Yazar "Turkal, Gamze" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Fermente sucuk üretiminde farklı tuz oranlarının Staphylococcus aureus'un enterotoksin üretme yeteneği üzerine etkisinin belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024) Turkal, Gamze; Doğruer, YusufBu çalışma, Türkiye'de en fazla üretimi yapılan et ürünlerinden biri olan fermente sucukta, farklı oranlardaki (%1, %1,5, %2, %2,5) tuz uygulamasının S. aureus'un enterotoksin üretme yeteneği üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Deneysel olarak üretimi gerçekleştirilen sucuk numunelerine enterotoksin üretme yeteneğine sahip oldukları bilinen enterotoksijenik suşlar inoküle edildi. Sucuk numunelerinin kimyasal analizleri yapıldı. Kültürel ve moleküler yöntemlerle identifikasyonu doğrulandı. Enterotoksin üretme yeteneğinin belirlenmesinde ELISA, enterotoksin genlerinin tespiti amacıyla klasik PCR ve multipleks PCR kullanıldı. Analiz sonuçlarına göre sucuk numunelerinin rutubet, aw ve pH değerleri sırasıyla %38,80-61,48; 0,883-0,901; 5,41-6,33 arasında tespit edildi. En düşük pH değerlerine 14. günde, en yüksek pH değerlerine 21. günde ulaşıldığı gözlemlendi (p<0,05). Tuz oranlarına göre üretim gruplarında S. aureus sayım sonuçları 0. gün 4,59-6,52 log kob/g; 7. gün 6,41-8,92 log kob/g; 14. gün 7,23-8,91 log kob/g ve 21. gün 6,13-8,82 log kob/g olarak belirlendi. Tüm gruplarda bakteri sayılarının 7. günde (fermantasyon sonrası) en yüksek seviyelere ulaştığı tespit edildi (p<0,05). Sucuk numunelerinde S. aureus sayılarında gözlemlenen logaritmik artışa rağmen herhangi bir toksin üretimi belirlenemedi. Bu durum enterotoksin üretimi için gerekli çevresel koşulların oluşmaması, rekabetçi mikrofloranın varlığı, suşların enterotoksijenik olmasına karşın gıda matrisinde ekspresyona bağlı üretimin söz konusu olmaması, sucuktaki fermantasyon koşullarının enterotoksin üretimi için gerekli ortamı sağlamaması ile açıklanabilmektedir. Sonuç olarak sucuk numunelerinde belirlenen yüksek bakteri sayıları halk sağlığı açısından potansiyel risk oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra enterotoksin üretiminin gerçekleşmemesi fermente sucuğun güvenilirliği açısından önem kazanmaktadır. Gıda intoksikasyonuna neden olan enterotoksijenik S. aureus'un varlığı, gıda üretim ve tüketim zincirindeki hijyen kurallarının özenle uygulanması gerekliliğini göstermektedir. Sucuk üretiminde yeterli hijyenin sağlanmasının yanı sıra HACCP, GMP gibi uygulamaların da dikkate alınması gerekmektedir.Öğe Occurrence and antibiotic susceptibility of Vibrio spp., Aeromonas spp. and Listeria spp. in seafoods(Selçuk Üniversitesi, 2022) Telli, Nihat; Telli, Arife Ezgi; Biçer, Yusuf; Turkal, Gamze; Kahraman, Hatice Ahu; Doğruer, YusufAim: In this study, it was aimed to determine the presence of Vibrio spp., Aeromonas spp., and Listeria spp. in finned fish and shrimps consumed in Turkey and the antibiotic resistance profile of the isolates using disc diffusion method. Materials and Methods: In the research, 300 seafoods obtained at different times were used as material. Following isolation by classical cultural method, classical PCR was performed to confirm the isolates at genus level and to identify at species level for pathogenic species. Results: Finfish and shrimp samples were contaminated with Vibrio spp., Aeromonas spp. and Listeria spp. with the rate of 19.4% (33/170), 14.7% (25/170), 4.1% (7/170) and 13.8% (18/130), 13.1% (17/130), 6.2% (8/130), respectively. Twenty-nine (9.7%) and 9 (3.0%) of the Vibrio spp. isolates were identified as V. parahaemolyticus and V. cholerae, respectively. Thirty (10%) of the Aeromonas spp. isolates were detected as A. hydrophila. L. monocytogenes and V. vulnificus was not detected in any of samples. Antibiotic resistance profile of the V. parahaemolyticus, V. cholerae, A. hydrophila and Listeria spp. isolates was streptomycin (71.4%), teicoplanin (71.4%), ampicillin (87.5%), teicoplanin (75%); streptomycin (80%), ampicillin (75%), cefixime (75%), penicillin (75%), sulfamethoxazole/trimethoprim (100%), tetracycline (75%); erythromycin (93.8%), vancomycin (81.2%), amoxacillin/clavulanic acid (78.6%), ampicillin (85.7%), cephalothin (92.9%), penicillin G (92.9%); and cephalothin (37.5%-42.9%), erythromycin (37.5%-42.9%), penicillin G (37.5%-42.9%), tetracycline (37.5%-42.9%), respectively. Conclusion: As a result, it is thought that fish and shrimp consumed in Turkey may be contaminated with pathogenic Vibrio and Aeromonas species, and antibiotic-resistant isolates may pose a risk to public health.