Yazar "Petek, Metin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Broyler Pi?li?çlerde Bacak Problemleri?ne Patoloji?k Bakteri?yoloji?k ve Seroloji?k Bi?r Yaklaşım(Selçuk Üniversitesi, 2001 Nisan) Mısırlıoğlu, Deniz; Çarlı, K. Tayfun; Sevimli, Alper; Petek, MetinBu çalışmada ticari bir broyler işletmesinde gözlenen bacak problemleri incelenmiştir. Çalışma, dönem başı civciv sayıları sırasıyla; 4443, 6154, 6070 ve 6200 olan 4 aynı kümeste yürütüldü. Üçüncü haftadan itibaren topallık gözlenenler arasından rastgele örnekleme yoluyla toplam 72 adet piliç seçilerek patolojik, bakteriyolojik ve serolojik incelemeleri yapıldı. Kümeslerde dönem sonu ölüm oranları sırasıyla %10.46, %10.33 , % 9.83 ve %10.61 olarak tesbit edildi. Bacak problemlerinden kaynaklanan ölümler ise toplam ölümlerin sırasıyla %15.48, %14.77 , %16.75 ve %12.15'ini oluşturdu. Hasta eklemlerden Escherichia coli (%27.94), Staphylococcus aureus (%7.35), Salmonella enteritidis (%1.47) ve Enterobacter spp (%1.47) izole edildi. Anti-Reovirus ve Mycoplasma gallisepticum antikorları saptanamadı. Patolojik inceleme sonunda piliçlerde purulent tenosynovitis, femur başı lezyonları, osteomyelitis ve septisemi bulguları gözlendi.Öğe Comparison of physical meat quality properties of young and spent female quail of different genetic stock(Selçuk Üniversitesi, 2022) Petek, Metin; Abdourhamane, İbrahima Mahamane; Ardıçlı, SenaAim: This study was carried out to investigate the physical meat quality properties of young and spent female quail of different genetic lines. Materials and Methods: A total of 80 random samples of fresh breast and leg meat of young and spent female quails from four genetic stock as pure line Paharaoh strain (Coturnix coturnix Pharaoh, wild type), recessive white (white) variety of Pharaoh quail, the yellow and black colored cross-line quails obtained by crossing Bob White quail (Colinus virginianus) and Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica). Results: There was significant effect of quail age on breast and leg meat pH (p<0.008, p<0.001) and a significant genotype effect was determined on leg meat pH (p<0.01). The water holding capacity of breast meat was significantly affected by genetic stock and slaughter age (p<0.001, p<0.019). The genetic stock had significant effects on the lightness and chroma values of leg and breast meat of quail (p<0.001, p<0.001). Conclusion: In conclusion, black colored cross-line variety of quail and young birds had greater values of most meat quality characteristics than the other birds.