Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yücel, Ersin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effects of different salt (NaCl), nitrate (KNO _3) and acid (HCl and H _2S0 _4) concentrations on the germination of some Hesperis species seeds
    (2008) Yücel, Ersin; Duran, Ahmet; Türe, Cengiz; Böcük, Harun; Özaydın, Burcu
    Germination responses of 14 Hesperis species (Hesperis aspera, H. bicuspidata, H. campicarpa, H. cappadocica, H. hedgei, H. laciniata, H. matronalis, H. pendula, H. persica, H. podocarpa, H. schischkinii, H. stellata, H. theophrasti subsp. sintensii, H. transcaucasica) distributing naturally in Turkey were tested in this study at different salt (NaCl), nitrate (KNO _3) and acid (HCl, H _2S0 _4) concentrations (Control, 0.5, 1, 2, 3%). Low salt concentration blocked seed germination of eight taxa (Hesperis aspera, H. campicarpa, H. cappadocica, H. laciniata, H. pendula, H. persica, H. stellata, H. transcaucasica) and also declined seed germination ratio and speed of the others. Although low potassium nitrate concentrations increased germination of all species except H. hedgei, its increasing concentrations decreased it. Hydrochloric acid (HCl) blocked germination percentage and speed completely of eight taxa (Hesperis aspera, H. bicuspidata, H. campicarpa, H. cappadocica, H. hedgei, H. pendula, H. persica, H. theophrastii subsp. sintenisii), while the other six species germinated in its low concentrations. Similarly, sulphuric acid (H _2S0 _4) obstructed germination of all except two species, H. podocarpa and H. transcaucasica germinated in low H _2S0 _4 concentration. Significant differences in sensitivity to salt, nitrate and acid were determined among the 14 Hesperis species (p<0.05).

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim