Yazar "Kahraman, H. Ahu" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The effect of eugenol on survival of listeria monocytogenes inoculated inegöl meatball(2016) Gürbüz, Ümit; Kahraman, H. Ahu; Telli, A. Ezgi; Alpetek, Duygu KülcüAraştırma, %0.5 ve %1.0 eugenol uygulamalarının 103 kob/g, 104 kob/g, 105 kob/g L. monocytogenes 4b ile inokulasyon sonrası etkisi ve aynı oranlardaki eugenol uygulamalarının toplam genel canlı mikroorganizmalar üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Deneysel numunelerde başlangıç (0. gün), 4C'de muhafazanın 5. ve 10. günlerinde, -18C'de donmuş muhafazanın 30. ve 60 günlerinde L.monocytogenes, toplam canlı mikroorganizması sayısı ve pH değerleri belirlendi. Deneysel İnegöl köftelerin başlangıçta (0.gün) ve donmuş muhafazanın 30. gününde toplam mezofilik aerob mikroorganizma sayısında istatistiki bakımdan gruplar arası önemli farklılıklar gözlemlenmiştir (P0.01). Muhafaza periyodu dikkate alındığında ise deneysel uygulamalar yapılan numunelerin başlangıçta belirlenen toplam canlı mikroorganizma sayısının muhafaza periyodu süresince azaldığı gözlemlenmiştir (P 0.01). Genel olarak değerlendirildiğinde eugenol uygulanmayan numunelerin başlangıçta tespit edilen L. monocytogenes sayısının 60. gün donmuş muhafaza sonrasında %0.5 ve %1 eugenol uygulanan numunelerde belirlenen L. monocytogenes sayısından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu farklılık muhtemelen eugenolün L. monocytogenes üzerine inhibe edici etkisinin olabileceğini göstermektedirÖğe The effect of eugenol on survival of listeria monocytogenes inoculated inegol meatball(KAFKAS UNIV, VETERINER FAKULTESI DERGISI, 2016) Gurbuz, Umit; Kahraman, H. Ahu; Telli, A. Ezgi; Balpetek Kulcu, DuyguIn this research, it was aimed to determine the effect of eugenol with concentrations of 0.5% and 1.0% on L. monocytogenes with amount of 10(3) cfu/g, 10(4) cfu/g, 10(5) cfu/g and on total aerobic mesophilic microorganisms. In the experimental samples, presence of L. monocytogenes, the total aerobic mesophilic microorganisms and pH values were determined in the beginning (day 0), 5th and 10th days of cold storage at 4 degrees C and 30th and 60th days of frozen storage at -18 degrees C. There were significant differences in the number of total aerobic mesophilic microorganisms at the beginning day (day 0) and 30th day of the experimental Inegol meatballs between groups, statistically (P< 0.01). Considering the storage period, it was observed that the number of initial total aerobic mesophilic microorganisms was reduced in experimental samples during whole storage time (P< 0.01). As an overall evaluation it was determined that the initial number of L. monocytogenes untreated with eugenol was higher than the samples treated with eugenol 0.5% and 1% after 60 days of frozen storage. This difference probably indicates that eugenol has an inhibitory effect on L. monocytogenes.Öğe Investigations on listeria spp. in partridge (Alectoris chukar) meat(2014) Uçar, Gürkan; Telli, Nihat; Tekinşen, K. Kaan; Telli, A. Ezgi; Kahraman, H. AhuAmaç: Bu araştırmada, keklik etlerinde Listeria spp. ve patojen tür olan Listeria monocytogenes'in varlığı araştırılarak insidensinin ve dolayısıyla halk sağlığı bakımından öneminin ortaya konması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, 10 erkek ve 10 dişi olmak üzere 20 adet keklik eti kullanıldı. Numuneler, keklik yetiştiriciliği yapılan özel bir çiftlikten temin edildi. Kanatlı kesiminin yapıldığı özel bir kesimhanede kesilip aseptik şartlarda soğuk koşullar altında laboratuara getirilip analize alındı. Listeria spp.'nin izolasyon ve identifikasyonunda Food and Drug Administration (FDA) tarafından bildirilen yöntem kullanıldı. Bulgular: İncelenen 20 keklik numunesinden bir erkek ve bir dişi olmak üzere 2'sinin (%10) Listeria spp. ile kontamine olduğu tespit edildi. Kontamine iki numuneden izole edilen 10 izolatın 5'i (%50) L. innocua, 4'ü (%40) L. grayi ve 1'i (%10) L. welshimeri olarak identifiye edildi. Öneri: Elde edilen bulgular, keklik etinin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceğini ve bazı önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu amaçla, özellikle yetiştirme ve kesimhane işletmelerinin hijyen kalitesinin yükseltilmesi, çapraz bulaşmaların önlenmesi ve tüketim aşamasına kadar soğuk zincirin sağlanmasının önem arz ettiği kanaatine varılmıştır.Öğe Investigations on Listeria spp. in partridge (Alectoris chukar) meat(Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2014) Uçar, Gürkan; Telli, Nihat; Tekinşen, K. Kaan; Telli, A. Ezgi; Kahraman, H. AhuAmaç: Bu araştırmada, keklik etlerinde Listeria spp. ve patojen tür olan Listeria monocytogenes’in varlığı araştırılarak insidensinin ve dolayısıyla halk sağlığı bakımından öneminin ortaya konması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, 10 erkek ve 10 dişi olmak üzere 20 adet keklik eti kullanıldı. Numuneler, keklik yetiş- tiriciliği yapılan özel bir çiftlikten temin edildi. Kanatlı kesiminin yapıldığı özel bir kesimhanede kesilip aseptik şartlarda soğuk koşullar altında laboratuara getirilip analize alındı. Listeria spp.’nin izolasyon ve identifikasyonunda Food and Drug Administration (FDA) tarafından bildirilen yöntem kullanıldı. Bulgular: İncelenen 20 keklik numunesinden bir erkek ve bir dişi olmak üzere 2’sinin (%10) Listeria spp. ile kontamine olduğu tespit edildi. Kontamine iki numuneden izole edilen 10 izolatın 5’i (%50) L. innocua, 4’ü (%40) L. grayi ve 1’i (%10) L. welshimeri olarak identifiye edildi. Öneri: Elde edilen bulgular, keklik etinin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceğini ve bazı önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu amaçla, özellikle yetiştirme ve kesimhane işletmelerinin hijyen kalitesinin yükseltilmesi, çapraz bulaşmaların önlenmesi ve tüketim aşamasına kadar soğuk zincirin sağlanmasının önem arz ettiği kanaatine varılmıştır.