Yazar "Karataş, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Chemical and bacteriological properties of fresh water fountains of Karaman province(2013) Gümüş, Numan Emre; Karataş, Mehmet; Akköz, CengizIn this study, the potableness level of the 18 fresh water fountains in Karaman were tested for chemical and bacteriological properties. The research was carried out between January-June 2012 by taking sample four times. Escherichia coli and coliform bacteria were analysed by membrane filtration method. 31,94% samples showed the presence of coliform bacteria. 18% samples were tested Escherichia coli positive and 12,5% samples contained both E. coli and coliform. pH, total hardness, conductance, turbidity, nitrite, ammonium, free chlorine, calcium, flouride, and chloride of water were alsoinvestigated and can be classified as mild alkali and soft. Traces of flouride and free chlorine was also found in the samples. The other chemical properties were deemed suitable for the national and international potable water standard. Fresh water fountains of Karaman province is chemically fit for usage but 28 fountains contain bacteriologic contaminationwhich can be control easily by taking necessary actions.Öğe Ev tipi bir buzdolabında elips ve dairesel borulu evaporatörün performansa etkisinin deneysel araştırılması(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-07-06) Karataş, Mehmet; Darıcı, SelçukBu çalışmada, R600a soğutucu akışkanı kullanan ev tipi bir buzdolabının evaporatöründe bulunan iki farklı ısı değiştiricinin, buzdolabının soğutma kapasitesine, soğutma tesir katsayısına ve iç ortam sıcaklıklarına etkisinin deneysel olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Elips kesitli evaporatör ile ölçülen debi, dairesel evaporatöre göre kompresörün ilk çalışma zamanında %10.70, üçüncü çalışma anında %12.94 daha düşüktür. Dairesel kesitli evaporatördeki STK, elips kesitli evaporatöre göre ilk çalışma zamanında %4.25, üçüncü çalışma zamanında %5.96 daha yüksektir. Ayrıca aşırı soğutma sıcaklığı dairesel kesitli borulara sahip çevrimde 0.50C olurken, eliptik kesitli borulara sahip çevrimde 3.00C olarak ölçülmüştür. Ancak güç analizi bakımından iki evaporatör içinde soğutulan hacmin aynı olması göz önünde bulundurulduğunda elips evaporatör dairesel evaporatöre göre daha az enerji tüketmiştir. Aynı zamanda kompresör daha kısa süre çalışarak buzdolabı iç hacmini istenilen sıcaklığa getirmiştir. Kompresörün elektrik tüketiminin elips kesitlievaporatörde saatte ortalama 58.2W, dairesel kesitli evaporatörde 61.1W olduğu belirlenmiştir. Elips kesitli evaporatörde kompresörün çektiği gücün dairesel kesitli evaporatöre göre %5 azaldığı görülmüştür. Eliptik kesitli boru kullanımı, çevrimde aşırı soğutma sıcaklığının artması, borular arasındaki sabitleme elemanlarının kanatlı boru gibi davranmasının da birlikte etkisiyle bu iyileşmeye neden olduğu düşünülmektedir.