Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Tomay, Oktar" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The Antibacterial Effects of the Different Extracts of Oenothera Biennis and Origanum Minutiflorum O. Schwarz et. P. H. Davis on Food-Borne Pathogenic Bacteria
    (Selçuk Üniversitesi, 2020) Akarca, Gökhan; Tomay, Oktar
    This study aimed to determine the antibacterial effects of Oenothera biennis and Origanum minutiflorum O. Schwarz et. P. H. the leaves extrats on foodborne pathogenic bacteria. The highest antibacterial effect on bacterial strains, the lowest Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and the lowest Bactericidal Concentration (MBC) values of both plants was determined in extracts obtained from the leaves using diethyl ether (P < 0.05). Diethyl ether extracts of both plants showed the highest antibacterial activity on Listeria monocytogenes (37.23 and 23.98-mm-zone diameters, respectively) (P < 0.05). The lowest MIC and MBC effect of the diethyl extract of Oenothera biennis on bacterial strains was determined to be 0.011mg/L and 7.81 mg/mL, respectively, on Bacillus cereus. However, the highest values were determined to be 0.750 mg/ L and >500 mg/mL, respectively, in acetone extract detected on Pseudomonas aeroginosa. The lowest MIC value of the diethyl extract of Origanum minutiflorum O. Schwarz et. P. H. Davis was determined to be 0.029 mg/L on Listeria monocytogenes and Bacillus cereus whereas the lowest MBC was determined to be 7.81 mg/mL on Bacillus cereus.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim