Yazar "Kaplan, Oktay" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Erken Süt Olum Dönemi?nde Bi?çi?len Farklı Sorgum Hasıllarına Üre ve Melas Katkılarının Si?laj Kali?tesi? I?le I?n Vi?tro Si?ndi?ri?lebi?li?k(Selçuk Üniversitesi, 2002) Nursoy, Hüseyin; Deniz, Suphi; Karslı, M. Akif; Kaplan, OktayBu araştırmada, erken süt olum döneminde hasat edilen sorgum hasıllarına üre yada üre+melas ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro sindirilme dereceleri ve sindirilebilir kuru madde verimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, erken sût olum döneminde biçilen 4 farklı silajlık sorgum çeşidinin (Grass II, Grazer, Gözde ve P-988) hasılları kullanılmıştır. Bu hasıllara ağırlık esasına göre % 0.5 üre yada % 0.5 üre + \% 6 4 melas ilave edilerek, 1 litre hacimli cam kavanozlarda silolanmıştır. Silaj ömeklerinde ham besin madde analizleri ile pH ve organik asit (laktik, asetik, propiyonik ve bütirik asit) ana- lizleri yapılmıştır. Çalışmada aynca, silajların in vitro kuru madde (KM) sindirilebilirlikleri ile birim alandan sağlanan sindirilebilir KM miktarları da hesaplanmıştır. Üre ve üre+melas katkıları, silajin ham protein içenginin yanısıra silaj pH'sını da yükseltmiştir (P < 0.05) . Üre yada üre+melas katkısı, silajların propiyonik ve bütirik asit düzeyleri üzerine önemli bir etki gös- termezken; Gözde ve P-988 çeşitlerinde üre+melas katkısı asetik asit düzeyini azaltırken, laktik asit düzeyini önemli ölçüde yükseltmiştir (P < 0.05) Grass l çeşidinde üre+melas katkısı silajin in vitro KM sindirilebilirliğini arttırmıştır (P<0.05). Bu etki diğer çeşitlerde gözlenmemiştir. Katkıların birim alandan elde edilen sindirilebilir KM miktarına etkisi önemsiz bulunmuştur (P > 0.05) . Sonuç olarak, erken sût olum döneminde biçilen sorgum hasıllarına % 0.5 üre yada % 0.5 ûre + % 4 melas katkısı, silajların ham protein ve kuru madde içeriğini artırmakla beraber, silaj kalitesinde ve sindirilebilir kuru madde verimlerinde olumlu bir etki sağlamamıştır.