Yazar "Günlü, Aytekin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 20 / 37
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Afyon İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Genel Özellikleri ile Karlılık ve Verimlilik Analizleri(2001) Günlü, Aytekin; Halit, İmik; Tekerli, MustafaBu araştırmada Afyon ili süt sığırcılık işletmelerinde anket yolu ile derlenen veriler yardımıyla kaynak kullanımında etkinlik düzeyleri araştırılmıştır. Maliyeti oluşturan masraf unsurlarının oransal dağılımı yem %58.45, işçilik % 15.65, veteriner sağlık, bakım onarım, amortisman, bakım onarım ve diğer cari giderler sırasıyla; % 3.95; % 9.69; % 4.08; ve % 8.17 olarak saptanmıştır. Gelir kalemlerinin oransal dağılımı süt, buzağı, envanter değer artışı ve buzağı gelirleri sırasıyla; % 58.01, % 22.73, % 16.95 ve % 2.28 olarak hesaplanmıştır. Hayvan başına günlük süt verimi ortalama 13.9 kg, hayvan başına kaba ve kesif yem tüketimi 5.1 ve 7.64 kg bulunmuştur. Araştırmada ekonomik rantabilite 13.94; mali rantabilite 15.86; rantabilite faktörü 15.75 ve output/input oranı 1.36 belirlenmiştir. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre marjinal değer verimlilikleri yem için 1.256 TL; işçilik için –0.95 TL; veteriner sağlık giderleri için 2.69 TL; amortisman giderleri için 3.556 TL ve diğer cari giderler için –0.31 TL hesaplanmıştır. Süt sığırcılık işletmelerinde ölçeğin verimi 0.82 olarak tespit edilmiştir.Öğe Afyon İlinde Yapılan Sığır Besiciliğinin Ekonomik Analizi ve Karlı Bir Besicilik İçin Alınması Gerekli Önlemler(2000) İmik, Halil; Günlü, Aytekin; Tekerli, Mustafa; Koçak, SerdarBu araştırmada, Afyon ili sığır besi işletmelerinin teknik ve ekonomik analizleri yapılarak, besiciliğinin daha karlı ve verimli olması için alınması gerekli önlemler ortaya konuldu. İldeki sığır besiciliğinde besi başı canlı ağırlığın 230.6 kg, besi sonu canlı ağırlığın 485.0 kg ve ortalama besi süresinin 202 gün olduğu tespit edilmiştir. Ortalama günlük canlı ağırlık artışı 1.28 kg, kuru madde cinsinden yemden yaralanma oranı 8,96 kg ve ortalama sıcak karkas randımanı 53.41 bulundu. Maliyeti oluşturan masraf unsurlarının oransal dağılımı; hayvan bedeli % 51.13; yem giderleri % 24.80; işçilik giderleri %6.72; veteriner sağlık giderleri % 3.05; amortisman ve bakım onarım giderleri % 1.13; stopaj giderleri % 2.03; genel idare giderleri % 1.02 ve diğer cari giderlerin % 9.85 olduğu belirlendi. Cobb-douglas tipi üretim fonksiyonu yardımıyla hesaplanan marjinal değer verimlilikleri hayvan alım bedeli için 1.246TL; yem için 2.262TL; işçilik için -0.08TL; veteriner sağlık giderleri için -0.85TL ve diğer cari giderler için 0.790 TL olarak hesaplandı. İlde sığır besiciliğinde ölçeğin veriminin 0.904 olduğu belirlenmiştir. İlde sığır besiciliğinde ekonomik rantabilite oranı 23.43; mali rantabilite 17.00; rantabilite faktörü ise 13.40 olarak hesaplanmıştır.Öğe Aksaray i?linde keçi yetiştiren i?şletmelerin teknik ve sosyo-ekonomik analizi(Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2018) Bakırtaş, Şahin; Günlü, AytekinAmaç: Bu araştırmada Aksaray ilinde ağırlıklı olarak keçi yetiştiren işletmelerin teknik ve sosyo-ekonomik analizleri gerçekleştirilmiş ve alınması gerekli önlemler ortaya konulmuştur. