Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Karadağ, Ekber" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Iğdır'da Açıkta Satışa Sunulan Bazı Öğütülmüş Baharatların Mi?krobi?yoloji?k Kali?tesi?
    (Selçuk Üniversitesi, 2005 Mart) Ulukanlı, Zeynep; Karadağ, Ekber; Elmalı, Mehmet; Gürbüz, Abdurrahman
    Igdir ili ve çevresinde genel olarak kullanılan bazı öğütülmüş baharatlann mikrobiyal kalitesi araştırdı. Kırmızıbiber örneklerinin %11'nin, kimyon ömeklerinin %5' nin Türk Gida Kodeksi (TGK 2000)'nin ön gördüğü maksimum 105 kob/g değerinin üstünde olduğu tespit edilmiştir. Enterobacteriaceae oranı kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tarçın ömeklerinde sirasıyla %37, %53, %79, %42 oranında bulunmuştur. Koliformlar, kırmızıbiber ömeklerinin %26'sında ve karabiber ömeklerinin %53'de kimyon örneklerinin %58'de, tarçın ömeklerinin %26'da saptanmıştır. Enterokoklar ise kirmizibiber ve karabiberlerde %47 oranında saptanırken, kimyonda %16 ve tarçında %5 oranında saptanmıştır. İncelenen 2 kırmızıbiber, 2 karabiber, 3 kimyon ömeği E. coli bakımından pozitif bulunmasına rağmen tarçın ömekleri E. coli bakımından negatif sonuç vermiştir. Enterik patojenlerden E. coli O157:H7 ve Salmonella spp. incelenen hiç bir ömekte saptanmamıştır. İncelenen baharatlarda Pseudomonas ve Aeromonas, lactobacilli saptama seviyesinin altında (<102 kob/g)bulunmuştur. Ömeklerin hiç birisinden koagulaz (+) S. aureus izole edilmemiştir. Toplam aerobik spor olusturan bakteriler incelenen ömeklerde saptanmasına rağmen TGK'nin önerdig 105 kob/g düzeyini aşmadığı bulunmuştur. Anaerobik spor olusturan bakteriler yönünden incelenen kırmızıbiber, karabiber ve kimyon örneklerinin sırasıyla %11, %16, %16' nin TGK standartlarına uymadiga görülmektedir. Total maya ve mantar sayısı kırmızıbiber ömeklerinin %26'da, karabiber ömeklerinin %632'de, kimyon örneklerinin %16'da, tarçın örneklerinin %11'de TGK'nin öngördüğü standartlara uygun olmadığı görülmektedir.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim