Yazar "Yay, Meltem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Seasonal changes in the total fatty acid composition of six marine water fish species from Marmara Sea(ELSEVIER SCIENCE BV, 2016) Kalyoncu, Leyla; Yay, Meltem[Abstract not Available]Öğe Seasonal differences in the total fatty acid profile of 6 fish species from the marmara sea(2017) Kalyoncu, Leyla; Yay, MeltemMarmara Denizi'nden yakalanan Engraulis encrasicolus (hamsi), Mullus surmuletus (tekir), Trachurus trachurus (istavrit), Pomatomus saltator (lüfer), Dicentrarchus labrax (Avrupa deniz levreği), Sardina pilchardus (sardalya)'un yağ asidi kompozisyonlarındaki mevsimsel değişiklikler araştırılmıştır. Tüm örnekleme mevsimlerinde, balıkların başlıca yağ asitleri palmitik asit (C16:0), dokosaheksaenoik asit (DHA C22:6), oleik asit (C18:1), eikosapentaenoik asit (EPA C20:5) ve palmitoleik asitdir (C16:1). Deniz balığındaki C20:5 n-3 ve C22:6 n-6 içeriği toplam yağ asidinin sırasıyla % 1.31 ile % 8.13'ü ve % 1.47 ile % 16.44'ünü oluşturmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, bu balık türlerinin n-3 PUFA açısından zengin olduğunu, özellikle de eikosapentaenoik asit ve dokosaheksaenoik asitten zengin olduğunu göstermektedir ve biz deniz balıklarının, EPA ve DHA için iyi bir kaynak olduğu sonucuna vardık. E. encrasicolus, M. surmuletus, T. trachurus, P. saltator, D. labrax, S. pilchardus'daki n3 / n6 oranları, ilkbahar ve sonbahar aylarında sırasıyla 3.80-3.44, 2.091.06, 4.22-2.80, 2.22-1.49, 0.79-0.43, 1.85-0.81'dır.