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın gerecini Aksaray İli Merkez İlçeye bağlı köylerde üretim yapan işletmelerden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 46 işletmenin 2014 yılı anket verileri oluşturmuştur. İşletmelerden elde edilen veriler ile işletme faaliyet sonuçları teknik ve sosyo-ekonomik analizler yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamındaki işletmelerde keçi yetiştiriciliğinin asıl iş olarak yapılma oranı % 91.30 olarak bulunmuştur. İşletmelerin % 77,85’inin kıl keçisisi, % 11,94’ünün kıl keçi-malta keçisi melezi, % 7,05’inin malta keçisi, %2,17’inin kilis keçisi ve % 0,99’unun ise tiftik keçisi yetiştirdiği tespit edilmiştir. İşletmelerdeki ortalama anaç keçi sayısı 126 olarak belirlenmiştir. Maliyeti oluşturan masraf unsurları arasında; işgücü giderlerinin % 37.62, yem giderlerinin % 34.06, amortisman giderlerinin % 12.15 ve veteriner sağlık giderlerinin ise % 3.48 oranında olduğu belirlenmiştir. Diğer gider unsurları (enerji, bakım onarım, mera kirası, faiz giderleri, diğer cari giderler ve genel idare giderleri) yaklaşık % 12.69 oranında hesaplanmıştır. İşletmeler ortalama 16485,22 TL kâr elde ederken anaç hayvan başına elde edilen kâr 117,03 TL düzeyinde hesaplanmıştır. Keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerde ana gelir kalemlerinin oransal dağılımının %43,78 oranında süt ve süt ürünleri, %31,39 oranında canlı hayvanlar satış gelirlerinden oluştuğu belirlenmiştir. Öneri: Keçicilik işletmelerinde üretimin sürdürülebilirliği için mevcut girdi tedariki, pazarlama ve sağlık problemlerinin çözüme kavuşturulması ve işletmelerin değişen pazar yapısı ve tüketici tercihlerine göre gerekli işletme içi önlemleri almalarının gerekli olduğu açıktır. Tespit edilen sorunların çözümü, kaynakların etkin kullanımı ve sosyo-ekonomik kalkınma, gelişme için oldukça önemlidirÖğe Burdur, Kırklareli ve Konya İl’lerindeki süt sığırcılığı işletmelerinde ayak hastalıklarından kaynaklanan finansal kayıplar(2010) Yalçın, Cengiz; Sarıözkan, Savaş; Yıldız, Ahmet Şener; Günlü, AytekinBu çalışmada, süt sığırcılığı işletmelerinde enfekte inek başına ve işletme düzeyinde ayak hastalıklarından kaynaklanan toplam ve sakınılabilir finansal kayıpların ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’ne bağlı olarak Burdur, Kırklareli ve Konya’da faaliyet gösteren toplam 1684 süt sığırcılık işletmesinden tabakalı tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 87 işletmenin Ekim 2003-Eylül 2004 tacrihleri arasında yüz yüze görüşme şeklinde elde edilen anket verileri ile halihazırda derlenmiş bulunan ikincil veriler kullanılmıştır. Ayak hastalıklarının il genelindeki ortalama insidensi Burdur, Kırklareli ve Konya’da sırasıyla %13.7; %13.4 ve %5.6 olarak tespit edilmiş olup, 3 ilin ağırlıklı ortalama insidensi %10.2, hedef insidens değeri de %6.6 olarak hesaplanmıştır. Ayak hastalığının hafif (interdigital dermatitis), orta şiddette (tırnak problemi) ve şiddetli (taban çürüğü) formlarından meydana gelen kayıplar, enfekte hayvan başına sırasıyla 271TL/vaka, 343TL/vaka ve 509TL/vaka; tüm hastalık formlarının ağırlıklı ortalaması ise 382TL/vaka olarak hesaplanmıştır. Tüm iller ortalaması olarak işletme başına ortalama kayıp 865TL olarak hesaplanmış olup, bunun 589TL’sini (%68) sakınılabilir kayıplar oluşturmuştur. Sonuçta, ayak hastalıklarının süt sığırcılık işletmelerinde önemli ölçüde finansal kayıplara neden olduğu, ancak hastalık yönetimi konusunda başarılı işletmelerin (insidens düzeyi hedef insidens seviyesinde olan işletmeler) söz konusu kaybı önemli ölçüde azaltabildikleri ortaya çıkmıştır.Öğe Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin hayvan hayat sigortası yaptırmalarına etki eden faktörlerin belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi, 2020) Mat, Burak; Çevrimli, Mustafa Bahadır; Tekindal, Mustafa Agah; Günlü, AytekinAmaç: Bu araştırma ile, üreticilerin hayvan hayat sigortası (HHS) yaptırmama sebeplerinin belirlenmesinin yanı sıra bu duruma etkili faktörlerin belirlenmesi ve sigorta yaptırma oranının artırılmasına katkı sağlayacak çözüm önerilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın gereci Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Burdur, Karaman