Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kaplan, Necati" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    ESR analysis of natural and gamma irradiated coriander (Coriandrum sativum L.) seeds
    (TAYLOR & FRANCIS LTD, 2017) Sezer, M. Ozgur; Kaplan, Necati; Sayin, Ulku
    Electron spin resonance ( ESR) is a powerful technique to detect radicals trapped in cellulosic food products and has been suggested as a useful method for identification of irradiated herbal foodstuffs. Coriander spice which has important medicinal properties was investigated using ESR spectroscopy. Radicals in natural and irradiated coriander samples were determined at room temperature. ESR spectra of natural sample were characterized by a single central signal with g = 2.0045 value and gamma irradiation produced satellite peaks attributed to cellulose- like radical which is used as a marker for detection of irradiated cellulosic plant products. The spectroscopic splitting values of radicals were determined. Dose dependency and stability of this center were analyzed by dose response and kinetic measurements. The reported results about activation energy, thermal life time and dose response relationship of the cellulose- like radical accurately prove that ESR can be used for identification of irradiated coriander spice seeds.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Işınlanmış bazı gıdaların ESR tekniği ile incelenmesi
    (Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015-08-31) Kaplan, Necati; Sezer, M. Özgür
    Tüketicinin güvenini kazanmak için ışınlamanın gıdalara etkilerinin belirlenmesi gerekmektedir. Yapılan araştırmalar ESR spektroskopi tekniğinin, hem organik hem inorganik örneklerde paramanyetik merkezleri tespit edebilen ve bu paramanyetik merkezlerin radyasyona duyarlılığını belirleyen tek ve önemli bir teknik olduğunu göstermiştir. Bu amaçla çalışmamızda bazı önemli hastalıklarda yan tedavi olarak kullanılan ve çoğunlukla aktarlardan temin edilen selüloz içerikli gıda örneklerinden olan kişniş, üzüm çekirdeği ve aspir örneklerinin ESR tekniği ile araştırılması ve radikallerin spektroskopik, dozimetrik, kinetik, ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanılmıştır. Çalışmada radyasyon nedeniyle oluşan radikaller tespit edilmiş ve bu radikallerin ESR parametreleri hesaplanmıştır. Farklı dozlarda ışınlanan örnekler kullanılarak ışınlanmamış örnek sinyali ile ışınlanmış örneklerde ışınlama sonucunda oluşan radikallerin doz-cevap eğrileri oluşturulmuştur. Yapılan eğri benzetişim hesaplamaları ile 3-12 kGy ışınlama doz aralığında deneysel verilere en iyi şekilde uyan fonksiyonun tek üstel fonksiyon biçiminde ifade edilebileceği belirlenmiştir. Ayrıca kinetik çalışmalarla bu radikallerin kararlığı tespit edilmiştir. Son olarak oda sıcaklığında 77 günlük bekleme süresi sonunda numunelerde ışınlama etkisiyle oluşan uydu pikler ile merkezde oluşan merkezi sinyalin sönümü incelenmiştir. Bunlara ek olarak mikrobiyolojik analizlerle ışınlanmanın hangi tür bakterileri inaktive edebildiği de araştırılmıştır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim