Yazar "Uslu, Mustafa Kemal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Japanese quail meat quality: Characteristics, heritabilities, and genetic correlations with some slaughter traits(POULTRY SCIENCE ASSOC INC, 2013) Narinç, Doğan; Aksoy, Tülin; Karaman, Emre; Aygün, Ali; Fırat, Mehmet Ziya; Uslu, Mustafa KemalThe aim of this study was to evaluate the genetic parameters of several breast meat quality traits and their genetic relationships with some slaughter traits [BW, breast yield (BRY), and abdominal fat yield (AFY)]. In total, 1,093 pedigreed quail were slaughtered at 35 d of age to measure BRY, AFY, and breast meat quality traits [ultimate pH (pHU), Commission Internationale d'Eclairage color parameters (L*, lightness; a*, redness; and b*, yellowness), thawing and cooking loss (TL and CL, respectively), and Warner-Bratzler shear value (WB)]. The average pHU, L*, a*, and b* were determined to be 5.94, 43.09, 19.24, and 7.74, respectively. In addition, a very high WB average (7.75 kg) indicated the firmness of breast meat. High heritabilities were estimated for BW, BRY, and AFY (0.51, 0.49, and 0.35). Genetic correlations of BW between BRY and AFY were found to be high (0.32 and 0.58). On the other hand, the moderate negative relationship between BRY and AFY (-0.24) implies that selection for breast yield should not increase abdominal fat. The pHU was found to be the most heritable trait (0.64), whereas the other meat quality traits showed heritabilities in the range of 0.39 to 0.48. Contrary to chickens, the genetic correlation between pHU and L* was low. The pHU exhibited a negative and high correlation with BW and AFY, whereas L* showed a positive but smaller relationship with these traits. Moreover, pHU exhibited high negative correlations (-0.43 and -0.62) with TL and WB, whereas L* showed a moderate relationship (0.24) with CL. This genetic study confirmed that the multi-trait selection could be used to improve meat quality traits. Further, the ultimate pH of breast meat is a relevant selection criterion due to its strong relationships with either water-holding capacity and texture or low abdominal fatness.Öğe Laboratuvar çalışanlarının karşılaştığı fiziksel risklerin hata türü ve etkileri analizi (HTEA) ile değerlendirilmesi: Bir üniversite hastanesi örneği(Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016) Uslu, Mustafa Kemal; Öztürk, Yunus EmreYapılan risk değerlendirme laboratuvar çalışanlarının sağlığını etkileme ihtimali olan fiziksel risk faktörlerin nedenlerinin tespitini ve analizini gerçekleştirmeyi, ayrıca hastanelerde biyokimya alanında sunulan laboratuvar hizmetlerine ilişkin tüm süreçlerde çalışanlar için sağlıklı bir laboratuvar çalışma ortamı oluşturmayı amaçlamaktadır.Risklerin analiz sonucu değerlendirildiğinde en yüksek risk faktörünün kesici ve delici aletlerle yaralanmalara ait olduğu ardından ısı ve elektrik riskinin yüksek bir RÖS çarpımına sahip olduğu gözlenmiştir. Şiddet puanı (8) ve RÖS çarpımı (240) olarak hesaplanan kesici ve delici aletlerle yaralanma riski alınan önleyici tedbirler, güvenlik uygulamaları ve özellikle kişisel koruyucu donanımların kullanılmasıyla makul seviyeye (80) düşürülmüştür. Yine yüksek bir RÖS çarpım değerine sahip ısı ve elektrik riskine karşı laboratuvar içinde alınan tedbirler ve düzenlemelerle RÖS çarpımı (216) değerinden (90)'a inmesi sağlanmıştır. Sonuç olarak hata türü ve etkileri analizinin proaktif bir risk değerlendirme yöntemi olarak hataların önlenmesinde hastanenin tüm süreçlerinde uygulanabilir bir risk kontrol aracı olabileceği gözlemlenmiştir. Tespit katsayısının da dâhil edilmesiyle öncelik arz eden riskler RÖS çarpım değerlerine göre ele alınmış ve önleyici tedbirler uygulanmıştır.