Yazar "Tezcan, Elif" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Patates (solanum tuberosum l.) genotiplerinde depolamanın kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021) Tezcan, Elif; Ada, RahimTürkiye'de patates yıl boyunca tüketimi yapılan yumrulu bir bitkidir. Bu nedenle yıl boyu tedarik edilmesi için depolama işlemleri yapılması gerekir. Bu araştırmada 2018 yılında Konya ekolojik şartlarında adaptasyon ve verim denemesine alınan 38 patates genotipine ait yumruların 2018/2019 depolama döneminde bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Doğru depolama tekniklerinin öğrenilmesi, incelenen bu kalite özelliklerin bu konuyla ilgili yapılan çalışmalarda olumsuz depolama etkisini düşürmek için etkili olacaktır. Araştırmada kullanılan genotiplerin depolama sonrasındaki ağırlık kayıpları % 4.91-11.94, uyanma gösteren göz sayısı 1.24-4.50, sürgün veren göz sayısı 0.25-6.10, kuru madde oranı depo öncesi % 14.8-25.9, depo sonrası % 15.3-26.8, nişasta oranı depo öncesi % 10.9-21.1, depo sonrası % 10.7-19.5, cips verimliliği depo öncesi % 43.8-62.9, depo sonrası ise % 40.7-57.8 arasında değişiklik göstermiştir. Araştırmada kullanılan Agria, Russet Burbank, Brooke, GrAf(C), AfAg(C), PoAf(A), AfAg(11) genotipleri depolama öncesi ve depolama sonrası et rengi, enzimatik kararma, yaprak cips verimi (%), kızartma (cips) sonrası renk değerleri bakımından en iyi sonucu vermişlerdir.