Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Jama, Abdikadir Musa" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Ana ürün ve ikinci ürün olarak yetiştirilen F7 kademesindeki kuru fasulye hatlarının verı̇m ve verı̇m bileşenlerinin belı̇rlenmesı̇
    (Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024) Jama, Abdikadir Musa; Kahraman, Ali
    Bu araştırma, Konya ekolojik koşullarında bodur kuru fasulye genotiplerinin verim ve verim bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kuru fasulye genotipleri 21 Mayıs 2023 tarihinde birinci ürün olarak, 07 Temmuz 2023 tarihinde ise ikinci ürün olmak üzere 2 farklı tarihte ekilmiştir. Materyal olarak, F7 aşamasına ulaşmış dört hat (SK-9, KF-30, SK-10, Türksoy) ve bir standart çeşit (Özmen) olmak üzere toplam 5 genotip kullanmıştır. Tarla denemesi; tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre düzenlenmiştir ve dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Ana parsellere ekim zamanları, alt parsellere ise genotipler yerleştirilmiştir. Fasulye genotipleri üzerinde yapılan çalışma sonucunda, genotipler arasında şu değerler gözlenmiştir, çıkış süresi 9.21-11.09 gün, çiçeklenme süresi 53.63-56.25 gün, bitki boyu 58.02-87.19 cm, ilk bakla yüksekliği 8.59-13.42 cm, bitkide ana dal sayısı 3.52-4.88 adet, bitkide bakla sayısı 13.96-22.88 adet, baklada tane sayısı 3.75-5.50 adet, 100 tane ağırlığı 28.48-35.78 g, hasatta tane nemi % 10.64-12.61, tane verimi 311.00-391.50 kg/da arasında gerçekleşmiştir. Bu çalışmada, ekim zamanı x genotip interaksiyonu açısından çıkış süresi 5.25-16.92 gün, çiçeklenme süresi 52.00-56.75 gün, bitki boyu 37.29-107.50 cm, ilk bakla yüksekliği 7.92-15.33 cm, bitkide ana dal sayısı 2.79-5.00 adet, bitkide bakla sayısı 11.83-26.54 adet, baklada tane sayısı 3.50-5.50 adet, 100 tane ağırlığı 26.67-38.92 g, tane nemi % 8.51-16.23, tane verimi 275.50-450.25 kg/da arasında gerçekleşmiştir. Fasulye genotipleri üzerinde yapılan çalışma sonucunda, genotipler arasında çiçeklenme süresi, bitki boyu, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, 100 tane ağırlığı ve tane veriminde önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Ancak, bitkide çıkış süresi, ilk bakla yüksekliği, bitkide ana dal sayısı ve tane nemi açısından önemsiz farklar bulunmuştur. Bu araştırma sonucunda fasulye genotiplerinin bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide ana dal sayısı, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, 100 tane ağırlığı, tane nemi ve tane verim üzerinde ekim zamanı x genotip interaksiyonunun etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Geriye kalan iki özellik olan, bitkide çıkış süresi ve çiçeklenme süresi açısından da istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Korelasyon analizi sonuçlarına göre; tane verimi ile bitkide bakla sayısı (0.6278**), baklada tane sayısı (0.3488**), tane nemi (0.6964**) arasında pozitif ve önemli bir ilişki saptanırken, tane verimi ile ilk bakla yüksekliği (0.2657) arasında pozitif ancak önemsiz bir ilişki saptanmıştır. Tane verimi ile çıkış süresi (-0.6431**), 100 tane ağırlığı (-0.7019**) arasında negatif ancak önemli bir ilişki gösterirken, Tane verimi ile çiçeklenme süresi (-0.1671), bitki boyu (-0.2948), bitkide ana dal sayısı (-0.1852) arasında negatif ve önemsiz bir ilişki göstermiştir. Bu çalışma, farklı kuru fasulye genotiplerinin farklı iklim ve toprak tiplerinde Konya'nın ekolojik koşullarına uyumluluğunu değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yetiştirme uygulamalarının optimize edilmesi, tarımsal sürdürülebilirliğin artırılması ve bölgedeki ürün seçeneklerinin çeşitlendirilmesi için değerli bilgiler sağlamayı amaçlamaktadır. Nihayetinde bulgular, çiftçiler ve tarım uzmanları da dahil olmak üzere paydaşlar için kanıta dayalı öneriler ve kılavuzlar sağlamayı ve kuru fasulye yetiştiriciliğinin Konya'nın tarımsal ortamına başarılı bir şekilde entegre edilmesini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim