Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Khadre, Arkan Arshad Burhan Aldeen" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Akkaraman ve İvesi erkek kuzularının besi performansı ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması
    (Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Khadre, Arkan Arshad Burhan Aldeen; Karabacak, Ali
    Bu araştırma 28.05.2018 – 05.08.2018 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Prof. Dr. Orhan Düzgüneş Araştırma ve Uygulama Çiftliği küçük baş tesislerinde yürütülmüştür. Araştırmada Akkaraman ve İvesi ırklarına mensup 10'ar baş erkek kuzu sütten kesim çağında ortalama 20 kg canlı ağırlığında ve 2.5 aylık yaşta entansif besiye alınmıştır. Kuzular besi süresince (70 gün) günlük 150 g kuru yonca otu ve ad-libitum olarak kesif yem verilmiştir. Açık ağıllarda, aynı çevre şartlarında ve benzer yem materyali kullanılarak besiye alınan kuzuların, canlı vücut ölçüleri, besi performansları, karkas özellikleri ve et kaliteleri karşılaştırılmıştır. Kuzuların besi süresince kazandıkları toplam canlı ağırlık, günlük canlı ağırlık artışı, toplam yem tüketimi ve 1 kg canlı ağırlık için tükettikleri yem miktarı Akkaraman ve İvesiler için sırasıyla; 21.70 ve 19.60 kg; 314 ve 284 g; 106.8 ve 89.9 kg; 4.93 ve 4.61 olarak bulunmuştur. Kesim ve karkas özelliklerine yönelik yapılan incelemede Akkaraman ve İvesi kuzuların kesim ağırlığı 43.28 ve 39.66 kg, sıcak karkas ağırlığı 21.80 ve 19.40 kg, soğuk karkas ağırlığı 21.35 ve 18.90 kg, soğutma kaybı % 2.16 ve 2.68, karkas randımanı % 49.29 ve 47.62, sol yarım karkas ağırlığı 9.26 ve 8.47 kg, but ağırlığı 3.20 ve 2.84 kg, sırt-bel ağırlığı 2.13 ve 1.92 kg, omuz başı ağırlığı 597 ve 487 g, boyun ağırlığı 595 ve 672 g, kol ağırlığı 1.60 ve 1.52 kg, etek ağırlığı 1.14 ve 1.02 kg olarak tespit edilmiştir. Akkaraman ve İvesi kuzuların kesim sonrası karkas ölçülerinden göğüs derinliği 27.1 ve 25.9 cm, göğüs genişliği 18.7 ve 17.5 cm, göğüs çevresi 75.2 ve 73.5 cm, but uzunluğu 39.9 ve 39.4 cm, but genişliği 7.44 ve 7.20 cm, but derinliği 10.3 ve 10.0 cm, but çevresi 27.1 ve 26.9 cm, sağrı genişliği 19.9 ve 18.1 cm, karkas uzunluğu 76.6 ve 76.4 cm olarak belirlenmiştir. Doku kompozisyonu analizi amacıyla alınan örneklerin incelenmesi sonucu kaburga kısmındaki kas, kemik, kabuk yağı, kas arası yağ ve atılan oranları Akkaraman ve İvesi kuzularında sırasıyla; % 52.4, 53.3; % 20.3, 22.0; % 18.4, 13.5; % 6.4, 7.7 ve % 2.5, 3.6 olarak saptanmıştır. Çalışmada Akkaraman ve İvesi kuzuların göz kası alanındaki pH, sertlik ve renk parametrelerinden L *, a *, b *, Ho ve C değerleri sırasıyla; 5.39, 289.9, 38.06, 16.45, 3.03, 10.20, 16.74 ve 5.37, 286.2, 39.47, 15.68, 4.10, 14.65, 16.24 olarak belirlenmiştir.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim