Yazar "Olgun, Fatih" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Silajlık melez mısır çeşitlerinin farklı hasat zamanının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkisi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-02-08) Olgun, Fatih; Soylu, SüleymanBu çalışma Konya ili Çeltik İlçesi ekolojik koşullarında, bazı hibrit mısır çeşitlerinin (Zea mays L.) silaj performanslarını ve bu çeşitlerde farklı dönemlerde hasat uygulamalarının etkilerini tespit etmek amacıyla 2009 yılı vejetasyon döneminde yürütülmüştür. ?Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller? deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülen araştırmada tüm çeşitlere üç farklı dönemde yapılan hasadın ( H1; süt olum dönemi, H2; erken hamur olum dönemi süt çizgisi üstten 1/3 lük seviyede iken, H3; geç hamur olum dönemi süt çizgisi alttan 2/3 lük seviyede iken) beş farklı mısır çeşidi (Samada 07, C 955, OSSK 644, Truva, P31Y43) üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada bitki boyu, yaprak sayısı, çiçeklenme süresi, bitki ağırlığı, sap çapı, yaprak ağırlığı, bitkide yaprak oranı, bitkide sap oranı, bitkide koçan sayısı, koçan ağırlığı, bitkide koçan oranı, yeşil ot verimi, bitkide kuru madde oranı, kuru madde verimi, ham protein oranı özellikleri ele alınmıştır. Araştırma sonucunda yeşil ot verimi, çiçeklenme süresi, bitki ağırlığı, yaprak sayısı, bitkide yaprak oranı, yaprak ağırlığı, bitkide koçan sayısı, koçan ağırlığı, kuru madde verimi, bitkide kuru madde oranı özellikleri için çeşitler arası farklılık istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. Bunun yanı sıra yeşil ot verimi, bitki ağırlığı, bitkide yaprak oranı, bitkide sap oranı, kuru madde verimi, bitkide kuru madde oranı özellikler için ise farklı hasat zamanı uygulamalarının etkileri önemli bulunmuştur. Araştırmada en yüksek yeşil ot verimleri C 955 çeşidinden ve H1 uygulamasından sırasıyla 10561 kg/da ve 10610 kg/da olarak elde edilmiştir. En yüksek kuru madde verimi ise PR31 Y43 çeşidinden ve H3 uygulamasından sırasıyla 2711 kg/da ve 3282 kg/da olarak elde edilmiştir. Farklı hasat zamanı uygulamaları sonucu en yüksek kuru madde oranına % 36.35 ile H3 uygulamasında ulaşılırken, en yüksek protein oranına ise % 8.48 ile H1 uygulamasında ulaşılmıştır. Orta Anadolu Bölgesinde silajlık mısır tarımında silajlık olarak tescilli çeşitlerin kullanılarak hasatın erken hamur olum dönemi - geç hamur olum dönemi aralığında yapılmasının yüksek verim ve kalite açısından uygun olduğu sonucuna varılmıştır.