Yazar "Süheri, Sinan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A Comparative Study of Crop Evapotranspiration Estimation by Three Methods with Measured Crop Evapotranspiration in Konya Plain(Selçuk Üniversitesi, 2019) Yavuz, Duran; Süheri, Sinan; Amarkai, Peter AddoEvapotranspiration values are one of the basic data used in the planning, design, construction and operation of irrigation facilities. The irrigation water needs of several plants are calculated by using various empirical equations based on meteorological data and the system is designed according to the month in which the highest irrigation water is needed. The aim of this study is to compare ETc of several crops calculated with different ETc estimation methods as of FAO56-Penman-Monteith, Hergeaves - Samani and Radiation Equation with determined ETc values obtained from previously conducted researches in Konya. In the study, five commonly cultivated crops in Konya Province such as maize, sugar beet, sunflower, potato and wheat were considered. In most of the cases, it was found that radiation equation produced higher ETc values than the measured ETc values in the researches conducted at the region. As a result of this study, Penman-Monteith was close to most of the values obtained from other studies and therefore remains a highly recommendable method for estimating ETc for considered plants in Konya.Öğe Comparison of Energy of Irrigation Regimes in Sugar Beet Production in a Semi-Arid Region(Pergamon-Elsevier Science Ltd, 2010) Topak, Ramazan; Süheri, Sinan; Acar, BilalThis study analyzed the effect of three levels of drip irrigation in sugar beet (Beta vulgaris L) production in the Middle Anatolian region of Turkey. Two deficit irrigation treatments 75% and 50% of measured soil water depletion were compared with a full irrigation control treatment. In this paper, root yield, NEY (net energy yield), EEP (efficiency of energy production) and EWUE (energy water use efficiency) were investigated. Energy consumption of irrigation was found to be about 60% of total energy input in sugar beet production under full and deficit irrigation treatments. It was found that sugar beet had the highest EEP value (6.29) under the partial deficit irrigation (representing 75% of full irrigation). However, it was observed that full and severe deficit irrigation (representing 50% of full irrigation) treatments had a lower value. Results of this study indicated that the partial deficit drip irrigation technique can be applied in sugar beet production. In practice, deficit irrigation technique can reduce irrigation water use up to 25% compared to full irrigation technique. In addition, partial deficit drip irrigation technique may save 11.2% of total energy inputs, 16.1% of irrigation energy inputs, 21.2% of total fuel use and 25% of fuel use in irrigation.Öğe Farklı gelişme safhalarında uygulanan farklı sulama seviyelerinin şeker pancarı verimi üzerine etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007-09-21) Süheri, Sinan; Toprak, RamazanBu çalışma, Konya Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü deneme arazisinde 2005 ve 2006 yıllarında yürütülmüştür Çalışmada, şeker pancarının vejetatif gelişme, kök şişirme ve olgunlaşma dönemleri dikkate alınarak dönem atlamalı ve dönem içi kısıntı içeren sulama konuları planlanmış, şeker pancarının su ? verim ilişkileri ve kısıntılı sulama imkanları araştırılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda en yüksek kök verimi her iki yılda da bitki su ihtiyacının tam karşılandığı tanık konudan elde edilmiştir. Şeker verimi ise 2005 yılında yine tanık konudan, 2006 yılında ise vejetatif gelişme ve kök şişirme dönemlerinde tam sulanıp olgunlaşma döneminde ise %25 kısıntı yapılan konudan (VMR25) elde edilmiştir. Toplam büyüme mevsimi için su verim tepki etmeni (ky) 2005 yılında 0.96, 2006 yılında 1.09, her iki yıl için ise 1.11 olarak belirlenmiştir. Dönemsel ky değerleri ise 2005 ve 2006 yıllarında sırasıyla vejetatif gelişme periyodu için 1.81 ve 1.23, kök şişirme dönemi için 0.82 ve 0.97, olgunlaşma dönemi için ise 1.21 ve 1.07 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre şeker pancarının su kısıntısına en hassas döneminin vejetatif gelişme dönemi, su kısıntısına hassasiyetin en düşük olduğu dönemin ise kök şişirme dönemi olduğu belirlenmiştir.Öğe Konya ovasındaki sulama örgütlerinin işletmecilik yönünden karşılaştırılması(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004-01-13) Süheri, Sinan; Topak, RamazanBu çalışma Konya Ovasında faaliyet gösteren sulama organizasyonlarımn karşılaştınl-ması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla üç adet sulama birliği, iki sulama kooperatifi ve iki yerel yönetim sulama işletmesi örnek olarak seçilmiştir. Seçilen bu organizasyonlarda sulama işletmecilik performansım etkileyen; personel durumu, su dağıtırmmn planlanması, bitki deseni değişimleri, ücretlendirme, ve sulama oram gibi kriterler açısından değerlendirme yapılmıştır. Sonuçlara göre tüm organizasyonlarda bitki desenin yıllara göre değişim gösterdiği, sulama ile ilgili teknik eleman sayısının yeterli olmadığı, ücretlendirmenin alana göre yapıldığı belirlenmiştir. Ayrıca organizasyonlarda sulama oram organizasyon çeşidine göre %38,3 ile %100 arasında değiştiği ve sulama oram ile organizasyon çeşidi arasında bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Sulama planlaması açısından organizasyonlar değerlendirildiğinde ise, şebekeye alınan suyun sulama bMiMerinin tamamında ölçüldüğü, belediye işletmelerinin ise %87'sinde ölçülmediği bulunmuştur. Ayrıca sulama planlamasında önemli bir yeri olan sulayıcı bilgi formlarının sulama bMiklerinin %89'unda toplandığı, muhtarlık işletmelerinin ise %20' sinde toplandığı bulunmuştur. Çalışmada organizasyonlardan yararlanan çiftçiler ile görüşülerek, organizasyon çiftçi ilişkisi, çiftçilerin organizasyon çalışmaları hakkındaki görüşleri değerlendirilmiştir. Çiftçilerle görüşmelerde çiftçilerin çoğunlukla kendi bulundukları organizasyonu seçtikleri, sulama ücretlerini yüksek bulan çiftçilerin oranlarının sulama birliği, sulama kooperatifi ve belediye işletmelerinde sırasıyla %81, %53 ve %23 olduğu tespit edilmiştir.