ve Konya illerinde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapan işletmeler olarak belirlenmiştir. Ziyaret edilmesi hedeflenen asgari işletme sayısı ve bunun illere göre dağılımı Neyman tabakalı örnekleme yöntemine göre hesaplanmıştır. Araştırma kapsamında 252 adet işletmeden toplanan veri değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin analizinde, sürekli iki değişken arasındaki ilişki Pearson Korelasyon Katsayısı ile parametrik test ön şartlarını sağlamadığı durumda ise Spearman Korelasyon Katsayısı ile değerlendirilmiştir. Kategorik veriler Fisher’s Exact Test ve Ki Kare testi ile analiz edilmiştir. Sigorta yaptırmama nedenlerinin belirlenebilmesi için elde edilen veriler açıklayıcı faktör analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Mesleki tecrübe itibariyle; 5 yıldan az bir mesleki tecrübeye sahip olunması, işletmelerde hastalıktan arilik belgesinin olması ve hayvancılık haricinde ek gelir kaynağı olan işletmeler de HHS yaptırma oranı artmaktadır. Üreticilerde eğitim seviyesinin düşük olması, HHS yaptırma eğilimini azaltmaktadır. Çalışma bulgularına göre, ilgili ölçeğin verilerinin faktör analizine uygun olduğu (p<0,05) ve genel olarak faktör analizi sonuçlarına göre ölçme aracının yapı geçerliliğinin sağlandığı söylenebilir. Faktör analizi sonucu geliştirilen HHS Tutum Ölçeğinde sorular 4 faktöre dağılmıştır. Faktörler sırası ile; Sigortadan Beklenti, Sigorta Farkındalığı, Prosedür ve İnanç, Finansal Faktörler ve Masraf olarak adlandırılmıştır. Öneri: Üreticilerin HHS yaptırma oranlarının artırılmasının ilk şartı üreticilerin HHS konusunda sürekli bilgilendirilmesi gerekliliğidir. HHS yaptıran üreticilerin hasar tazmini dışında diğer hususlarda pozitif yönde bir takım ek destek ve teşviki, ilave puanlama, teşvik ödeme önceliği vb uygulamaların poliçe ve prim üretmede sisteme olumlu katkısının olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.Öğe Çiğ süt pazarlanmasında süt sanayi işletmelerinde firma yoğunlaşma oranlarının araştırılması: Burdur ili örneği(2011) Günlü, AytekinBu çalışmada Türkiye’de hem beslenme hem de toplam kırsal üretim içerisindeki yeri nedeniyle önemli bir ürün olan çiğ süt pazarlanmasında süt sanayi işletmelerinin fi rma yoğunlaşma oranları incelendi. Bu amaçla; Türkiye’de süt üretiminde son yıllarda öne çıkan Burdur ilinde saha çalışması yapıldı. Bunun için 175 adet kooperatiften (72 adet sulama kooperatifi , 97 adet tarımsal kalkınma kooperatifi ve 6 adet pazarlama kooperatifi ) çiğ süt temin eden 19 adet süt sanayi işletmesinin satın aldıkları süt miktarları incelenmiştir. Elde edilen verilere dayanarak fi rma yoğunlaşmalarını nicel olarak belirleyen CR4, CR8, CCI, H ve Entropi endeksi değerleri hesaplanmıştır. Araştırmada bu değerler yukarıda bahsedildikleri sıra ile %78.54; %92.11; 0.6033; 0.2193 ve 0.2341 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda Burdur ili çiğ süt pazarlanmasında fi rma yoğunlaşma oranının yüksek, diğer bir ifadeyle mevcut yapının önemli oranda oligopson piyasa özelliklerine yakın olduğu tespit edilmiştir. Süt sığırcılığının gelişmesi, üretimin sürdürülebilirliği, üretim sanayi entegrasyonu ve sektörde rekabet ortamının oluşabilmesi için yapısal değişim içeren önlemlerin alınması gerektiği, bu gerçekleştirilmedikçe sektörün sorunlarına kalıcı ve rasyonel çözüm üretmenin mümkün olmadığı anlaşıldı.