Yazar "Konulga, Aysun" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Yenilebilir bazı mantarlarda ağır metal analizi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Konulga, Aysun; Aktaş, Sinan; Arslan, GülşinBu çalışmada Ladik (Samsun) bölgesinden 2002-2009 yılları arasında Lycoperdon perlatum Pers., Lycoperdon pratense Pers., Lycoperdon molle Pers., Lycoperdon utriformis Bull., Bovista plumbea Pers., Agaricus campestris L., Macrolepiota excoriata (Schaeff.) Wasser, Helvella acetabulum (L.) Quél., Discina ancilis (Pers.) Sacc., Helvella spadicea Schaeff., yenilebilir 10 mantar türü toplanmıştır. Mantar örnekleri üzerinde yapılan makroskobik ve mikroskobik inceleme sonucunda türlerin teşhisleri yapılmıştır. Toplanan mantarların gıda maddesi olarak kullanılabilirliğinde insan sağlığına etkisi belirlemek amacıyla metal miktarı tespit edilerek gıda maddesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla toz haline getirilen kuru mantar örnekleri mikrodalga yöntemi ile yakıldıktan sonra; Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Ni, Zn, Fe ağır metal analizleri Atomik Absorpsiyon Spektroskopisinde (Contr AAS 300, Anaytik Jena) belirlenmiştir. SRM 1515 (elma yaprağı) referansına karşı metal analizi ölçümleri yapılmıştır. Yapılan metal analiz sonuçlarında mantar örneklerinin ağır metal seviyeleri en düşük ve en yüksek değerleri sırasıyla Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Ni, Zn, Fe için 0.34-40.87, 4.99-50.35, 0.73-12.23, 29.33-247.42, 7.47-2341.55, 37.70-370.05, 5.38-75.14, 63.54-182.82, 849.42-3925.30 mg/kg olarak tespit edilmiştir. Sonuçta, mantarların gıda maddesi olarak kullanılabilirliğinde insan sağlığına etkisi olmadığı belirlenmiştir.