Yazar "Karadağ, Ekber" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Iğdır'da Açıkta Satışa Sunulan Bazı Öğütülmüş Baharatların Mi?krobi?yoloji?k Kali?tesi?(Selçuk Üniversitesi, 2005 Mart) Ulukanlı, Zeynep; Karadağ, Ekber; Elmalı, Mehmet; Gürbüz, AbdurrahmanIgdir ili ve çevresinde genel olarak kullanılan bazı öğütülmüş baharatlann mikrobiyal kalitesi araştırdı. Kırmızıbiber örneklerinin %11'nin, kimyon ömeklerinin %5' nin Türk Gida Kodeksi (TGK 2000)'nin ön gördüğü maksimum 105 kob/g değerinin üstünde olduğu tespit edilmiştir. Enterobacteriaceae oranı kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tarçın ömeklerinde sirasıyla %37, %53, %79, %42 oranında bulunmuştur. Koliformlar, kırmızıbiber ömeklerinin %26'sında ve karabiber ömeklerinin %53'de kimyon örneklerinin %58'de, tarçın ömeklerinin %26'da saptanmıştır. Enterokoklar ise kirmizibiber ve karabiberlerde %47 oranında saptanırken, kimyonda %16 ve tarçında %5 oranında saptanmıştır. İncelenen 2 kırmızıbiber, 2 karabiber, 3 kimyon ömeği E. coli bakımından pozitif bulunmasına rağmen tarçın ömekleri E. coli bakımından negatif sonuç vermiştir. Enterik patojenlerden E. coli O157:H7 ve Salmonella spp. incelenen hiç bir ömekte saptanmamıştır. İncelenen baharatlarda Pseudomonas ve Aeromonas, lactobacilli saptama seviyesinin altında (<102 kob/g)bulunmuştur. Ömeklerin hiç birisinden koagulaz (+) S. aureus izole edilmemiştir. Toplam aerobik spor olusturan bakteriler incelenen ömeklerde saptanmasına rağmen TGK'nin önerdig 105 kob/g düzeyini aşmadığı bulunmuştur. Anaerobik spor olusturan bakteriler yönünden incelenen kırmızıbiber, karabiber ve kimyon örneklerinin sırasıyla %11, %16, %16' nin TGK standartlarına uymadiga görülmektedir. Total maya ve mantar sayısı kırmızıbiber ömeklerinin %26'da, karabiber ömeklerinin %632'de, kimyon örneklerinin %16'da, tarçın örneklerinin %11'de TGK'nin öngördüğü standartlara uygun olmadığı görülmektedir.