Öğe A Comparison of Egg Quality Characteristics of Partridge and Pheasant Eggs, P. Colchicus, A. Graeca(Medwell Online, 2010) Garip, Mustafa; Çağlayan, Tamer; Kırıkçı, Kemal; Günlü, AytekinIn this study, some external and internal egg characteristics of pheasant and partridge were compared in viewpoint of egg component. The properties of quality that eggs have, were calculated. Totally, 160 partridges eggs and 200 pheasant eggs, which were obtained in different times in the same laying period were used as a research material. It was determined that the proportion of shell weight with the membrane, yolk weight and albumen weight to the egg weight were calculated as 10.44 and 10.75%, 37.55 and 33.05%, 52.01 and 56.20%, respectively. The ratio of yolk weight in partridge eggs was higher than the pheasant eggs (p<0.00). The albumen weight ratio of pheasant eggs was higher than the partridge eggs (p<0.001). The ratio of shell weight was similar both partridge and pheasantÖğe Determination of egg quality characteristics of different poultry species with digital image analysis(KAFKAS UNIV, VETERINER FAKULTESI DERGISI, 2012) Alaşahan, Sema; Günlü, AytekinThe present study was aimed at the investigation of egg quality characteristics of different poultry species by digital image analysis. The material of the study was comprised of eggs of the Japanese quail (Coturnix coturnix japonica), rock partridge (Alectoris graeca), ring-necked pheasant (Phasianus colchicus) and cross-chickens (Denizli x Leghorn F1). Values pertaining to egg quality characteristics were obtained using the conventional method and digital image analysis. Egg length, egg width and shape index values measured by digital image analysis were shown to correspond closely with values measured using the conventional method, within an accuracy range of 98.44-98.54%. As regards internal egg quality characteristics, high error rates were determined for albumen height (32.24%) and yolk diameter (13.44%) values measured by digital image analysis, in comparison to values obtained with the conventional method. In result, it was demonstrated that egg quality characteristics could be determined by digital image analysis, in close correspondence with the conventional method, provided that devices equipped with measurement scales and images with reference points are used.Öğe Determination of egg quality characteristics of different poultry species with digital image analysis(Veteriner Fakultesi Dergisi, 2012) Alaşahan, Sema; Günlü, AytekinThe present study was aimed at the investigation of egg quality characteristics of different poultry species by digital image analysis. The material of the study was comprised of eggs of the Japanese quail (Coturnix coturnix japonica), rock partridge (Alectoris graeca), ring-necked pheasant (Phasianus colchicus) and cross-chickens (Denizli x Leghorn F1). Values pertaining to egg quality characteristics were obtained using the conventional method and digital image analysis. Egg length, egg width and shape index values measured by digital image analysis were shown to correspond closely with values measured using the conventional method, within an accuracy range of 98.44-98.54%. As regards internal egg quality characteristics, high error rates were determined for albumen height (32.24%) and yolk diameter (13.44%) values measured by digital image analysis, in comparison to values obtained with the conventional method. In result, it was demonstrated that egg quality characteristics could be determined by digital image analysis, in close correspondence with the conventional method, provided that devices equipped with measurement scales and images with reference points are used.