Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Günhan, Rabia Serpil" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Konya ve çevresinde tüketime sunulan balıklarda civa kadmiyum düzeyi
    (Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2006-06-08) Günhan, Rabia Serpil; Yalçın, Suzan
    Bu çalışmada, Konya ve çevresinde tüketime sunulan balıklarda civa ve kadmiyum metallerinin düzeyleri belirlenerek, elde edilen bulgulara göre, durum insan sağlığı açısından değerlendirildi. Satış noktalarından 3 farklı tür balık; istavrit, uskumru, sardalya olmak üzere her türden 21 adet olup toplam 63 adet numune temin edildi. Balıkların boy ve ağırlıkları ölçüldü. Numunelerin yenilebilir et kısmında metal düzeyleri Perkin Elmer Optima DV 2000 model ICP-OES cihazıyla belirlendi. Araştırmada numunelerin ortalama, en düşük ve en yüksek civa ve kadmiyum düzeyleri sırasıyla, İstavritte; civa 98.11, 83.45 ve 122.20 ng/g, kadmiyum 0.041, 0.017 ve 0.087 ng/g, sardalyada; civa 99.76, 82.34 ve 1 18.12 ng/g, kadmiyum 0.094, 0.065 ve 0.129 ug/g ve uskumruda ise civa 106.60, 85.26 ve 138.20 ng/g, kadmiyum 0.062, 0.042 ve 0.091 ug/g tespit edildi. Balıkların bazı türlerinde boy ve ağırlıkları ile metal seviyeleri arasında ilişki bulundu. Uskumruda boy ve ağırlık arttıkça civa birikimi önemli düzeyde artığı gözlendi. Sardalyada boy arttıkça civa düzeyinde önemli seviyede artış görüldü. Araştırma sonucunda Konya ve çevresinde tüketime sunulan istavrit, sardalya ve uskumru balıklarındaki civa ve kadmiyum değerlerinin halk sağlığı açısından herhangi bir salanca yaratmayacak düzeylerde olduğu kanısına varılmıştır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Süt ve süt ürünlerinde karnitin düzeyleri
    (Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014) Günhan, Rabia Serpil; Yalçın, Suzan
    Bu çalışma, önemli bir biyoaktif bileşik olan L-karnitinin, Türkiye'de tüketime sunulan süt ve süt ürünlerindeki düzeylerini tespit etmek amacıyla yapıldı. Çalışmada, marketlerden farklı 15 UHT süt, 15 pastörize süt, 15 kase yoğurt, 15 süzme yoğurt, 15 beyaz peynir ve 15 kaşar peynir numune olarak alındı. L-karnitin konsantrasyonu HPLC- floresan dedektör ile ölçüldü. Analiz sonuçlarına göre UHT sütte ortalama serbest karnitin 1,57 mg/100g, toplam karnitin 2,19 mg/100g; pastörize sütte ortalama serbest karnitin 1,07 mg/100g ve toplam karnitin 1,45 mg/100g olarak, beyaz peynirde ortalama serbest karnitin 0,32 mg/100g, toplam karnitin 0,57 mg/100g; kaşar peynirinde ise ortalama serbest karnitin 0,46 mg/100g, toplam karnitin 0,65 mg/100g olarak tespit edilmiştir. Ayrıca kase yoğurtta ve süzme yoğurtta sırasıyla ortalama serbest karnitin 0,47 mg/100g; 0,70 mg/100g ve toplam karnitin 0,80 mg/100g;1,15 mg/100g olarak belirlendi. İstatistiki değerlendirmede, beyaz peynir ve kaşar peynir grupları arasında serbest karnitin açısından fark önemli bulundu (p<0,001). Kase yoğurt ve süzme yoğurt arasındaki farklılık serbest karnitin için önemli değilken toplam karnitin açısından fark önemlidir (p=0,013). Pastörize ve UHT sütleri arasında ise serbest ve toplam karnitin bakımından farklılık önemlidir (p<0,001). Ayrıca ürün grupları ve ürün çeşidi bazında serbest ve toplam karnitin bakımından farklılığın önemli olduğu tespit edildi (p<0,05). Sonuç olarak beslenmede oldukça önemli bir yeri olan süt ve süt ürünlerinin karnitin konsantrasyonlarının farklı olduğu ve tespit edilen karnitin düzeylerinin bireylerin günlük karnitin ihtiyacını karşılamada önemli olduğu sonucuna varılmıştır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim