Yazar "Orbay, Ali Ekrem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Konya çevresinde yetişen içilebilir bazı tıbbi bitkilerin yağ asit kompozisyonlarının belirlenmesi ve karşılaştırılması(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-06-27) Orbay, Ali Ekrem; Koçak, AhmetBu çalışmam da Konya Bölgesinde yetişen, Çördük (Hyssopus officinalis), Hardal (Brassica arvensis), Isırgan (Urtica dioica), Kekik (Thymus), Lavanta (Lavandula L.), Melisa (Melissa officinalis), M. Ada Çayı (Salvia sclareae L.) ve Kantaron (Hypericum perforatum) olmak üzere sekiz farklı tıbbi ve aromatik bitki toplanmıştır. Toplanan bitkilerin, Shiadzu-GC 15-A gaz kromotografisi kullanılarak yağ asidi analizleri yapılmıştır. Bulunan değerler birbirleri ile karşılaştırılmıştır.Yapılan analizlerde bütün bitkilerde doymamış yağ asidi miktarı, doymuş yağ asitlerinden fazla çıkmıştır. Bitkilerin bileşiminde C6:0 ile C24:0 arasında değişen 35 farklı yağ asidi belirlenmiştir.Baskın yağ asitleri olarak,C16:0 (Palimitik asit), C18:0 (Stearik asit), C18:1 (Oleik asit), C18:2 (Linoleik asit), C18:3 (Linolenik asit) bulunmuştur. ω-3 yağ asitleri en fazla Lavanta'da (% 61,83), ω-6 yağ asitleri en fazla Isırgan otunda (% 58,23) bulunmuştur. EPA (eikosapentaenoik asit) en fazla Çördük'de ( % 1,31), DHA(Dokozahegzaenoik asit) en fazla Hardal da (% 5,01) bulunmuştur.