Öğe The Determination of Situation and Breed Characteristics of Turkish Rahvan Horse in Turkey(MEDWELL ONLINE, 2010) Çaglayan, Tamer; İnal, Şeref; Garip, Mustafa; Coşkun, Behiç; İnal, Fatma; Günlü, Aytekin; Güleç, ErtuğrulThis study was conducted to determine body characteristics and speeds of Rahvan horses racing at Pace Horse Races in Turkey. A total of 1258 Rahvan horses racing at 20 pace races between 1 999 and 2000 years in Turkey were inspected. The speeds of 125 winner horses and body measurements of 120 Rahvan horses were determined. The speeds of winner horses racing at different native categories were calculated as 21.66-34.20 km h(-1) for Tozkoparan, 25.11-37.04 km h(-1) for Deste, 28.97-39.07 km h(-1) for Kucuk orta, 30.20-36.63 km h(-1) for Buyuk orta, 27.05-43.06 km h(-1) for Bas alti, 32.26-40.52 km h(-1) for Has, respectively. The averages of head length, neck length, height at withers, body length, height at rump, heart girth circumference, chest depth, chest width and cannon bone circumference as body measurements were found as 56.49, 69.80, 139.21, 141.60, 138.28, 155.30, 58.38, 34.24 and 17.69 cm, respectively. There is no significantly difference for inspected body measurements among age or sex groups, except for cannon bone circumference. The averages of cannon bone circumference of 3 years old horses and mares were found as lower than the others (p<0.05). And the ratio of height at rump to height at withers in mares was higher than stallions (p<0.05). The Pacing speed of Turkish Rahvan Horses was found as lower than the other breeds that can pace in. the World. It was concluded that Turkish Rahvan Horses should be improved with respect to increase height at withers and to lengthen and to thin neck.Öğe Doğu Anadolu Bölgesinde hayvansal üretimin genel değerlendirmesi ve çözüm önerileri(2013) Atasever, Mustafa; Günlü, Aytekin; Aydın, Erol; Yıldız, AhmetDoğu Anadolu Bölgesi istihdam ve gayri safi milli hasılanın sektörel dağılımına bakıldığında kırsal ekonomi karakteri taşımaktadır. Bu çalışmada, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik kalkınma ve gelişmesinde hayvansal üretimin önemi ve üstlenebileceği fonksiyonlar değerlendirilmiştir. Hayvancılık sektörünün rasyonelleşmesi ve bölge kalkınmasının itici gücü olabilmesi için alınması gerekli önlemler ortaya konulmuştur. Sonuç olarak; bölgede hayvancılık yapan yetiştiricilerin işletme ölçeklerini büyütmeleri ve piyasa için ürün üretim yapar hale gelmeleri gerekmektedir. Bölgedeki yetiştiricilerin refahının artırılması ve bölge kalkınmasının başarılmasının hayvancılık sektörünün geliştirilmesine bağlı olduğu yadsınamaz bir gerçektir.Öğe Ebeveyn yaşının kekliklerde (A. graeca) bazı verim özelliklerine etkisi(2006) Kırıkçı, Kemal; Günlü, Aytekin; Çağlayan, Tamer; Garip, MustafaBu çalışmada, kekliklerin yumurta verimi, döl verimi ve kuluçka özellikleri üzerine farklı yaşların etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, 84 haftalık yaştaki 64 adet dişi ve 32 adet erkek ve 32 haftalık yaştaki 64 adet dişi ve 32 adet erkek Kaya keklikleri Gençx Genç, Gençx Yaşlı, Yaşlıx Genç, Yaşlıx Yaşlı olacak şekilde bir deneme düzeni oluşturulmuştur. Gençx Genç, Gençx Yaşlı, Yaşlıx Genç, Yaşlıx Yaşlıgruplarda 70 gün sürdürülen deneme süresince elde edilen yumurta verimi ve oranı sırasıyla; 30.59, 30.50, 31.50 ve 30.28 adet, % 43.09, 42.96, 44.37 ve 42.65 olarak belirlenmiştir. Yumurta ağırlıkları aynı sırayla 20.96, 21.13, 21.16 ve 21.23 g bulunmuştur. Genç x Genç, Genç x Yaşlı, Yaşlı x Genç ve Yaşlı x Yaşlı gruplarda döllülük oranı, kuluçka randımanı ve çıkım gücü değerleri sırasıyla; % 91.73, 81.53, 92.22 ve 82.62; % 70.66, 63.85, 70.98 ve 63.78 ve % 76.99, 78.78, 76.70 ve 77.52 olarak tespit edilmiştir. Genç dişilerin olduğu gruplardan elde edilen döllülük ve kuluçka randımanı değerleri, yaşlı dişilerden elde edilen değerlerden yüksektir (P0.05). Grupların çıkım gücü değerleri arasında farklılık yoktur. Embriyonik ölümler yönünden erken ve orta dönemde gruplar arasında bir farklılık gözlenirken (P0.05); geç dönem ve genel embriyonik ölümlerde gruplar birbirine benzer bulunmuştur. Sonuç olarak, keklik yetiştiriciliğinde damızlık olarak kullanılan erkeklerden ziyade dişilerin yaşının kuluçka verimleri konusunda daha fazla öneme sahip oldukları söylenebilir. Yetiştiricilerin damızlıkta kullandıkları dişilerin genç olmalarına dikkat etmeleri gerekir.