Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Mutlu, Neşe" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bazı ticari probiyotik ürünlerin içerisindeki probiyotik mikroorganizma sayılarının kültürel yöntemlerle belirlenmesi
    (Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024) Mutlu, Neşe; Akın, Nihat
    İnsan sağlığını iyileştirmek için probiyotik kullanımının son yıllarda yaygın bir popülarite kazanmasına rağmen, ticari probiyotik ürünlerin kalitesi ve etiketlenmesi konusunda tüketiciler nezdinde artan bir endişe bulunmaktadır. Probiyotikler başlangıçta fermente süt ürünlerine dayansa da şu anda çok sayıda probiyotik gıda takviyesi de ticari olarak tablet, toz veya kapsül şeklinde mevcuttur. İşlevsel, güvenli ve doğru şekilde etiketlenmiş bir probiyotik ürünü piyasaya sürmek, tüm üretim sürecinin dikkatli bir şekilde izlenmesini gerektirir. Probiyotik ürünlerin önceki analizleri, geri kazanılan mikrobiyal türlerin kimliğinin ve sayısının her zaman ürün etiketlerinde belirtilen bilgilerle ilişkili olmadığını göstermiştir. Tüm bu bilgilere dayanarak, bu çalışmanın amacı, marketlerde ve eczanelerde satılan probiyotik gıda takviyelerinin etiket güvenilirliğini doğrulamak adına; mikrobiyolojik özellikleri ve içeriğinde yer alan çeşitli probiyotik mikroorganizmaların sayısını belirlemek ve daha önce önerilen bazı seçici besiyerlerini değerlendirmektir. Bu amaca yönelik ticari olarak satılan 16 ürün analiz için toplanmış olup probiyotik mikroorganizma olarak 10 tanesinin etiketi Bifidobacterium spp., 8 tanesi Lacticaseibacillus rhamnosus, 7 tanesi Lactobacillus acidophilus ve 1 tanesi de Lactiplantibacillus plantarum içeriyordu. Bifidobacterium spp. analizi için MRS-NNLP agar ve Bifidobacterium agar kullanılmış olup 2 örnekte herhangi bir gelişme olmazken diğer örneklerde 4-8 log KOB/g aralığında sayım değerleri gözlemlenmiştir. Lacticaseibacillus rhamnosus analizin için de MRS-Vankomisin ve MRS(pH 4,53) agar kullanılmış olup 1 tane örnekte bir geri kazanım olmazken diğer örneklerde 2-9 log KOB/g aralığında sayım değerleri elde edilmiştir. Lactobacillus acidophilus için ise MRS-Clindamycin ve MRS-Bile agar kullanılmıştır. Aynı şekilde 1 örnekte gelişme gözlenmezken diğer örneklerde 4-8 log KOB/g aralığında sayım değerleri elde edilmiştir. Lactiplantibacillus plantarum bulunan örnekte ise hiçbir şekilde gelişme gözlemlenememiştir. Yapılan bu analizler sonucunda 16 farklı gıdanın etiketinde yazılmış olan probiyotik mikroorganizmaların yalnızca yarısı Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği'nde belirtilen bir gıda ürününün probiyotik beyanına sahip olabilmesi için en az 1,0x106 KOB/g canlı probiyotik mikroorganizma içermeli gerekliliğinine uymaktadır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim