğin doymamasının olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda, annelerin sadece %39.3'ünün sütünün artması için yeterli ve dengeli beslendiği saptanmıştır. Yiyecek, içecek ve uygulamalardan kadınların %83.4'ü bulgurun, %95.4'ü suyun, %85.4' ü uyumanın ve % 89.9'u dinlenmenin anne sütünü artırdığını ifade etmiştir. Kadınların %72.5 gibi bir çoğunluğu ek gıdalara 6 aydan itibaren geçtiği, tercih edilen ilk 3 ek gıdanın içinde 458 puanla yoğurdun ilk sırada olduğu ve kadınların %38.2'sinin ek gıdaya henüz geçmediği, vermeyi düşündükleri ilk 3 gıda içinde ise 255 puanla yoğurdun ilk sırada olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak kadınların bebeklerini besleme davranışlarında, eğitim durumları, yaşları, sosyo ekonomik durumları ve çocuk sayıları etkilidir. Kadınlar anne sütü ve emzirme hakkında bilinçlendirilmeli ve verilen eğitimler yaygınlaştırılmalıdır.