Öğe Effect of different egg storage periods on some egg quality characteristics and hatchability of partridges (Alectoris graeca)(POULTRY SCIENCE ASSOC INC, 2009) Çağlayan, Tamer; Alaşahan, Sema; Kırıkçı, Kemal; Günlü, AytekinThe effect of 1 to 2-, 3 to 4-, 5 to 6-, 7 to 8-, 9 to 10-, 11 to 12-, and 13 to 14-d storage periods on quality characteristics and hatchability of partridge (Alectoris graeca) eggs was studied. There was no significant effect of storage period on egg weight, shell weight, shell ratio, and shell thickness as external quality characteristics of partridge eggs (P > 0.05). Storage periods affected internal quality characteristics of partridge eggs (P < 0.05). An increase in yolk ratio (P < 0.05) and decrease in albumen ratio, yolk index, albumen index, and Haugh unit (P < 0.001) occurred when storage periods were lengthened. However, storage period had no significant effect on hatchability (P > 0.05). This study shows that long storage periods do not have negative effects on hatchability of partridge eggs to the extent that occurs in other poultry species. Because of a lack of knowledge about this subject, these studies will be useful in terms of successful intensive partridge breeding.Öğe Effect of Egg Weight on Chick Weight, Egg Weight Loss and Hatchability in Rock Partridges(Page Press Publications, 2009) Çağlayan, Tamer; Garip, Mustafa; Kırıkçı, Kemal; Günlü, AytekinThis study was conducted to determine the effect of egg weight on chick weight, egg weight loss and hatchability in partridges. Eggs (847) obtained from rock partridges (44-46 weeks ages) were classified according to their weights as <18 g, 18.00-18.99 g, 19.00-19.99 g, 20.00-20.99 g, 21.00-21.99 g, 22.00-22.99 g and ?23 g and incubated. A positive, powerful and important correlation (0.46 and 0.82 values) between egg weight and egg weight loss and chick weight in different groups was determined (P<0.001) in the study. The differences between hatchability and fertility in the egg groups were significant (P<0.05), but no differences were detected between hatchability of fertile eggs and embryonic mortalities. In conclusion, smaller and bigger eggs of partridges had low fertility while hatchability was disproportionately reduced in eggs that had lost less mass during incubation.Öğe The Effects of Different Light Periods on Some Production Characteristics of Pheasants (Phasianus Colchicus)(Indian Counc Agricultural Res, 2002) Tepeli, Cafer; Çetin, O.; Kırıkçı, Kemal; Günlü, AytekinThe effects of different light periods on egg production characteristics and hatching traits of pheasants (Phasianus colchicus) were studied. The daily light period was increased from initially I I hr light (L): 13 hr darkness (D) to 16 hr L: 8 hr D in group 1. Birds were exposed to 16 hr L: 8 hr D and 8 hr L: 8 hr D: 8 hr L periods in groups 2 and 3 respectively. Following the onset of stimulatory light, the first egg was obtained within 23, 23 and 22 days in groups 1, 2 and 3 respectively. Egg production periods of pheasants were determined as 138, 138 and 136 days in groups 1, 2 and 3. Egg yields of pheasants in groups were 40.28, 56.57 and 67.68 egg/pheasant respectively. Average values of hatchability, fertility and hatch of fertile eggs were 39.48,48.40 and 54.09% (P < 0.05); 62.17,68.15 and 70.47% (P < 0.05); 63.50, 71.01 and 76.76% (P < 0.05) in groups 1, 2 and 3 respectively.