Yazar "Kibar, Hayriye Fatma" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Chitosan coating for extending postharvest quality of tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill.) maintained at different storage temperatures(AMER INST MATHEMATICAL SCIENCES-AIMS, 2018) Kibar, Hayriye Fatma; Sabir, Ferhan K.The growing consumer demand for produces without chemical residues has focused efforts on the assessment of innovative natural antimicrobials. In this context, chitosan, derived from abundantly available chitin sources such as crab, shrimp and insects, has been reported to possess an excellent film-forming ability and inherent antimicrobial properties suitable for development of edible antimicrobial films. Thus, the present study was established to study the effect of chitosan coating on extending postharvest quality of fresh tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill. cv. 'Diamentino') maintained at two different storage temperatures (5 degrees C with 90% relative humidity and 21 degrees C with 65% relative humidity). Coating the tomatoes with chitosan solutions reduced the weight loss, with greater effect at 1% than 0.5 or 2% concentrations. Chitosan-coated tomatoes were firmer, higher in titratable acidity, and exhibited less biochemical changes than the control fruit at the end of storage. The loss in visual quality was significantly reduced by coating the fruits with chitosan solutions of 0.5, 1.0 and 2.0% as compared to the control. Among the applied concentrations, chitosan at 1% can be recommended as it was pioneering for most of the parameters analyzed during cold storage at both 5 degrees C for 20 d and at 21 degrees C for 10 d. Due to its lower cost and convenience to human health, chitosan may be one of the attractive and effective biopolymers for achieving adequate conservation of fresh tomatoes.Öğe Domateste hasat sonrası kitosan uygulamalarının soğuk depo ve raf ömrü süresince kalite özelliklerine etkisi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Kibar, Hayriye Fatma; Küçükbasmacı Sabır, FerhanDomates, ülkemizde üretimi ve tüketimi en fazla olan sebze türlerinden birisidir. Özellikle besleyici özelliği yanında anti kanserojen olması bu ürüne olan ilginin artmasına neden olmaktadır. Üretim değeri ile birlikte ihracat rakamlarının da artması, araştırıcıları bu ürünün taşıma ve depolama özeliklerinin daha iyi koşullarda gerçekleştirilmesi üzerine çalışmalara yoğunlaşmaya yöneltmiştir. Dünya'da ve ülkemizde domates ile yapılan çalışmalarda muhafaza süresinin uzatılabilmesi ve bu sürede kalitenin korunmasına yönelik çalışmalarda artışlar kaydedilmiştir. Kimyasal katkılardan arındırılmış ürünlere olan rağbet, yenilikçi doğal antimikrobiyalleri değerlendirmeye yönelik çabalara odaklanmış durumdadır. Bu bağlamda yengeç, karides ve böcek türleri gibi kitin kaynaklarında bol miktarda bulunabilen kitosanın, yenilebilir antimikrobiyal filmler geliştirmeye uygun doğal antimikrobiyal özelliklere ve uygulanabilir film özelliğine sahip olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada açık kırmızı olum aşamasında hasat edilen domateste yüzey kaplama materyali olan kitosanın farklı dozlarının (kontrol, %0.5, %1.0 ve %2.0) soğukta depolama (5 °C) ve raf ömrü (21 °C) süresince kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Belirli aralıklarla depolardan çıkartılan örneklerde, fiziksel ve biyokimyasal özellikleri analiz edilmiştir. Her iki depolama sıcaklığında da kitosan kaplanmış domateslerde ağırlık kaybının azaltılması, meyve eti sertliği ve görsel kalitenin korunması ve kabuk rengindeki değişimlerin geciktirilmesinde etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yüzey kaplama uygulamasının depolama süresince askorbik asit ve titre edilebilir asit miktarındaki azalışları yavaşlatırken, likopen, toplam fenol ve antioksidan aktivitedeki artışı da geciktirmiştir. Kitosan uygulamalarının tüm kalite özelliklerini korumada etkili olduğu, bu etkinin %1 kitosan uygulanmış domateslerde diğer dozlara göre daha belirgin olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, %1 kitosan uygulanmış 'Diamentino' domates çeşidinin soğukta muhafaza süresince 20 gün ve raf ömrü koşullarında 10 gün süreyle kalite özelliklerini koruyarak depolanabileceği belirlenmiştir.