Yazar "Korkmaz, Abdurrahman" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Food Preservation Applications of Two Generations of Women (Mother&daughter): A Case Study of Gaziantep, Turkey(Home Econonics Research Association Nigeria-Heran, 2010) Aktaş, Nazan; Korkmaz, Abdurrahman; Erisoğlu, ÜlküThis study determined the food processing and preserving methods Of two generations of women in Turkey. Questionnaire was used for data collection. Findings reveal significant difference between the mothers and daughters in the application of caning, freezing and preserving with salt (P<0.05). There was no significant difference between them in terms of the application of drying method and the preparation of some traditional foods (tarhann, which is a dried food made of curd, yoghurt, tomato and flour) molasses, homemade fettuccini and bulgur (cracked wheat) (P>0.05). The women preserve apricot (58.4%), sour cherry (52.1%), strawberry as jam (66.3%) grape (29.3%), fig (%50.2) and plum (50.0%) by drying. Women should be encouraged and trained to process and preserve food for many reasons like contributing to family budget, increasing food variety and preventing waste.Öğe Kocaeli ili Gebze ilçesindeki ilköğretim II. basamak (6-7-8. sınıflar) öğrencilerinde obezite sıklığı ve beslenme davranışları(Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008-11-05) Korkmaz, Abdurrahman; Akman, MehmetGünümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite, genel anlamda bedende yağlı kütlenin, yağsız kütleye oranla aşırı derecede artması ve boy uzunluğunun, vücut ağırlığı ile kıyaslandığında vücut ağırlığının istenen kriterlerin üzerinde olması durumudur. Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu ilk ergenlik döneminde, yeterli ve dengeli beslenme ileriki dönemlerde ortaya çıkması muhtemel şişmanlık sorununun önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Düzensiz ve yetersiz beslenme, yanlış gıda seçimi, yanlış beslenme alışkanlığı ve benzeri nedenler, ileri yaşlarda kalıcı obezitenin oluşmasında oldukça kuvvetli nedenlerdendir. Bu araştırma ile Kocaeli ili Gebze ilçesinde öğrenim gören 12-16 yaş grubu öğrencilerde obezite sıklığının belirlenmesi ve beslenme alışkanlığı ile ilişkilendirilmesi suretiyle koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerine katkıda bulunmak dolayısı ile yaşam kalitesini ve süresini arttırmak hedeflenmiştir. Çalışma, Gebze Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 7 ilköğretim okulunda yapılmış ve 535 öğrenci ile çalışılmıştır. Obezite sıklığını tespit etmek amacıyla öğrencilere kendileri ve aileleri ile ilgili sorular sorulmuş, elde edilen veriler analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda 50 öğrenciye karşılık gelen %9,3 oranda obez öğrenci tespit edilmiştir. Obez olduğu saptanan öğrencilerle ilgili; cinsiyet, ailede obezite ve süreğen bir hastalığın varlığı, sportif ve gündelik aktiviteler (oturarak ve uyuyarak geçirilen süre), kahvaltı tüketimleri, yağlı, tuzlu, şekerli besinleri, meyve-sebze, kuru baklagil ve tahıl türevi gibi besinleri tüketmeleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kardeş sayısı, ailedeki birey sayısı, ailenin gelir durumu, öğrencinin süregelen hastalığı, okul başarısı, kafeinli gıdaları tüketmeleri, ?fast-food? tabir edilen gıdaları tüketmeleri, kırmızı et ve türevleri tüketmeleri aralarında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.