Öğe Effects of Egg Weight and Length of Storage Period on Chick Weight and Hatchability Performance of Pheasants (Phasianus Colchicus)(WFL PUBL, 2010) Çağlayan, Tamer; Alaşahan, Sema; Çetin, Orhan; Kırıkçı, Kemal; Günlü, AytekinThis study was carried out to determine the effects of storage period and egg weight on hatchability and chick weights of pheasant (Phasianus colchicus) eggs. Pheasant eggs were incubated in eight groups by the number of days the eggs were stored (0, 1-2, 3-4, 5-6, 7-8, 9-10, 11-12 and 13-14 days) and in four groups by egg weight [small (<30.00 g), medium (30.00-32.99 g), large (33.00-35.99 g) and extra large (>= 36.00 g)]. The effect of storage period on egg and chick weights was not significant (P > 0.05), whereas the effect of egg weight on chick weight was significant (P < 0.001). The effect of storage period on fertility, hatchability and hatchability of fertile eggs was not significant (P > 0.05). The effect of egg weight on fertility was not significant (P > 0.05), but the effect of egg weight on hatchability and hatchability of fertile eggs was significant (P < 0.05). The correlation between egg weight and chick weight (0.88) was significant (P < 0.001). It was concluded in this study that the storage period for pheasant eggs can be as long as 14 days and very large eggs should not be used for hatching since they decrease the hatchability.Öğe Erzurum ili hayvancılığının yapısal özellikleri ve yakın gelecekteki durumu üzerine genel değerlendirme(2006) Günlü, Aytekin; Atasever, Mustafa; Karakaya, YakupBu çalışmada Erzurum ilinin sosyo-ekonomik değerlendirmesi yapılarak hayvansal üretimin il ekonomisindeki yer ve önemi belirlenmeye çalışılmıştır. Şehirleşme oranı Türkiye ortalamasının altında olan ilde kırsal istihdam toplam istihdamın % 62.3’ünü oluşturduğu belirlenmiştir. Bu sosyo ekonomik değerler hayvansal üretimin il ekonomisi için önemli olduğunu ve yakın zamanda da bu önemini koruyacağını ortaya koymuştur. Yaklaşık 540.000 baş büyükbaş hayvan varlığının % 61’inin yerli ırklardan, yaklaşık % 35’inin ise kültür ırkı melez hayvanlardan oluştuğu tespit edilmiştir. İlde küçükbaş hayvan varlığında son yıllarda önemli azalmalar yaşandığı belirlenmiştir. Erzurum ilinde hayvansal üretimde verimlilik düzeylerinin istenilen seviyenin altında olduğu tespit edilmiştir. Rasyonel bir hayvansal üretim için önemli olan hayvancılığa dayalı sanayi işletmelerinin gelişme aşamasında olduğu ancak kapasite kullanımlarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Erzurum ili hayvancılığının gelişmesi için örgütlenme çalışmalarına gereken önemin verilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Kârlı ve verimli bir hayvansal üretim için gerekli olan kredi ve finansman desteğinin ilde oldukça yetersiz olduğu belirlenmiştir. Erzurum ilinin kalkınmasında hayvansal üretimin önemli bir potansiyel olduğu ancak bu potansiyelin harekete geçirilmesi için sektörde var olan problemlerin bir bütün olarak ele alınıp kısa dönemde çözüme kavuşturulmasının zorunlu olduğu belirlenmiştir.Öğe Farklı Barındırma ve Aydınlatma Şartlarında Kaya Kekliklerinin (A. Graeca) Bazı Verim Özellikleri(Selçuk Üniversitesi, 1999) Kırıkçı, Kemal; Tepeli, Cafer; Çetin, Orhan; Günlü, Aytekin; Yılmaz, AlperThis study has been carried out for determining egg production, hatchability and growing characteristics in different housing and light conditions of the Rock partridges. Adult Rock partridges were divided into two groups in first group, there were 3 male and 9 females and they were mated in cages and day light. In second group, there were 3 male and 9 female and they were mated in room and artificial light. Average number of egg production, percentage of egg