Yazar "Kul, Selim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe I?svi?çre Esmeri? I?neklerde Bazı Linear Ti?p Özelli?kleri? ile Mastitis Arasındaki? I?li?şki?ler Üzeri?ne Bi?r Çalışma(Selçuk Üniversitesi, 2000) Rişvanlı, Ali; Bayraktar, Metin; Kul, Selim; Kaygusuzoğlu, Erdal; Şeker, İbrahimThis study was conducted to determine the relationships between some linear type traits and mastitis in Brown-Swiss at a dairy farm in Malatya. Fifty four Brown-Swiss cows at the age of 2 to 8 were included in the study In the study front teat placement front teat lenght, front udder attachment, udder depth, rear udder attachment, suspensory ligament and rear legs (side view) were considered as linear type traits. Furthermore, an overall milking features were evaluated as the final score. The results show that incidence of mastitis was increased in Brown-Swiss with high udder depth. The rest of the udder traits were not significant factors in relation to mastitis incidence. Ad- ditionally, the parameters such as rear legs and final score did not significantly influence the mastitis incidence A hig her incidence of mastitis was noticed in animal with high score of front teat length but the difference between groups was not statistically significant. In conclusion, it might be stated that in selection and breeding of dairy cows, udder depth can be taken into consideration.Öğe Tu?rkiye'de farklı niteliklere sahip su?t sığırı işletmelerinde mastitisin koruma ve kontrolü kapsamındaki bazı uygulamaların du?zeyleri(Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2021) Rişvanlı, Ali; Saat, Nevzat; Şafak, Tarık; Yılmaz, Öznur; Yüksel, Burak Fatih; Kılınç, Mehmet Akif; Doğan, Halef; Yüksel, Murat; Kul, Selim; Şeker, İbrahimAmaç: Sunulan çalışmada Türkiye’deki 177 küçük ve 169 büyük ölçekli süt sığırı işletmesinde mastitisin koruma ve kontrolu?ne yönelik uygulamalar ve uygulanma düzeylerinin ortaya koyulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu kapsamda Türkiye’de farklı illerdeki toplam 346 süt sığırı işletmesinden meme sağlığı ile ilgili verileri toplanarak istatistiksel açıdan incelendi. Bulgular: Büyük ölçekli işletmelerde en fazla 50-200 baş (n=96, %56,8 ve en fazla Holştayn ırkı (n=97, %57,4)) ve küçük ölçekli işletmelerde ise en fazla 11-20 baş (n=71, %40,1 ve en fazla Simental ırkı (n=153, %86,4)) arası inek olduğu, bu iki tip işletmede 4 yaşlı ineklerin daha fazla olduğu (sırasıyla, n=62, %36,7 ve n=93, %52,5) görülmüştür. Büyük işletmelerde teat dipping (%70,4), kuru dönem antibiyotik (%72,8), teat seal(%9,5) ve mastitis aşısı (%55,6) uygulamalarının küçük ölçekli işletmelerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Büyük işletmelerde predipping (%59,2) ve postdipping uygulaması yapanların oranının (%67,5) yapmayanlardan daha fazla olduğu ve uygulamalarda en fazla iyotlu antiseptiklerin kullanıldığı belirlenmiştir. Küçük ölçekli işletmelerde sağım hijyeni uygulamayanların oranının (%61,6) fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu iki tip işletmede günlük ortalama süt verimi üzerine işletme tipi (p<0,000) ve ırkın (p<0,001) etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Öneri: Sonuç olarak, Türkiye’deki süt sığırı işletmelerinde mastitisden koruma ve mastitisin kontrolu? amaçlı uygulanan yöntemlerin oranlarının, geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu fakat istenen dü- zeylerde olmadığı tespit edilmiştir.