Yazar "Mahdi, İsraa Mohammed Mahdi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Danelenmiş hicaznar (Punica granatum) çeşidinde farklı hasatsonrası uygulamaların kalite özellikleri üzerine etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020) Mahdi, İsraa Mohammed Mahdi; Küçükbasmacı Sabır, FerhanTaze kesilmiş ürünler kullanım kolaylığı ve tazeye yakın kalitedeki özellikleri ile hızla gelişen bir pazar haline gelmiştir. Bu ürünler orijinal ham materyallerinden daha çabuk bozulabilmekte, bu da ürünlerin raf ömürlerinin kısalması ile sonuçlanmaktadır. Mikrobiyolojik bozulmalar, kurumalar, renk açılması veya kararma, beyazlamış, yapısal değişimler, koku ve tattaki olumsuz gelişmeler, bu ürünlerde raf ömrünü kısaltmaktadır. Taze kesilmiş meyve ve sebzelerde kalite ve raf ömrü büyük oranda hasat öncesi, hasat ve hasat sonrası koşullara bağlıdır. Başta genetik yapı olmak üzere, hasat öncesi iklim ve toprak koşulları ile, hasat ve hasat sonrası yapılan işlemler ve depolama koşulları kaliteyi belirleyen en önemli faktörlerdir. Tropik ve subtropik meyve olarak bilinen narın (Punica granatum L.) zengin besin değeri ve insan sağlığında olumlu etkilerinden dolayı günümüze önemi gittikçe artmaktadır. Nar meyvesi, flavanoidler, fenolik asitler ve C vitamini yönünden zengin bir meyve türüdür. Nar meyvelerinin daneleme işleminin zor olması ve sert bir kabuğa sahip olması nedeniyle bu ürünün taze meyve olarak tüketimini zorlaştırmaktadır. Minimal işlenmiş (danelenmiş) yemeye hazır nar daneleri, danelenmemiş tüm meyvelere kıyasla tüketiciler tarafından tercih edilen ürünler arasındadır. Bu çalışmada Hicaz nar çeşidinde, tüm olarak muhafaza edilen meyvelerde farklı hasat sonrası uygulamaların (kontrol, Modifiye atmosfer paketleme (MAP), salisilik asit (SA) ve UV-C ışığı uygulaması) danelenmiş narlarda muhafaza süresince kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Depolama öncesi uygulama yapılan nar meyveleri 5 °C ve %90 oransal nem koşullarında 4 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafazanın başlangıcı (0. ay), 2 ve 4. aylarında meyveler danelenerek 20 gün süreyle aynı sağuk koşullarda muhafaza edilmişlerdir. Çalışma sonucunda depolama öncesi uygulamaların kontrol ile karşılaştırıldığında danelenmiş narlarda kalite özelliklerini korumada etkili olduğu tespit edilmiştir. Depolama öncesi SA+MAP uygulanmış meyvelerin danelerinde daha düşük oranda ağırlık kaybı meydana gelirken, L* ve hue açı değerindeki değişimi de yavaşlatmıştır. Ayrıca özellikle bütün olarak muhafaza edilen meyvelerin depolama süresi uzadıkça danelerdeki duyusal değerlendirme puanında azalma meydana gelmiş, 4. ayda danelenen narlardan 20 günlük süre sonunda sadece SA+MAP uygulaması yapılmış meyvelerin daneleri tüketilebilir sınır değerde kalmıştır. Daneleme sonrası kitosan uygulamasının da uygulama yapılmayan danelere oranla kalite özelliklerini korumada daha etkili olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, uzun süre depolanacak olan narların az (minimal) işlenmiş olarak değerlendirileceği durumlarda bütün olarak muhafaza edilecek meyvelere depolama öncesi SA+MAP uygulama yapılmasının dane kalite özelliklerini korumada etkili olduğu ve bu etkinin daneleme sonrası kitosan uygulaması ile arttırılabileceği belirlenmiştir.