production, egg weight, fertility, hatchability, and hatchability of fertilizing eggs of first and second groups were determined as, 57.88 and 45.38, 43.84 % and 38.45 %, 20.38 g and 21.20 g. 81.82 % and 90.64 %, 75.92% and 87.96% and 97.05% and 92.79% respectively. There were significant differences between groups respects of hatc hability (P < 0.05) , fertility (P < 0.01) ; egg production and egg weight (P<0.001). But there were no significant dif ferences between groups respects of percentage egg production and hatchability of fertilizing eggs (P > 0.05) . Egg pro- duction period of first and second groups were determined as 132 and 118 days respectively. Average body weights of 4, 8, 12, 16 and 20 weeks age of Partridge chicks were found as 93.08, 236.14, 363,72, 418.95 and 468.00 g res- pectively. Feed consumption and feed conversion were calculation as 4658.20 g and 10.27 at the end of this study. The researches on management and improvement of egg production characteristics and growing period must be car ried out of Rock partridges. In addition, economic production of Rock partridges were found as around 12 weeks of I agesÖğe Farklı Kesi?m Yaşlarında Sülünleri?n (P. Colchicus) Büyüme, Besi? Performansı, Kesi?m ve Karkas Özelli?kleri?(Selçuk Üniversitesi, 1999) Tepeli, Cafer; Kırıkçı, Kemal; Çetin, Orhan; Günlü, Aytekin; Yılmaz, AlperIn this study, growth rate, feed consumption, feed conversion and carcass traits of pheasants has been in- vestigated in different slaughter ages. Chick weight, 4, 8 and 12 weeks old of pheasant weights were determined as 20.78, 175.36, 476.76 and 738.06 g respectively 14, 16 and 18 weeks old of pheasants were slaughtered. Feed consumption of this weeks were calculated as 3434.70, 4126.81 and 4964.31 g. feed conversion of this weeks were de- termined as 3.98, 4.33 and 4.68 respectively. Average body weights of pheasants on fourteenth, sixteenth and eigh- teenth weeks were determined as, 877,00, 918.00 and 1058.00 g respectively. There were statistically significant differences in average body weights of groups (P < 0.05) The dressing percentage of pheasants at the same ages were determined as 74.75 %, 77.15 % and 74.54 % respectively (P < 0.05) . Breast and thigh percentage of phe- asants were calculated as, 34.18% and 28.34%, 34.74 % and 27.66% and 34.23% and 27.34 % respectively (P > 0.05) As a result of this study its carried out that the pheasants be able to slaughter in 16 weeks age.Öğe Farklı Yetiştirme Şekillerinde Sülünlerin (Phasianus colchicus) Bazı Verim Özellikleri(Scientific Technical Research Council Turkey, 2003) Kırıkçı, Kemal; Tepeli, Cafer; Günlü, Aytekin; Çetin, OrhanIn this study, the egg production and hatchability characteristics of pheasants (Phasianus colchicus) mated in cages and as a free flock in closed pens were investigated. For this purpose 6 males and 30 females in a ratio of 1 male to 5 females were mated in cages and 4 males and 20 females were mated as a free flock in closed pens. The egg production (%), damaged egg rate, mortality rate, fertility, hatchability and hatchability of fertile eggs were determined as 32.84 and 19.38%, 28.63 and 36.34%, 26.67 and 30.00%. 61.09 and 47.27%, 49.55 and 29.46% and 54.36 and 41.54%, respectively. The differences in egg production (%). damaged egg rate. mortality rate, fertility and hatchability of the total number of eggs in the groups were significant (P < 0.01) The hatchability levels of fertile eggs were different and statistically significant (P < 0.05). In conclusion, pheasant breeding in closed areas is not appropriate. The optimum closed area needed must be investigated. The hatching conditions of pheasant eggs should also be carefully controlled.